Látky, které mají mnoho blahodárných účinků na náš organismus – i tak by se daly uvést antioxidanty. Vědci je zkoumají, na internetu se o nich píše, přesto však mnozí o jejich účincích nic neví, jiní je zase přeceňují. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, přinášíme vám článek o přírodních antioxidantech v potravinách – dozvíte se,…
Stravování
Pěstování, zpracování a příprava čaje – bonus
Tento článek je rozšířením, bonusem, chcete-li, k sérii článků o čaji od mojí kamarádky Veroniky Šulcové, a přináší některé detaily a perličky, co se týče přípravy čaje a možností pěstování a výroby vlastního čaje v našich podmínkách. Čaj z destilované vody Moderní technologie nám v mnoha oblastech dovolují použití postupů a látek, které dřív nebyly…
Účinky čaje na lidský organismus
O účincích čaje na lidský organismus bylo napsáno mnoho. Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě a pilo jej množství významných osobností, od politiků, učenců, umělců přes nespočet mnichů až po obyčejné lidi. Dnes jsou v komerčních reklamách nejčastěji zdůrazňovány detoxikační a omlazující účinky čaje. Podle některých výzkumů čaj snižuje únavu a zvyšuje pracovní…
Způsoby přípravy čaje – II. část
Různé způsoby přípravy čaje Čaj v sobě nemá aroganci vína, sebevědomí kávy ani uculující se nevinnost kakaa. Kakuzo Okakura Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem světa. Lidé jej pijí všude na světě a na všech místech jsou specifika přípravy čaje trochu jiná. Od japonského čajového obřadu svázaného více či méně přísnou etiketou (záleží na čajové…
Vánoční cukroví „na poslední chvíli“
Vánoce jsou za dveřmi a předvánoční šílenství dosahuje vrcholu. Předpokládám, že většina z vás už stihla vzorně uklidit byt, ukázkově zabalit dárky a napéct minimálně šest druhů cukroví, nebo na tom alespoň usilovně pracuje. Pokud z výše uvedeného popisu začínáte být mírně konsternovaní, stejně jako já, nezoufejte. Ačkoli tipy na úklid, ani na originální balení dárků…
Způsoby přípravy čaje – I. část
Základy přípravy dobrého čaje Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou. Básník Li Čhih-lai Ve staré Číně bylo zvykem odměňovat nejvýznamnější ministry za jejich služby vzácnými recepty k úpravě čajových lístků. V tomto díle našeho čajového seriálu chceme naopak my…
Zakyselení organismu
V poslední době se často mluví o zakyselení organismu a jeho vlivu na náš zdravotní stav a na rozvoj chronických onemocnění. Proč je správný poměr zásadotvorné a kyselinotvorné stravy, tzv. acidobazická rovnováha, pro náš organismus důležitý, a jak naše tělo funguje? To se pokusím osvětlit v následujícím článku. Ukazuje se, že náš dlouhodobý zdravotní stav…
Druhy čaje: Základní rozlišení
Za nejzákladnější kategorie lze považovat zelený a černý čaj. Jejich chuť a další vlastnosti jsou natolik odlišné, že se Evropané dříve domnívali, že se jedná o dva různé druhy rostlin. Tento omyl lze pochopit, protože celá dvě staletí přicházeli Evropané do styku pouze s již zpracovanými a vysušenými čajovými lístky, jelikož si Číňané svůj čajový monopol…
Mnoho tváří čaje – II. díl
Historie čaje – II. část Angličané pijí čaj s mlékem a cukrem. Přidávat si do čaje mléko se nejspíše naučili od vyšších mandžuských úředníků během prvních evropských kontaktů s Čínou. Na přidávání cukru do čaje přišli Angličané sami. Je zajímavé, že tento zvyk nebyl historicky nikde jinde zaznamenán, ačkoliv v Číně i Japonsku bylo obvyklé do čaje přidávat…
Jak nepřibrat o dovolené (nebo se o to alespoň pokusit )
Konečně tu je dlouho očekávané léto, doba prázdnin, dovolených a cestování. Období, na které se těší nejen děti, ale i dospělí. Většina z nás opouští své domovy a vyráží do přírody, na chaty, k moři… Je to doba, která nás nutí změnit své každodenní zvyky, najednou nevstáváme brzy ráno, nemusíme budit děti a popohánět je, nemusíme ve…