Látkujeme – 2. díl

Kalhotkové plenky

Jsou mezi maminkami velmi oblíbené. Jak už název napovídá, jedná se o plenky, která vypadají jako klasické papírové plenkové kalhotky. Jsou natvarované tak, aby pokryly přesně to, co zakrýt mají. Okolo nožiček a v zádové části mívají gumičku, která nepustí obsah ven. Zapínají se na suchý zip, patentky a nebo snappi sponku (viz čtvercové plenky v 1. dílu). Jakou možnost si vyberete, záleží výhradně na Vašich osobních preferencích.

Suché zipy

Snadno a rychle se zapínají, což oceníte především u větších neposedných dítek, protože suchý zip snadno zapnete i na stojícím dítěti. Vzhledem k tomu, že se dá zapnout po celé šíři, zvládnete plenku utáhnout přesně tak, jak potřebujete.
Nevýhodou je, že suchý zip po určité době může přestat držet, zanesou se háčky či zplstnatí „chlupatá“ část a už nedrží. Občas se suché zipy odpářou a pokud je nezapnete při praní, může se Vám snadno stát, že se „přisuchají“ na spoustu dalších věcí, na sebe navzájem a vytrhají látku tam, kde nechcete.
U suchého zipu je důležitá především na jeho měkkost. Někteří výrobci používají zipy tvrdé a ty pak mohou dítě tlačit, otáčet se a jinak překážet. Doporučuji si plenky osahat, pokud máte možnost.

Patentky

Vypadají velmi hezky na kalhotkových plenkách, dobře drží a ve většině případů se neopotřebovávají. Mohou vypadnout nebo špatně držet, ale v tom případě je plenka reklamovatelná.
Nevýhodou je o něco pomalejší zapínání (bývají v jedné, ale častěji ve dvou řadách). Musíte si přijít na to, na které řádce zapínáte a občas se stane, že by Vám vyhovovalo zapnout právě tam, kde patentek není.

Snappi sponka

Některé kalhotky nemají zapínání žádné, musíte si tedy vypomoci snappi sponkou (viz čtvercové plenky). „Snappka“ je prý „dítěti vzdorná“.  To znamená, že ji dítě neumí samo odstranit a plenu si tedy nepozorovaně svléci, ale já bych na to až tak nespoléhala.

Kalhotkové plenky se vyrábějí jedno velikostní či více velikostní.

Více velikostní plenka

Znamená, že plenku můžete koupit v několika velikostech. Značené jsou jako konfekční velikosti – XS (nebo new born), S, M, L, XL, někde i XXL. Velikosti se u jednotlivých výrobců trochu liší, je dobré ji tedy před výběrem vidět nebo kontaktovat dodavatele s dotazem. Prodejci látkových plenek většinou vědí a mají srovnání s ostatními plenkami.
Výhodou je, že plenka správně velikostně vybraná dítěti hezky sedí. Vůbec bych se jich nebála. Není pravdou, že byste je využili jen krátkou dobu. Julinka vydržela na velikosti XS cca do 9-ti měsíců (ale jak už jsem psala, já mám drobné a hubené děti, narozená 2,750 kg, v roce 8,50 kg ).
Nevýhodou je, že je po nějaké době musíte vyměnit za větší. Obchod s použitými látkovými plenkami je však na různých internetových stránkách poměrně dobře rozběhlý, takže s jejich prodejem a případným nákupem větších si starosti nedělejte.

Jedno velikostní plenky

Jsou prezentovány jako použitelné od narození po nočník. Já bych to takto úplně nespecifikovala, protože záleží na tom, jak velké dítě máte. Pokud se Vám narodí drobeček, pravděpodobně mu budou na začátku veliké, u velkých dětí lze zase předpokládat, že jim cca v roce a půl budou malé. Nicméně nejdelší období, kdy dítě potřebuje plenku, pokryjí dobře. Pokud se Vám tedy nechce přemýšlet nad správnou velikostí, mohou být jedno velikostní plenky dobrou volbou. Velikost nastavujete pomocí tří řad patentků, které jsou rozmístěné podílně po plence.

Kalhotkové plenky koupíte v nepřeberném množství velikostí a materiálů. Já se přimlouvám za barevné a bambusové, které vám přebalování příjemně zpestří.

Tvarované plenky

Od kalhotkových se liší tím, že přední část je prodloužená tak, abyste si ji mohli naskládat podle potřeby a pohlaví dítěte, aby sála tam, kde je to nejvíce potřeba. U nás Tvarované plenky vyrábí firma Haipa Daipa a plenky jsou skvělé.
Nevýhodou je, že se zatím vyrábějí jen z bavlněného froté, což je škoda, protože já bych třeba uvítala bambus. Trh se ovšem rozšiřuje, třeba bude časem nabídka větší. K zapínání využijete již mnohokrát zmiňovanou snappi sponku.

Zavazovací plenky

Vypadají tvarově podobně jako „tvarované“, jen zapínání je na „šňůrky“. K přebalování s nimi budete zpočátku potřebovat trochu trpělivosti a zručnosti. Zamotat dítě do dvou cca 15 ti centimetrových šňůrek tak, aby Vám nikde nic nekoukalo tam, kde nemá, a dítě Vám neuteklo, vyžaduje chvíli cviku. Plenky se, pokud je mi známo, vyrábějí buď konopné/biobavlněné od firmy Babyidea/BI/ (ty jsem já měla ve velké oblibě).  A nebo pak pletené Popolini či Disana. BI jsou kratší a mírně sají, pletené pak nesají samy o sobě skoro vůbec, musí se tedy, v obou případech, vyplnit nějakou savou vrstvou. Já jsem nejčastěji „vycpávala“ jednou čtvercovou plenkou „na rovno“, popřípadě ještě jednou vkládací plenkou.

S kalhotkovými, tvarovanými i zavazovacími plenkami musíte vždy ještě použít svrchní plenkové kalhotky jako nepromokavou vrstvu.

Na závěr mám pro Vás malé doporučení. Šikovné švadlenky si podle vzoru dokáží kalhotkové i tvarované plenky doma ušít třeba z ručníků z IKEA. Střihy se dají snadno dohledat na internetu. Plenka tak dokáže udělat „ za málo peněz hodně muziky“.

 Vaše Rehana, Angel Wings

Od Rehana Ježková

Jsem především žena - odjakživa, matka - od roku 2007 - a po dalších dvou a půl letech dokonce dvojnásobná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *