Vánoční cukroví „na poslední chvíli“

Vánoce jsou za dveřmi a předvánoční šílenství dosahuje vrcholu.  Předpokládám, že většina z vás už stihla vzorně uklidit byt, ukázkově zabalit dárky a napéct minimálně šest druhů cukroví, nebo na tom alespoň usilovně pracuje.

Pokud  z výše uvedeného popisu začínáte být mírně konsternovaní, stejně jako já, nezoufejte. Ačkoli tipy na úklid, ani na originální balení dárků nabídnout nemohu, pokusím se pomoci vyřešit alespoň problém s cukrovím.

Recepty na dvoje výtečné cukroví – kuličky jsou jednoduché, zdravé a hlavně rychle hotové (jen u druhých je třeba máčet některé ingredience přes noc), což v tomto čase určitě oceníte. 

Kešu – datlové kuličky

Potřebujeme:

  • 100 g kešu oříšků
  • 120 g datlí

Datle a oříšky umeleme;  kdo vlastní food processor, může použít  ten.  Vzniklou hmotu rovnoměrně prohněteme a vytvoříme kuličky. Moc pěkně vypadá, pokud každou kuličku posadíme do papírového košíčku.

Makové kuličky

Potřebujeme:

  • 250 g máku
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g rozinek
  • 2-3  polévkové lžíce medu
  • 100 g strouhaného kokosu na obalování

Nahrubo nasekané oříšky a opláchnuté rozinky smícháme a přes noc namočíme do vody. Dáme jí jen tolik, aby směs nasákla. Druhý den přidáme umletý mák, med a vypracujeme těsto. Ze směsi tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Pokud by se těsto rozpadávalo, můžeme přidat další namleté oříšky. Opět doporučuji podávat kuličky v papírových košíčcích.

Doufám, že kuličky budou mít úspěch, u nás z nich jsou nadšené děti i příbuzenstvo, které zdravé stravě rozhodně neholduje.

Krásné Vánoce přeje

Siamina, Váš průvodce zdravým životním stylem.

Publikováno
V rubrikách Recepty

Od Siamina

Spokojená matka dvou dětí, narozená ve znamení Střelce, milující barvy, život a vše netradiční.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *