Omyly a mýty kolem hvězd

Ač se zdá, že dnešní doba je pro ezoterické disciplíny příhodná, není tomu tak. Ve velké míře si za to mohou sami ezoterici – aby vyhověli nesmyslným většinovým názorům, přizpůsobují se jim (kšeft je kšeft) a jen upevňují ony názory mezi laiky.
Ukažme si to třeba na astrologii.

Nesmysl: Hvězdy nás ovlivňují

Také už jste někde četli fráze jako „má Mars v Beranu, proto je prchlivý“ nebo „Venuše vstoupila do znamení Vah, a proto si nyní snáze najdeme partnera“? Tato tvrzení budí dojem, že nás planety a hvězdy ovlivňují nějakým tajemným zářením či magnetismem. Tak tomu ale není. Nic se nám v životě neděje z důvodu postavení hvězd. Horoskop prostřednictvím planetárních a hvězdných symbolů pouze popisuje (tady se na ničem nepodílí) stav silového pole na zemi. Jinými slovy – když se s někým seznámíme, není to díky konstelaci Venuše; Universum jen tuto situaci „zapíše“ do našeho horoskopu.

Logicky tedy vyvstává otázka – jak někdo může v době mého narození sestavit můj horoskop, když mám ještě všechno před sebou? Lidské pojetí času není pro vesmír důležité, přítomnost, minulost a budoucnost existují jen v naší realitě. A protože je lidské myšlení ovlivněno tím, co je uchopitelné, počítatelné a pochopitelné, jsme také náchylní myslet si, že jiné fungování nekonečného vesmíru, než jak jsme schopni jej sami mentálně pojmout, neexistuje. Vesmír se však našimi poznatky neřídí, proto je možné „nahlédnout do budoucna“, i když pro nás ještě ona budoucnost nenastala.

Matení: 12 znamení

Mnozí astrologové si tento termín oblíbili; vžil se a je každému zdánlivě jasný. Používá-li se v souvislosti s postavením Slunce, jde o termín zavádějící. Ve skutečnosti se nedělíme na Lvy, Střelce ani Ryby, ale máme Slunce ve Lvu, Slunce ve Střelci a Slunce v Rybách. Slunce není v našem horoskopu jediné, je to důležité si uvědomit.

Dvanáct znamení opravdu existuje, jde však o archetypy, nebo-li psychologické charakteristiky. Ty se přiřazují k jednotlivým planetám a tím popisují jejich „povahu“. To samo o sobě nestačí. Slunce v určitém znamení o člověku nevypovídá prakticky nic, je to neutrální síla života.

Představme si samotné slunce na obloze. Svítí. Jde o přirozenou energii. Ale co dál? Abychom ho mohli nějak posoudit či využít, musíme něco přidat – místo, situaci, vnímání, dopad na nás samotné. Je rozdíl, svítí-li na nás slunce na poušti či u moře, máme-li na střeše solární panely či nám usychá zahrádka, chybí-li nám vitamin D nebo máme sluneční alergii a sklon ke kožním nádorům. Stejně tak Slunce v našem horoskopu je umístěno ve znamení, pak také v domě, má aspekty a musí se dělit o pravomoci s ostatními planetárními silami.

Bulvár: Partnerství a sex podle znamení

Nedávno pan astrolog v televizním pořadu vyprávěl, že Lev je v sexu báječný a hravý, zatímco Vodnář má rád experimenty, načež mu nejmenovaná celebrita přitakala a vyprávěla, že ona je Býk, a tak je v sexu velmi konzervativní… Vlasy mi stály hrůzou! Jde o další z mnoha oblíbených nesmyslů. Slunce ve znamení (a samotný archetyp už vůbec ne) nemá samo o sobě se sexem nic společného. Stejně tak se podle Znamení (Slunce) nedozvíme informace o nové práci, o tom, jací jsme přátelé nebo jak vypadáme.

Kolegyně a kamarádka Jarmilka Voženílková vyjádřila posedlost astrologickým Sluncem trefně: Slunci se v naší kultuře připisuje tak ohromný vliv na kdeco, protože jsme v mnohém egocentrici, náš životní styl nás k tomu prakticky nabádá (Ego – Slunce). Východní kultury dávají zase velkou moc Luně (Ájurvédská astrologie), neboť východní filozofie se opírají o pocity, emoce a vnitřní svět.

Realita: K čemu je tedy horoskop?

Není třeba ho mít, pokud nehledáme, nepátráme, jsme spokojeni sami se sebou. Kdo bez něj žil roky, jistě to dokáže i nadále. Horoskop je vhodný pro ty, kteří chtějí znát smysl věcí, jež se jim dějí. Kteří by rádi pochopili příčiny minulých či přítomných problémů. Kteří nemají jasno v dalším životě. Kteří si potřebují vyřešit partnerské problémy. Kteří touží znát souvislosti svého života. To všechno se lze dozvědět i u psychologa po dvaceti, třiceti sezeních. Pro některé je ale schůdnější cesta poznání skrz horoskop.

Horoskop není věštění. Prostřednictvím archetypů skládá psychologický profil, obraz osobnosti a popisuje příčiny a následky rozhodnutí či životních situací. Ukáže člověka z jiného úhlu a jiné perspektivy, než je zvyklý, a on díky tomu může mnoho ve svém životě změnit. Málokdo z nás je schopný vidět se objektivně a v nahé pravdě.

S astrologem je třeba komunikovat, když chceme mít horoskop opravdu osobní. Astrolog, který si řekne jen o data a pak odevzdá vypracovaný horoskop, není kvalitní, protože jeho práce je a bude plná všeobecných a mnohoznačných frází.

Neznalost: Astrolog je podvodník a šarlatán

Astrologie není směšná ani klamavá. Jde o velmi složitou vědu. Ti, kteří se jí vysmívají, o ní většinou moc neví, nebo si udělali závěr z bulváru. Možná jsou zklamaní z horoskopu, který jim sestavil jeden z mnoha „odborníků“, a tak už jsou k těmto věcem skeptičtí. Takový je, bohužel, dnešní svět – vše se snažíme zpeněžit, málokdy umíme něco pořádně, oplýváme značným sebevědomím a notnou dávkou drzosti, žádáme rychlá řešení bez osobního přispění.

Myslím, že by byla velká škoda tuto disciplínu zavrhnout jen proto, že žijeme v povrchním světě.
Nemyslíte?

Mirka Hwjezdářka, Pouto nejpevnější

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *