Podzimní díkuvzdání

„Podzim je druhým jarem, kdy každý list je květinou.“ Albert Camus

22. září 2013 ve 22 hodin 44 minut odbije pomyslný astronomický zvon konec léta a nastolí vládu podzimu. Rovnodennost je magickým okamžikem rovnováhy sil světla a tmy. Přechodným bodem klidu a vyrovnání, než se pomyslné kolo roku překlopí k jedné, či druhé straně. Den i noc jsou téměř stejně dlouhé. Slunce přechází přes rovník, a pokud bychom sledovali horizont z nadmořské výšky 0 metrů nad Středozemním mořem, vycházelo by přesně na východě a zapadalo na západě. Zářijová rovnodennost ohlašuje příchod podzimu na severní polokouli, na severním pólu zavládne šestiměsíční polární noc.

Sklizeň

Avšak dříve, než se příroda uloží ke spánku, připomene nám ještě jednou svoji štědrou a plodnou náruč. Období kolem podzimní rovnodennosti patří od nepaměti oslavám sklizně. Ať už tento svátek nazveme Mabon, Vinobraní, Posvícení, Slavnost jablek, Oktoberfest nebo Díkuvzdání, jeho podstatou je ukončení vegetačního roku a zemědělských prací a poděkování Zemi (a Bohu/ům) za úrodu. Vzdáváme díky za její plody a dary, oslavujeme hojnost a bohatství, které nám přináší, zároveň však cítíme, jak si pomalu chystá svůj temný, studený háv na cestu do říše Smrti.

Je to možná trochu melancholické loučení, ovšem se vší parádou. Koruny listnáčů vzplanou ohnivou paletou barev a rozvinou po zemi červený koberec, po nebi se prohánějí draci, víno a pivo tečou proudem.

V mnoha mýtech odchází v tento čas Bohyně země a plodnosti do Podsvětí, setkává se zde se svým mužem, případně se v žalu nad ztrátou muže či dítěte mění na stařenu, hrozivou čarodějnici, paní smrti a zimy. Podzimní vítr k nám zavane příběhy řecké Deméter a Persefony, sumerské Inanny či slovanské Morany, ve kterých se odráží přirozený koloběh života a smrti.

Tento příběh Matky Země však mohou svými slovy odvyprávět i zástupci naší fauny.  Budeme-li pozorně naslouchat jejich poselství, možná i my v tomto podzimním čase bilancování poznáme, kdy je třeba po vzoru veverky či křečka shromáždit své zdroje a bohatství, abychom z nich později mohli čerpat; kdy společně s medvědem, ježkem, netopýrem či plazy ulehnout k zimnímu spánku –  stáhnout se do sebe, ke svým kořenům, zregenerovat síly; kdy naopak na křídlech stěhovavých ptáků odvážně vylétnout k novým, lepším břehům; a nebo kdy, věrni síle lasice, lišky či rysa, jen stačí převléknout kabát a vydat se bez obav na lov do temné noci. A v neposlední řadě jeleni, daňci, mufloni, divočáci, pstruzi a raci připomenou osamělým srdcím, že i podzim je lásky čas.

Tipy na oslavy

  • Máte-li zahrádku či pole, oslavte svoji úrodu. Můžete pozvat přátele na „zahradní párty“ a kousek z hostiny věnovat zpět Matce Zemi. Pokud sami zeleninu nebo ovoce nepěstujete, můžete podpořit místní zemědělce, farmáře, zvláště ty, kteří hospodaří s ohledem na přírodu.
  • Před příchodem zimy můžete pomoci darem finančním nebo v naturáliích zvířatům z útulků a záchranných stanic.
  • Dozrávající ovoce vybízí k domácí výrobě vín, likérů, moštů i sirupů. Já si například v tomto období vyrábím bezinkový likér, který i symbolicky ladí k nastávající temné části roku.
  • Zameditujte si na téma vděčnost. Nové dary a bohatství k nám přijdou snáze, pokud dokážeme náležitě ocenit ty staré. Položte si otázku: Za co jsem vděčný/á? Jaké dary a bohatství mám ve svém životě? Co mi tento rok přinesl?
  • Vzpomeňte na všechny oblasti svého života (zdraví, domov, finance, práce, koníčky, vztahy, vědění a poznání, duchovní cesta…), na drobná i velká požehnání. Odpovědi si nejlépe zapište.

Liliana, Zápisky z putování světem vnějším i vnitřním

Další čtení:

O Deméter a Persefoné

Meditace Mabon

 

Od Liliana

Jsem poutnice na cestách labyrintem života a věčnou studentkou jeho tajemství. Milovnice přírody, dobrodružství, poznání, fantasy a koček. Zabývám se především technikami vnitřního rozvoje, arteterapií, Tarotem, přírodním a duchovním léčením, v současnosti studuji Homeopatickou akademii. Vymýšlím akce pro děti a vedu zájmové kroužky. Věřím v posvátnost života ve všech jeho projevech (nejen toho organického a hmotného). Cítím se spřízněna s novopohanským a šamanským pohledem na svět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *