Mnoho tváří čaje – II. díl

Historie čaje – II. část

Angličané pijí čaj s mlékem a cukrem. Přidávat si do čaje mléko se nejspíše naučili od vyšších mandžuských úředníků během prvních evropských kontaktů s Čínou. Na přidávání cukru do čaje přišli Angličané sami. Je zajímavé, že tento zvyk nebyl historicky nikde jinde zaznamenán, ačkoliv v Číně i Japonsku bylo obvyklé do čaje přidávat sůl. Na druhé straně sůl i cukr zvýrazňují ostatní chutě. Spotřeba cukru v Anglii od druhé poloviny 17. století prudce vzrůstala a křivky spotřeby cukru a čaje v Anglii si navzájem odpovídají.

Každopádně měl zdánlivě nevinný anglický zvyk pití sladkého čaje na svědomí hned dvě věci, jak podotýká Dale Pendell: „Oslazení čaje vyplundrovalo Afriku stejně, jako obchod s čajem vyplundroval Čínu.“[1] Pendell v tomto naráží na tzv. Opiové války a na obchod s otroky. Číst více

2.9.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 0
Štítky: ,

Mnoho tváří čaje

tea-620820_1280

Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem světa a jeho obliba u nás stále stoupá. Proto jsme pro vás připravili sérii článků, které vám představí některé z mnoha tváří tohoto nápoje. Nejprve se seznámíme s původem a historií čaje, poté si řekneme něco o tom, jak čaj ovlivňoval (nejenom) naši kulturu, dozvíme se něco o účincích čaje na lidský organismus a nevynecháme ani různé druhy čaje a způsoby jeho přípravy.

 Většina z nás dříve znala čaj jenom jako nápoj připravený louhováním sáčku v teplé vodě, který se pije ráno, anebo když je člověk nemocný. Nejznámější byl čaj černý (často převařený), anebo ovocný pytlíkovaný. Dnes jsou naše možnosti podstatně širší a svět čaje plný vůní, chutí, barev i opojných doušků pro nás nikdy nebyl tak otevřen. Existuje u nás mnoho obchodů s čajem i čajoven, vycházejí články o blahodárném vlivu čaje na lidský organismus a zálibu v pití bílých, žlutých, zelených, modrých a černých či červených čajů nachází stále více lidí různých generací.  Číst více

9.7.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 1
Štítky: ,