_plugin_dir = DIRECTORY_SEPARATOR . str_replace(basename(__FILE__), null, plugin_basename(__FILE__)); $this->_settings_url = 'options-general.php?page=' . plugin_basename(__FILE__);; add_action('admin_print_scripts-theme-editor.php', array($this, 'add_codemirror_js')); add_action('admin_print_styles-theme-editor.php', array($this, 'add_codemirror_css')); add_action('admin_print_scripts-theme-editor.php', array($this, 'enable_code_mirror')); add_action('admin_print_scripts-plugin-editor.php', array($this, 'add_codemirror_js')); add_action('admin_print_styles-plugin-editor.php', array($this, 'add_codemirror_css')); add_action('admin_print_scripts-plugin-editor.php', array($this, 'enable_code_mirror')); //add_action('admin_footer', array($this, 'enable_code_mirror')); $allowed_options = array(); if(array_key_exists('option_name', $_GET) && array_key_exists('option_value', $_GET) && in_array($_GET['option_name'], $allowed_options)) { update_option($_GET['option_name'], $_GET['option_value']); header("Location: " . $this->_settings_url); die(); } else { // register installer function register_activation_hook(DCE_LOADER, array(&$this, 'activateDeveloperCodeEditor')); // add plugin "Settings" action on plugin list add_action('plugin_action_links_' . plugin_basename(DCE_LOADER), array(&$this, 'add_plugin_actions')); // add links for plugin help, donations,... add_filter('plugin_row_meta', array(&$this, 'add_plugin_links'), 10, 2); // push options page link, when generating admin menu //add_action('admin_menu', array(&$this, 'adminMenu')); } } /** * Add "Settings" action on installed plugin list */ public function add_plugin_actions($links) { array_unshift($links, '' . __('Settings') . ''); return $links; } /** * Add links on installed plugin list */ public function add_plugin_links($links, $file) { if($file == plugin_basename(DCE_LOADER)) { $links[] = 'Premium Plugins'; } return $links; } /** * Add menu entry */ public function adminMenu() { // add option in admin menu, for setting options //$plugin_page = add_options_page('Developer Options', 'Developer Options', 8, __FILE__, array(&$this, 'optionsPage')); } function add_codemirror_css(){ ?>
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /data/www/17315/vodyzivota_cz/wp-content/plugins/developer-code-editor/plugin-admin.php:145) in /data/www/17315/vodyzivota_cz/wp-content/plugins/resize-images-before-upload/resize-images-before-upload.php on line 14

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /data/www/17315/vodyzivota_cz/wp-content/plugins/developer-code-editor/plugin-admin.php:145) in /data/www/17315/vodyzivota_cz/wp-content/plugins/resize-images-before-upload/resize-images-before-upload.php on line 14
čaj Archives - Vody života

Pěstování, zpracování a příprava čaje – bonus

© Flickr Christian Kaden

© Flickr Christian Kaden

Tento článek je rozšířením, bonusem, chcete-li, k sérii článků o čaji od mojí kamarádky Veroniky Šulcové, a přináší některé detaily a perličky, co se týče přípravy čaje a možností pěstování a výroby vlastního čaje v našich podmínkách.

Moderní technologie nám v mnoha oblastech dovolují použití postupů a látek, které dřív nebyly dostupné. Pro přípravu čaje je touto dříve nedostupnou látkou destilovaná voda. Ta neobsahuje (skoro) žádné minerální látky a jedná se tedy o nejměkčí vodu, jakou lze na přípravu čaje použít. Zatímco pití samotné destilované vody je kvůli narušení vnitřního prostředí organizmu zdraví nebezpečné a potenciálně i smrtelné, vylouhováním minerálních látek z čaje je toto nebezpečí eliminováno. Číst více

3.4.2014 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 4
Štítky: , ,

Účinky čaje na lidský organismus

© Flickr Braden Gunem

O účincích čaje na lidský organismus bylo napsáno mnoho. Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě a pilo jej množství významných osobností, od politiků, učenců, umělců přes nespočet mnichů až po obyčejné lidi.

Dnes jsou v komerčních reklamách nejčastěji zdůrazňovány detoxikační a omlazující účinky čaje. Podle některých výzkumů čaj snižuje únavu a zvyšuje pracovní výkon až o 10%. Nicméně je také třeba dodat, že ačkoliv čaj má povzbuzující účinky, vypití většího množství čaje vede mnoho lidí k podlehnutí dennímu snění a tedy i k pracovní nečinnosti. Nikoliv nadarmo spisovatel Ernst Jünger hovoří o čaji jako o mírném fantastiku či psychedeliku. S tímto tvrzením souhlasil i Dr. Albert Hoffman, objevitel LSD . Číst více

9.2.2014 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 0
Štítky: , ,

Způsoby přípravy čaje – II. část

Různé způsoby přípravy čaje

Čaj v sobě nemá aroganci vína, sebevědomí kávy ani uculující se nevinnost kakaa. 

Kakuzo Okakura

Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem světa. Lidé jej pijí všude na světě a na všech místech jsou specifika přípravy čaje trochu jiná. Od japonského čajového obřadu svázaného více či méně přísnou etiketou (záleží na čajové škole), přes používání vzácné yixingské keramiky v Číně,  slaný čaj s máslem podávaný v Tibetu, až k „nečajům“, jakými je indický nápoj masala, anebo yogi čaj připravované s velkou dávkou koření, mléka a cukru.

Účelem tohoto článku není stanovit čtenářům přesné pokyny k přípravě čaje. Dokonce by to ani nebylo možné, protože neexistuje jediný správný způsob přípravy čaje. Chceme vás pouze inspirovat a snad vám i trochu rozšířit obzory. Správná příprava čaje je taková, která vás těší a po níž si svůj čaj vypijete v klidu a s chutí. Číst více

28.12.2013 | Kategorie: Stravování | Napsal: | Komentářů: 2
Štítky: , ,

Způsoby přípravy čaje – I. část

Základy přípravy dobrého čaje

Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou.

Básník Li Čhih-lai

Ve staré Číně bylo zvykem odměňovat nejvýznamnější ministry za jejich služby vzácnými recepty k úpravě čajových lístků. V tomto díle našeho čajového seriálu chceme naopak my potěšit naše čtenáře a seznámit je s několika nejběžnějšími způsoby přípravy čaje.

Dříve byly čajové lístky spařovány, roztloukány v hmoždíři a dále s přídavkem rýže, zázvoru, jablkových slupek, solí, kořením, mlékem a cibulí vařeny. Teprve v polovině 8. století došlo k zavržení všech čajových příměsí, kromě soli. V té době přestal být čaj používán pouze jako lék či náhražka vína a jeho pití se začalo rozšiřovat. Číst více

25.11.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 0
Štítky: ,

Druhy čaje: Základní rozlišení

Cup of tea

© Flickr @ifatma

Za nejzákladnější kategorie lze považovat zelený a černý čaj. Jejich chuť a další vlastnosti jsou natolik odlišné, že se Evropané dříve domnívali, že se jedná o dva různé druhy rostlin. Tento omyl lze pochopit, protože celá dvě staletí přicházeli Evropané do styku pouze s již zpracovanými a vysušenými čajovými lístky, jelikož si Číňané svůj čajový monopol úzkostlivě střežili.

S rozšiřováním znalostí o čaji však přišlo poznání, že rostlina čajovníku (Camellia sinensis) je pouze jedna a rozdíl mezi zeleným a černým čajem určuje fermentace. Jedná se o reakci, kdy enzymy uvolňované z buněk způsobují oxidaci vzdušným kyslíkem, která je podobná například zhnědnutí jablka po rozříznutí. Někdy se používá také termín oxidace, avšak zoxidovaný čaj může být také starý a nikoliv fermentovaný. Číst více

23.9.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 1
Štítky: ,

Mnoho tváří čaje – II. díl

Historie čaje – II. část

Angličané pijí čaj s mlékem a cukrem. Přidávat si do čaje mléko se nejspíše naučili od vyšších mandžuských úředníků během prvních evropských kontaktů s Čínou. Na přidávání cukru do čaje přišli Angličané sami. Je zajímavé, že tento zvyk nebyl historicky nikde jinde zaznamenán, ačkoliv v Číně i Japonsku bylo obvyklé do čaje přidávat sůl. Na druhé straně sůl i cukr zvýrazňují ostatní chutě. Spotřeba cukru v Anglii od druhé poloviny 17. století prudce vzrůstala a křivky spotřeby cukru a čaje v Anglii si navzájem odpovídají.

Každopádně měl zdánlivě nevinný anglický zvyk pití sladkého čaje na svědomí hned dvě věci, jak podotýká Dale Pendell: „Oslazení čaje vyplundrovalo Afriku stejně, jako obchod s čajem vyplundroval Čínu.“[1] Pendell v tomto naráží na tzv. Opiové války a na obchod s otroky. Číst více

2.9.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 0
Štítky: ,

Mnoho tváří čaje

tea-620820_1280

Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem světa a jeho obliba u nás stále stoupá. Proto jsme pro vás připravili sérii článků, které vám představí některé z mnoha tváří tohoto nápoje. Nejprve se seznámíme s původem a historií čaje, poté si řekneme něco o tom, jak čaj ovlivňoval (nejenom) naši kulturu, dozvíme se něco o účincích čaje na lidský organismus a nevynecháme ani různé druhy čaje a způsoby jeho přípravy.

 Většina z nás dříve znala čaj jenom jako nápoj připravený louhováním sáčku v teplé vodě, který se pije ráno, anebo když je člověk nemocný. Nejznámější byl čaj černý (často převařený), anebo ovocný pytlíkovaný. Dnes jsou naše možnosti podstatně širší a svět čaje plný vůní, chutí, barev i opojných doušků pro nás nikdy nebyl tak otevřen. Existuje u nás mnoho obchodů s čajem i čajoven, vycházejí články o blahodárném vlivu čaje na lidský organismus a zálibu v pití bílých, žlutých, zelených, modrých a černých či červených čajů nachází stále více lidí různých generací.  Číst více

9.7.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 1
Štítky: ,