Rybičky, rybičky, rybáři jedou!

Lidé ve znamení Ryb jsou citliví a dobrosrdeční, mají schopnost se vciťovat do druhých. Ale jsou i nerozhodní  a přecitlivělí snílkové. Vládnoucí planetou Ryb je Neptun.

Zdravotní problémy Ryb se často soustřeďují do nohou od kotníků dolů, ať už jsou to různé plísňové infekce, otoky, ploché nohy apod. Trpí také chorobami, které vyplývají z emočních problémů, např. neurózy, deprese, sklony k alkoholismu. Pocity smutku řeší jídlem a pak mohou tloustnout. Mezi slabé stránky Ryb patří také štítná žláza.

Nemoci nohou (od kotníků k prstům)

Meziprstová plíseň

Utřeme 3-4 větší stroužky česneku, na jemno rozetřeme hrstičku květů a lístků třezalky tečkované a stejné množství měsíčku zahradního. Vše dáme do porcelánové nádoby a zalijeme 1,5 dcl konzumního lihu. Nádobu uzavřeme a necháme stát ve stínu při pokojové teplotě. Po deseti dnech přecedíme. Každý den ráno a večer natíráme postižená místa, hlavně mezi prsty, na lůžkách nehtů a za nehty. Plíseň mizí velice rychle.

Popraskané paty

Popraskanou kůži zahojíme, když ji na noc po umytí namažeme měsíčkovou mastí a navlékneme si mikrotenové sáčky jako ponožky. Popraskané paty můžeme také natírat po umytí rozpůleným citrónem a navléct si na noc ponožky. Za pár dní bude pokožka opět hladká.

Bolestivé bradavice na chodidlech

Na bradavici nakapejte čerstvou šťávu z vlaštovičníku většího nebo osolenou šťávu z měsíčku zahradního. Vyzkoušet také můžete propolisové kapky. Po aplikaci přelepte leukoplastí.

Proleženiny

Vznikají často při dlouhém ležení těžce nemocných, a to především na patách. Osvědčený starý recept: umelte kořen kostivalu lékařského, list zelí nebo kapusty a květy měsíčku zahradního. Udělejte kaši a smíchejte ji s ichtyolovou mastí. Potírejte vzniklou směsí postižená místa.

Koupel pro unavené nohy

Pomůže vám vratič obecný nebo olšové listy. Připravte si silný odvar (3 hrsti na 1 l vody), nechejte ustát, nalejte do lavóru a unavené nohy koupejte.

Proti pití alkoholu

Proti chuti na alkohol

Chuť na alkohol zahání odvar ze sušeného kořene anděliky lékařské. Dvě kávové lžičky podrceného kořene se mírně povaří v ½ litru vody a pije se 2x denně po ¼ litru.

Při kocovině

  • Čaj z pelyňku lékařského nebo řebříčku obecného
  • Neslazená černá káva s citrónem
  • Kyselé okurky
  • Štáva z kapusty, zelí nebo pórku
  • Cibule nebo mandle
  • Vypít ráno jedno pivo
  • Na lačno sníst dvě jablka

Zvracení vyvolá sklenice silně osolené teplé vody.

Deprese a špatný spánek

Při těchto potížích může použít třezalku tečkovanou, fialku vonnou nebo dobromysl obecnou. Bylinky se užívají ve formě čajů (nejlépe na noc) nebo lihových extraktů – tinktur.

Posilující koupel z dobromysli obecné

300 g sušené nati spaříme ve 3 l vody a necháme přikryté ½ hodiny stát. Potom vlijeme do koupele, která by neměla trvat déle než 10-15 min. při doporučené teplotě do 38 °C.

Štítná žláza

Potíže se štítnou žlázou mohou plynout z nedostatku jódu. Bylinek, které tento prvek obsahují, není mnoho. Je to zejména chaluha bublinatá a česnek. Jód najdeme i v rajčatech, špenátu, řebříčku obecném, kukuřici, ovesných vločkách, ve višních a třešních nebo ve svízelu.

Paní zima ještě přece jen v těchto dnech z posledních sil bojuje o svoji vládu, ale první jarní den se neúprosně blíží. A to znamená, že si už zakrátko budeme užívat jarní sluníčko, svěží zelenkavou trávu a první jarní bylinky.

Naja, Homeopatická poradna Modrý had – Praha

Zdroj: Rystonová Ida, Byliny a zvěrokruh, 1. vydání, Praha: Vodnář, 2001. 198 s. ISBN 80-86226-22-0

 

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *