Au! Mami, bolí ouško.

Možná se to stalo už i vám, že se vaše dítko po několika hodinách spánku probudilo s ohlušujícím křikem a pláčem.  Pomineme-li noční můru, která se takto také může projevovat, často bývá viníkem právě bolavé ouško. Dnes si povíme, jak jej rozpoznat a co s ním dělat uprostřed noci.

U staršího dítěte máte šanci, že vám lokalizuje místo bolesti. U mladšího se na okamžik proměníte ve vědmu kříženou se šamanem. Pokud dítěti lehce zatáhnete za lalůček ouška nebo zatlačíte (opět stačí jen lehký tlak) do prohlubně za ušním boltcem či na ouško samotné, při bolestivosti dítě viditelně zareaguje. Jako první pomoc je vhodný  alkohol do 40%. Optimálně vodka, či naředěná slivovice. Rum a zelenou si nechejte pro jinou příležitost. 😉 Kapejte do bolavého ouška po hodině 1 kapku. Stejně dobře je možné použít i Krizovou esenci (Bachovy květové esence), šťávu z Netřesku střešního nebo Aloe.

Oblast kolem ouška můžete masírovat éo Levandulí nebo Tea tree, několikrát denně. Oba éterické oleje mají protizánětlivé působení.

Z tkáňových solí je vhodné užít Ferrum Phosphoricum a Kalium Muriaticum, při první známce infekce podávat 1 tbl. po 30 min. Při horečce nad 39 °C + Kalium Phosphoricum, po 30 min. Se zlepšením stavu postupně prodlužujete intervaly mezi jednotlivými dávkami.

Zánět středouší je možné řešit i akutním homeopatickým lékem. Zmiňme si teď alespoň některé z nich:

  • Aconitum – bolest má prudký nástup, stejně tak jako horečka nad 38 °C, dítě se nepotí. Obtížím často předchází nafoukání do uší.
  • Belladonna – bolest je prudká, pulsující, horečka nad 38°C, při horečce blouzní, potí se. Bolest může vystřelovat do krku.
  • Ferrum phosphoricum – pomalý nástup obtíží, teplota není příliš vysoká. Stav „trošku mě to bolí, trošku mám teplotu“. Výtok může být s kapkami krve.
  • Hepar sulphur – píchavá bolest uší, vznětlivost, bolest se zlepšuje teplem a zhoršuje chladem.
  • Chamomilla – reakcí na prudkou bolest je vztek, popudlivost, vrtošivost. Bolest je vnímána jako nesnesitelná. Zhoršení večer před půlnocí, zlepšení nošením.
  • Kalium bichromicum – bolest ucha ve spojení s rýmou nebo zánětem dutin. Sekret je žlutý, lepkavý, jako Chemopren.
  • Lycopodium – problémy začínají na pravé straně, dítě preferuje teplé nápoje, ale může být i bez žízně. Pocit, že jsou uši ucpané. Zhoršení mezi 16 a 20 h.
  • Mercurius solubilis – bolest může vystřelovat do úst, zvýšené slinění a zápach z úst. Výtok z uší z příměsí krve, páchne.
  • Pulsatilla – ukňouraná, zvýšeně mazlivá, vyžaduje chování. Nemá pocit žízně. Výtoky jsou husté, nažloutlé či žluté.

Vybraný lék podejte v potenci 15 CH, případně 15 CH rozpuštěný a protřepaný ve 2 dcl vody. Pokud jste si lékem zcela jisti, tak i v potenci 30 CH. Dle intenzity potíží, ze začátku po 15 – 30 min. 1 granuli (l lžičku roztoku), se zlepšením postupně prodlužovat interval.

Pokud si nejste výběrem léku jisti nebo nedojde během 24 h ke zlepšení stavu, kontaktujte svého homeopata či lékaře nebo se zeptejte na našem fóru.

Jestliže je Vaše dítě z těch, co mají záněty středouší opakovaně, pak je vhodná celková homeopatická léčba lékem, který Vašemu dítěti vybere homeopat přesně na míru.

Naja

Modrý had

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

4 komentáře

  1. Jani, děkuji za článek. Měla jsem syna velmi mladá, a přestože, jsem inklinovala k alternativám, tak bylinky, homeopatika a jiné věci šli kolem mě. Nevěřila jsem, že by mohli pomáhat. Po čase jsem se však shodou okolností, dostala k přípravkům, které pomohly mému synovi vyléčit atopický ekzém, se kterým si klasická medicína přes tři roky nevěděla rady. To mě přesvědčilo, a od té doby se bylinky od téhle firmy staly součástí mého života. A protože asi každé dítě, projde díky nám rodičům bolavým ouškem, tak u nás nechyběl Droserin, Artrin a samozřejmě Audiron, nikdy jsme nemuseli na píchání a vše zaléčili během jedné noci 🙂

  2. Jen ještě doplním, že mám zkušenost u dospělých, že se dá docela dobře s úspěchem používat rozmačkaný list pelargónie – také geránium se jí říká latinsky pelargonium graveolens, strčit do ucha.

    A z éterických olejů krom levandule a tea tree se osvědčil ještě heřmánek modrý. Všechny tyto silice se dají kápnout i na ten tamponek s alkoholem (silice se dají ředit v lihu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *