…aneb i bezlepkové jídlo může chutnat a pěkně vypadat
Ráda bych se s vámi podělila o zkušenost s pečením bezlepkového dortu a s potěšením konstatuji, že konečně zkušenost dobrou. Asi každý, kdo začínal s BLP dietou, měl najednou pocit, že nemůže vůbec nic – lepek je vlastně všude a co lze vlastně jíst? A co teprve, pokud se jedná o dítě s nutností dodržovat bezlepkovou dietu, kterému by rodič snesl modré z nebe, jen aby mu situaci ulehčil. Tak jsem se odhodlala a rozhodla se upéct vlastní pečivo, protože výrobky z obchodu jsou nejen drahé, ale ještě chuti dosti nevalné.
Ale ono ouha, bezlepková mouka se v těstu chová úplně jiným způsobem než lepková, těsto se patlá na prsty, na měchačku, všude kde nemá a ač mu chybí lepek – přilepí se ke všemu a nechce dolů. Když už se mi podařilo těsto zanechat na plechu a strčit do trouby, po upečení nebylo pečivo moc dobré, bylo strašně drobivé a suché. Padla na mě skepse znovu – navíc ten pocit, že přeci já umím péct, tak co se děje?!? Neděje se nic, chce to zkoušet a zkoušet (jenže vyhazujte nepovedené výrobky z mouky, která stojí kilo cca 70,- až 130,- Kč) a hlavně zjišťovat informace od ostatních zkušených. Konkrétně u pečení s práškem do pečiva mi těsto v troubě krásně nakynulo a po vyndání spadlo na placku. Tímto děkuji za rady Ivako z bezlepkové diskuze na Dámě. Dort se povedl a ráda rozšířím nabytou zkušenost dál.
A teď ten recept a jak na to
Potřebné suroviny:
- 4 vejce
- 12 lžic Jizerky (bezlepková mouka)
- 12 lžic cukru
- necelá lžička prášku do pečiva
Použila jsem formu na dort s průměrem 23,5 cm (z IKEA).
Nejprve si připravíme Jizerku, do které rozmícháme prášek do pečiva. Samostatně vyšleháme bílky s cukrem do sněhu, přidáme k nim žloutky a nakonec opatrně vmícháme připravenou Jizerku – už těsto nešleháme, jen mícháme po dobu nezbytně nutnou. Těsto nalijeme do formy na dort a dáme do trouby předehřáté na 150°C – to je ten fígl, těsto se musí péct velice zvolna a dlouho, pekla jsem ho kolem hodiny. Po upečení formu s korpusem vyndáme na mřížku, necháme vychladnout (byla jsem nadšená, že drží tvar!). Tím je korpus na dort hotový a dál se fantazii meze nekladou, protože už lze postupovat, jak byl člověk zvyklý.
V tomto případě jsem zvolila potahovaný dort. Připravila jsem si moučnou kaši (opět z Jizerky s máslem a cukrem), kterou jsem dort pomazala, pro náplň dovnitř dortu jsem tuto kaši nastavila zakysanou smetanou a přidala kompotovaný ananas, nakonec jsem dort potáhla cukrovou hmotou K2 a předala manželovi k ozdobení.
Ještě nastala chvilka napětí při krájení a ochutnávání dortu, protože jsem se poprvé rozhodla, že všichni budou s oslavencem jíst bezlepkový dort a tím jsem neměla náhradu, kdyby se dort nedal jíst. Dort je při krájení měkčí, snáz se promáčkne a na chuť jemnější, lehčí, ale mohu říct, že možná i lepší než lepkový. Takže se nebojte, zkuste a všichni si nakonec pochutnají.
Dobrou chuť Vám přeje Arulka
Má dcera si našla kluka co má tuto dietu.
Z počátku jsem měla šok, čím mohu takového človíčka pohostit.
Tento dort jsem zkusila, když měl narozeniny a byl opravdu super. Doporučuji dál a Vám moc děkuji.
Dnes dělám dort podruhé i pro maminku, která má stejný problém 🙂
Dobrý den,
mám velkou radost, že se Vám dort podle receptu povedl.
Krásné dny a hodně štěstí v další pečení. 🙂
Dobrý den, chystám se péct tento dort v sobotu své sestře. Mám pár otázek – jak moc se tento korpus drolí nebo láme? Podaří se mi prokrojit i dort o průměru 26cm (nemám menší formu)? Popřípadě – má těsto natolik hustou konzistenci, aby šlo natřít na pečicí papír do tvaru několika nízkých kruhů(náhrada menší formy;))?
Předem děkuji za odpověď!
Zdravím 🙂 Tak ted ho právě dělám a jsem moc a moc zvědavá na výsledek 🙂
Povedl se a je báječnýýýý 😀 Díky za recept 🙂
Prosím co znamená „necelá lžička“ prášku do pečiva? Dala jsem cca zarovnanou a preteklo mi to. Proste pecici antitalent 🙂 Diky