I pro Pannu vyrostly vhodné bylinky

I když denní teploty zatím šplhají to příjemných výšin, nadcházející podzim už je pomaličku cítit ve vzduchu. Astrologicky se nacházíme ve znamení Panny a její vládnoucí planetou je Merkur.

Panna má ráda dokonalost, nesnáší zahálku, špínu, nepořádek a někdy jedná až pedantsky a malicherně.  Ráda kritizuje. V práci je velice výkonná a ráda pracuje přesčas. Je totiž přesvědčená, že nikdo za ni práci tak dobře neudělá. Někdy to pro ni je ale velké nervové vypěti. Řídí se spíš rozumem, její plány jsou jasné a vždy chce vědět, na čem je.

I když má Panna zdravý kořínek, zdravotní potíže se jí nevyhnou. Jsou to především zažívací potíže, které plynou z její nervové lability. Často to bývají záněty střev, ojediněle žaludeční vředy. Pozor na řešení problémů alkoholem, hrozí závislost! Panny musejí věnovat zvýšenou pozornost i slinivce břišní, jsou náchylné na potíže s tvorbou krve, chudokrevnost. 

Zažívací potíže

Čaj při žaludeční neuróze

Máta peprná, heřmánek pravý, třezalka tečkovaná, chmelové šištice. 1-2 čajové lžíce zalijeme ¼ l vařící vody a necháme zakryté ustát. Popíjíme 2-3x denně.

Akutní zažívací potíže

Lnice květel je bylinka protizánětlivá a dříve se používala při chorobách jater a žloutence. Vynikající účinek má zvláště při akutních zažívacích potížích, také při vředových chorobách žaludku a speciálně dvanácterníku. Pomáhá i při zánětech žlučníku, prostaty a je mírným projímadlem. Zevně se používá na omývání hnisavých ran, bércových vředů a jako obklad při kožních chorobách. Slabý a chladný odvar můžete užít při zánětech spojivek a rohovky.

Chronická zácpa

Lněné semínko výborně pomáhá při střevních a žaludečních katarech, vředech a křečích. Je to také spolehlivý projímavý prostředek.

  •  2 lžíce celých lněných semínek namočte ráno do sklenice vody a večer procezený slizový nápoj vypijte.
  • Semínka můžete též přidávat do jídla (polévky, kompoty, jogurty apod.), jsou bez chuti.

Zánět žaludku a tenkého střeva

Čaj z kořínků mochny nátržníku – 10 g podrcených kořínků přelijte 1/8 l studené vody a nechejte stát přes noc. Ráno přeceďte a na zbytek byliny nalejte 1/8 l vařící vody. Po dvaceti minutách opět přeceďte. Oba roztoky slijte a po částech vypijte během dne.

Záněty a vředy tlustého střeva

Proskurník lékařský, kontryhel obecný, mochna husí, pýr plazivý – vše stejným dílem. Čaj se pije jako nálev, 1-2 lžičky směsi na hrnek vody.

Harmonizující čaj

Heřmánek pravý, hluchavka bílá, kontryhel obecný – vše stejným dílem. 2-3 lžičky směsi spaříme ¼ l vody a 10 min. necháme přikryté louhovat. Pijeme 2-3 x denně.

Čaj na slinivku břišní

  • Pampeliška (kořen i nať) – 2 díly
  • Třezalka tečkovaná (kvetoucí nať) – ½ dílu
  • Řepík lékařský (kvetoucí nať) – ½ dílu
  • Jahodník lesní – 1 díl

2 čajové lžičky směsi přelejeme ¼ l vroucí vody 10 min. necháme přikryté ustát. Pijte 2x denně hrneček, nejlépe na lačno. Vhodná doba užívání je 10-14 dní.

Povzbuzující bylinky

Čtrnáctidenní kúra z petrklíče

2 lžičky sušených květů petrklíče přelejeme ¼ l vroucí vody a necháme 15 min. vylouhovat. Popíjíme vlažné, 1 šálek denně. Petrklíč obsahuje saponiny, dodržujte proto dávkování!

Povzbuzující koupel

250 g řebříčku obecného a 200 g máty peprné krátce povaříme a vlijeme do připravené, příjemně teplé koupele. Koupel má trvat max. 20 min. Pak je vhodné zabalit se do teplé deky a zůstat dalších 30 min. ležet. Opakujte 2-3x týdně. Tato voňavá koupel vás zbaví smutku a tísně, oživí tělo i ducha.

Kostní dřeň a krvetvorba

Bylinek, které „dobrou krev činí“, je celá řada: řebříček obecný, kopřiva velká, jitrocel kopinatý, čekanka obecná, lišejník islandský, sporýš lékařský, třezalka tečkovaná, mateřídouška obecná aj. Ze zelenin pak řeřicha setá, nať petržele, pažitka, špenát, křen, mrkev aj. Z koření především skořice.

Bylinná krev

  • Šťáva z červené řepy – 4 díly
  • Šťáva z plodů černého bezu – 3 díly
  • Šťáva z kořene pampelišky – 1 díl
  • Šťáva z černého rybízu – 1 díl
  • Med – 1 díl
  • Skořice mletá – 1 díl

Užívá se 3x denně 1/3 dcl, dlouhodoběji.

Dobrá babská rada

Tvorbu červených krvinek a zlepšení prokrvení podporuje tento lidový předpis: syrovou cibuli pokrájíme, vložíme do gázy a přiložíme na vnitřní stranu obou stehen na 20 min. Obklad podněcuje kostní dřeň k lepší činnosti.

Naja, Homeopatická poradna Modrý had

Zdroj: Rystonová Ida, Byliny a zvěrokruh, 1. vydání, Praha: Vodnář, 2001. 198 s. ISBN 80-86226-22-0

 

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *