Parfém: Příběh alchymisty

Ne, nejsem natolik nekritická, abych si myslela, že dosahuji skutečnému alchymistovi byť jen ku kotníku, ale při výrobě parfémů nebo mastí si přesto připadám jako čarodějův učeň. A je to moc příjemný pocit.

Kdysi jsem používala parfémy z obchodu, občas dost předražené, často vyrobené ze syntetických vůní. Ony voněly, to ano, ale někdy jsem po nich kýchala, z jednoho jsem dostávala záchvaty kašle a má peněženka plakala při každém nákupu této nezbytnosti. Pak jsem byla těhotná a parfémy jsem moc používat nemohla, s miminkem je také lepší na ně zapomenout. Začala jsem používat přírodní kosmetiku a čistící prostředky a najednou jsem zjistila, že už nemohu mít běžné parfémy, protože jsou moc výrazné a spíš mi smrdí, než voní. No a co teď? Nežiji v jeskyni nad útesem, aby mi to bylo jedno. Zkoušela jsem různé bio parfémy, ale kromě jejich vysoké ceny tu byla ještě potíž, že nevoněly tak, jak já si představuji. To je ale v podstatě můj problém, protože se jinak prodávají moc dobře.No a tak jsem se dostala k „alchymii“. Tedy ještě ne. Nejdřív jsem napsala Ježíškovi seznam knížek a on mi po manželovi poslal k svátku knihu Valerie Ann Worwood Voňavá lékárna. Jedním dechem jsem ji zhltla a šla do akce. Manžel se mi smál, jak chodím po bytě a stříkám postřikovačem na všechny strany, ale uznal, že to moc pěkně voní. Pak jsem vyzkoušela šampon proti padání vlasů, antibakteriální mýdlo, no a nakonec i ten parfém. Vyskládala jsem si na linku oleje, které mi přišly vhodné ke kombinaci, a jala se experimentovat. Při výrobě parfému se éterické oleje kapou do alkoholu. Ideálně 40% a kvalitního, čirého, bez chuti a vůně, takže do vodky.

Na šampony a tekutá mýdla je třeba si vyrobit mýdlový gel, jenže na to jsem už já osobně moc líná. Mýdlový gel jsem tedy nahradila Alverde Ultra sensitive šamponem na vlasy, Alverde olivovým sprchovým gelem a vzhledem k tomu, jak starší syn rád mačká hubičku na mýdle na umyvadle, Balea sensitive tekutým mýdlem, to vše z drogerie dm. K těmto základům pak přidám oleje dle libosti. Sami doma si tak můžete vyrobit antiseptické, antibakteriální, antivirotické a ještě protiplísňové mýdlo v jednom balení – bude jemné, nebude vysoušet, bude asi milionkrát levnější, než to, co se prodává, a ještě bude krásně vonět.

Lámete si hlavu, co dát mamince, babičce, tetě, prostě někomu, koho máte rádi, ale kdo už má všechno a nic nechce? Třeba se vám bude hodit jeden z následujících tipů:

Hojivá mastička inspirovaná paní Stadelmann

Připravte si:

  • propolisovou tinkturu
  • levandulový éterický olej
  • lanolin/bambucké máslo
  • olej z pšeničných klíčků
  • krabičku od krému, lahvičku…

Někteří lidé nesnášejí na kůži lanolin, tak se předem ujistěte, na co všechno je budoucí obdarovaný alergický. A teď jdeme patlat. Povolte si trochu bambuckého másla (postavte jej v nějaké nádobce do kastrůlku s horkou vodou). Pokud používáte lanolin, tohle   dělat nemusíte. Do misky dejte od oka vrchovatou polévkovou lžíci lanolinu/bambuckého másla. Přidejte tolik oleje z pšeničných klíčků, aby se to dobře míchalo, konzistence musí být krémovitá (lanolin bude lepit, je prostě takový). Do vzniklého krému nakapejte 10 kapek levandulové esence a 10-20 kapek propolisové tinktury. Dobře promíchejte a uzavřete. Před obdarováním je dobré mastičku nechat vyvětrat, protože z propolisové tinktury se uvolňuje alkohol, tak ať to někoho neomráčí.

Balzám na rty

Připravte si:

  • vanilku absolue
  • levandulový éterický olej
  • propolisovou tinkturu
  • bambucké máslo
  • kokosový olej
  • kindervajíčko

Mně se osvědčila stará žlutá kindervajíčka, ta nová praskají. Návod bude na velikost „kindervajíčko“. Asi 1 lžičku povoleného bambuckého másla smíchejte přímo ve vajíčku se stejným množstvím kokosového oleje, přidejte 3-4 kapky levandule, 1 kapku vanilky, 3-4 kapky propolisové tinktury a pořádně promíchejte. Kokosový olej má poměrně nízký bod tání, čímž dodá bambuckému máslu na použitelnosti a ještě působí proti kvasinkám.

Pár rad na závěr:

Pokud chcete vyrábět, ale nemáte olej z klíčků a lanolin, zkuste zajít do obchodu se zdravou výživou, když nebude klíčkový, bude mandlový či meruňkový. Lanolin vám naváží v každé lékárně, chtějte Adeps lanae, lanolin bezvodý. Mají ho opravdu všude, jen někde se jim nechce se s tím matlat. Propolisovou tinkturu seženete také tam.
Při nákupu éterických olejů nešetřete penězi, s ohledem na vaše zdraví se vám vyplatí zajít do obchodu se zdravou výživou nebo zelené lékárny, kde prodávají oleje kvalitní a cena nebývá nijak dramatická. Záměna lanolinu za bambucké máslo je sice možná, ale připravíte se tím o hojivou schopnost lanolinu, tak to zvažte.

Pokud vás můj článek zaujal a chtěli byste si také umíchat parfém, vodu na čištění všeho v domácnosti, šampon, antibakteriální mýdlo nebo třeba tělový olej pro dobrou náladu, tak se můžete těšit na další díl :-).

Vaše Majda

Od Mayarani

Narodila jsem se v lednu roku 1979. O 28 let později se mi narodil první syn a můj svět se začal měnit – přivedl mě k homeopatii a jinému přístupu ke zdraví a životu vůbec. Svého druhého syna jsem porodila doma. Používáme (většinou) látkové plenky a (většinou) ekologické čistící prostředky. Zastávám názor, že je třeba být otevřený všem možnostem a žádnou a priori nezatracovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *