Způsoby přípravy čaje – II. část

Různé způsoby přípravy čaje

Čaj v sobě nemá aroganci vína, sebevědomí kávy ani uculující se nevinnost kakaa. 

Kakuzo Okakura

Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem světa. Lidé jej pijí všude na světě a na všech místech jsou specifika přípravy čaje trochu jiná. Od japonského čajového obřadu svázaného více či méně přísnou etiketou (záleží na čajové škole), přes používání vzácné yixingské keramiky v Číně,  slaný čaj s máslem podávaný v Tibetu, až k „nečajům“, jakými je indický nápoj masala, anebo yogi čaj připravované s velkou dávkou koření, mléka a cukru.

Účelem tohoto článku není stanovit čtenářům přesné pokyny k přípravě čaje. Dokonce by to ani nebylo možné, protože neexistuje jediný správný způsob přípravy čaje. Chceme vás pouze inspirovat a snad vám i trochu rozšířit obzory. Správná příprava čaje je taková, která vás těší a po níž si svůj čaj vypijete v klidu a s chutí. Číst více

28.12.2013 | Kategorie: Stravování | Napsal: | Komentářů: 2
Štítky: , ,

Způsoby přípravy čaje – I. část

Základy přípravy dobrého čaje

Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou.

Básník Li Čhih-lai

Ve staré Číně bylo zvykem odměňovat nejvýznamnější ministry za jejich služby vzácnými recepty k úpravě čajových lístků. V tomto díle našeho čajového seriálu chceme naopak my potěšit naše čtenáře a seznámit je s několika nejběžnějšími způsoby přípravy čaje.

Dříve byly čajové lístky spařovány, roztloukány v hmoždíři a dále s přídavkem rýže, zázvoru, jablkových slupek, solí, kořením, mlékem a cibulí vařeny. Teprve v polovině 8. století došlo k zavržení všech čajových příměsí, kromě soli. V té době přestal být čaj používán pouze jako lék či náhražka vína a jeho pití se začalo rozšiřovat. Číst více

25.11.2013 | Kategorie: Potraviny | Napsal: | Komentářů: 0
Štítky: ,

Vodní hospodářství v našich tělech

© Flickr A6U571N

Astrologicky nastalo období Vodnáře. Tomuto období je přiřazena tkáňová sůl Natrium muriaticum a její barva je fialová.  V přírodě nachází jako sůl kamenná, z níž se vyrábí kuchyňská sůl. Pro naše tělo je nesmírně důležitá, neboť řídí pohyb vody v lidském organizmu.

Já sama ji mám vyzkoušenou na členech své rodiny a můžu ji jen doporučit. Nejprve popíši svoji  osobní zkušenost a pak i něco z praxe. Můj rok a půl starý synek nesmírně pil, po vysazení mléka se k spánku ududlával pitím vody nebo čaje a v noci se také budil na pití. Samozřejmě tomu adekvátně čůral. Tak nejenže jsem mu v mrákotách rozespalá dělala pití, ale ještě řešila noční přebalování, u kterého se probral tolik, že aby usnul, musel zase mít svoji láhev s pitím a byl to začarovaný kruh. Pak jsem poznala tkáňové soli a vyzkoušela jsem synovi dávat právě sůl Nat Mur. Výsledkem bylo, že se jeho potřeba pití přesunula do příjemnějších denních hodin a v noci přestal tolik čůrat. Brzy na to, mohl být bez plen i v noci. Číst více

24.1.2013 | Kategorie: Tkáňové soli | Napsal: | Komentářů: 4
Štítky: , ,