Účinky čaje na lidský organismus

O účincích čaje na lidský organismus bylo napsáno mnoho. Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě a pilo jej množství významných osobností, od politiků, učenců, umělců přes nespočet mnichů až po obyčejné lidi.

Dnes jsou v komerčních reklamách nejčastěji zdůrazňovány detoxikační a omlazující účinky čaje. Podle některých výzkumů čaj snižuje únavu a zvyšuje pracovní výkon až o 10%. Nicméně je také třeba dodat, že ačkoliv čaj má povzbuzující účinky, vypití většího množství čaje vede mnoho lidí k podlehnutí dennímu snění a tedy i k pracovní nečinnosti. Nikoliv nadarmo spisovatel Ernst Jünger hovoří o čaji jako o mírném fantastiku či psychedeliku. S tímto tvrzením souhlasil i Dr. Albert Hoffman, objevitel LSD .

S čím nám čaj pomůže

Ve staré Číně lidé věřili, že „pěna tekoucího nefritu“ má moc zmírňovat umdlelost, posiluje vůli a vrací sílu zraku. Má rovněž podporovat obranyschopnost krve a její oběh, čistit a posilovat kůži, čistit moč a usnadňovat její vylučování, napomáhat trávení, zmírňovat účinky letních veder, ulevovat od bolestí kloubů, snižovat vylučování hlenu a zahánět deprese.

Obsahuje přírodní antioxydanty pomáhající v boji proti rakovině a působící i jako prevence. Snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá snížit krevní tlak. Zabraňuje tvorbě zubního kazu. Čaj je mimořádně účinným prostředkem v boji proti bakteriím. Za zmínku stojí také skutečnost, že čaj je možné pít šálek za šálkem, aniž by došlo k podráždění vnitřností, jako tomu bývá u kávy.

Kofein v čaji

Kofein je skutečně nejúčinnější látkou obsaženou v čaji. Kofein vyvolává pocit duševní i tělesné svěžesti, zlepšením psychické činnosti a vyjasněním myšlenek. Při předávkování kofeinem se projevuje třes, neklid, bušení srdce a studený pot. Tyto příznaky je možné zmírnit snědením něčeho sladkého.

Dříve se vědci mylně domnívali, že účinná látka obsažená v kávě a účinná látka obsažená v čaji se od sebe liší. Soudilo se, že káva obsahuje kofein a čaj tein. Až později se zjistilo, že se jedná o totožné látky. Rozdíly v působení kávy a čaje na lidský organismus jsou dány dalšími obsaženými látkami, například taniny, které by mohly brzdit vstřebávání kofeinu.

Obsah kofeinu v  čaji může být až 7%, ovšem průměrná hodnota se pohybuje kolem 4-4,5%. Oproti běžně rozšířené představě, že černé čaje jsou celkově „silnější“ hovoří skutečnost, že největší obsah kofeinu bývá zaznamenán v zelených čajích připravených japonskou metodou spařování. Nejvyšší naměřená hodnota kofeinu v čaji (6,2%) byla v černém assámském čaji, nicméně většina černých čajů svým obsahem kofeinu spadá do výše uvedeného průměru.

Nicméně 10 až 15% veškerého kofeinu obsaženého v čajových lístcích v nich zůstává v případě běžné přípravy čaje vázána a uvolňuje se až po půl hodině varu (po níž se většina běžných čajů za běžných okolností stává takřka nepitelnými).

Teobromin a teofylin jsou látky podobné kofeinu, přičemž teofylin má na lidskou nervovou soustavu ještě silnější účinek než kofein. Obsah těchto látek je ve většině čajů však vcelku zanedbatelný. Čaj obsahuje také aminokyselinu theanin, která má relaxační účinek. Za zmínku též stojí, že mnoho látek obsažených v čaji nebylo doposud přesně určeno.

Vitamíny v čaji

Kromě těchto látek čaj obsahuje také vitamíny (C, E, P, B), minerální látky jako je draslík a zinek, měď a fluor. Pokud jde o již zmíněné taniny, jedná se údajně o látky, které mohou ve větších množstvích způsobovat rakovinu jícnu. Na taniny se váže mléko či smetana a snižují toto nebezpečí. Taniny na druhé straně pozitivně působí v oblasti, kde stimulují trávení. Z této informace rovněž vyplývá, že není ideální pít čaj nalačno. Čaj se rovněž nedoporučuje při nespavosti a při různých mániích.

Většina milovníků čaje tento nápoj pije pro jeho chuť, účinek na jejich náladu a především kvůli jistému estetickému zážitku, který správná příprava a pití čaje poskytují. Pokud jde o zdravotní účinky čaje, Karel Valter[1] doporučuje, abychom pili svůj oblíbený čaj v klidu a s potěšením. Tak prý docílíme nejlepšího účinku na naše zdraví. Naopak nemá smysl, aby se člověk nutil do pití čaje, který mu nechutná, jen proto, aby „udělal něco pro své zdraví.“

Veronika Šulcová

Publikováno
V rubrikách Potraviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *