Parfém: V procesu (2. díl)

Posledně jsem vás namlsala na výrobu vlastního parfému. Pilnější z vás si možná v mezičase zakoupili (a nevypili) láhev vodky, lahvičku na míchání ideálně z tmavého skla a nějaké ty éterické oleje. Začneme trochou teorie. Každý parfém má několik vrstev – základní tóny, střední tóny a vrchní tóny. Vrchní tóny jsou to, co ucítíte okamžitě, po chvíli se tyto vypaří a představí se střední tóny a nakonec se dostaneme až k srdci parfému, k základním tónům. Nejprve si vyjmenujeme několik olejů vhodných pro dámy, i když on tam zase takový rozdíl není.

  • Vrchní tóny, tedy to, co nás praští přes nos: aksamitník, anýz, grep, heřmánek, kardamom, koriandr, mandarinka, máta kadeřavá, měsíček, neroli
  • Střední nebo vrchní tóny: hyacint, mimóza, muškátový oříšek, palma rosa, růžové dřevo, šalvěj muškátová
  • Střední tóny: tuberóza, geránium, jasmín, karafiát, mimóza, narcis, nové koření, růže, ylang.ylang, zázvor
  • Střední nebo základní: cedr, kadidlo, myrha, pačule, santal, skořice, storax, vetiver
  • Základní tóny: benzoin, cedr, kadidlo, myrha, santal, skořice, vanilka, vetiver

Příprava parfému

Jak na to? Oleje kapejte do připravené větší lahvičky z tmavého skla se 70 ml vodky nebo lihu. Směs pak jemně, ale energicky protřepávejte, aby se dobře spojil olej a alkohol. Po dvou dnech dolijte 30 ml převařené nebo destilované vody. No a teď přijde to nejhorší – nechte parfém dva měsíce stát. (Já to většinou nevydržím.)
Pokud máte doma více olejů, vyskládejte si na alchymistický pultík (rozuměj kuchyňskou linku) všechny, které máte rádi a které byste rádi použili. Sama si je třídím do skupinek podle „výšky tónu“. Asi to není nutné, ale ráda mám přehled, kolik toho ve které vrstvě mám. Rozhodněte se pro jeden (dva, tři…) oleje, bez nichž se neobejdete. U mne to bývá levandule do základu a navrch lemongrass nebo zázvor. V základu se také moc pěkně vyjímá myrha.

Základního oleje dávám od 10 do 20 kapek, pak kolem 10 nějakého citrusu, mám ráda kombinaci grepu, mandarinky a bergamotu – v takovém případě stupňuji dávkování např. 5/7/10. Bergamot je takový smyslný gentleman, grep dodá jiskru a mandarinka do celku vnese dobrou náladu. Druhý základní olej dávkuji kolem 4 až 10 kapek tak, aby doplňoval ten první, ale neubližoval mu.

Když přidám novou složku, směs promíchám, přivoním si a podle toho postupuji dál, buď přidám ještě pár kapek toho, co už tam je, nebo dám něco navíc. Je to opravdu dobrodružství, protože jedna kapka „nevhodného“ oleje vám může dílo buď úplně pokazit, nebo ho naopak pozvedne do oblak. A nikdy nevíte, která to bude.

Nikdy mě nenapadlo, jak dokonalá může být kombinace levandule a eukalyptu. Používám ji jak do parfémů (eukalyptem šetřete, dávám 2 kapky na celek), tak i do rozprašovače do ložnice. Levandule uklidňuje, eukalyptus uvolňuje dýchací cesty a ještě jsou oba čtyřbojaři: antibiotické, antivirotické, antiseptické a protiplísňové.

Bojuji s touhou podělit se s vámi o přesné složení mého oblíbeného parfému, ale odolám. Vypsala jsem vám oleje, napověděla něco o dávkování, ale vy jste originál a tak i váš parfém by měl být jedinečný. Experimentujte, je jediné pravidlo: zapisujte si přesné počty kapek všeho, co do parfému dáte. Je snadné myslet si, že si to budete pamatovat, ale podstatně snadnější je to zapomenout. A vlastně je ještě jedno pravidlo: pokud máte pocit, že se vám parfém nepovedl, nevylévejte ho. Zastrčte ho někam do temna a ne moc tepla a na týden, dva na něj zapomeňte. Vůně žijí vlastním životem a třeba se zrovna tyhle k sobě nakonec budou hodit. Ony ty dva měsíce zrání mají smysl, jenže kdo to má vydržet, že?!

Od Mayarani

Narodila jsem se v lednu roku 1979. O 28 let později se mi narodil první syn a můj svět se začal měnit – přivedl mě k homeopatii a jinému přístupu ke zdraví a životu vůbec. Svého druhého syna jsem porodila doma. Používáme (většinou) látkové plenky a (většinou) ekologické čistící prostředky. Zastávám názor, že je třeba být otevřený všem možnostem a žádnou a priori nezatracovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *