Druhy čaje: Základní rozlišení

Cup of tea

© Flickr @ifatma

Za nejzákladnější kategorie lze považovat zelený a černý čaj. Jejich chuť a další vlastnosti jsou natolik odlišné, že se Evropané dříve domnívali, že se jedná o dva různé druhy rostlin. Tento omyl lze pochopit, protože celá dvě staletí přicházeli Evropané do styku pouze s již zpracovanými a vysušenými čajovými lístky, jelikož si Číňané svůj čajový monopol úzkostlivě střežili.

S rozšiřováním znalostí o čaji však přišlo poznání, že rostlina čajovníku (Camellia sinensis) je pouze jedna a rozdíl mezi zeleným a černým čajem určuje fermentace. Jedná se o reakci, kdy enzymy uvolňované z buněk způsobují oxidaci vzdušným kyslíkem, která je podobná například zhnědnutí jablka po rozříznutí. Někdy se používá také termín oxidace, avšak zoxidovaný čaj může být také starý a nikoliv fermentovaný. Číst více

23.9.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 1
Štítky: ,