Aromaterapeutické vánoční útulno

Možná víte, že Vám vůně mohou pomoci navodit příjemnou atmosféru. Čichová paměť je poměrně stálá. Čichové podněty indukují v mozku (nebo v jeho částech) produkci hormonů a neurochemikálií, které mění fyziologii těla a tím i lidské chování. Doklady získané současnou vědou podporují pozorování, podle nichž vůně pomáhá vyvolávat vzpomínky, zejména pokud mají emoční zabarvení. A to Vánoce přece mají!

Vůně Vánoc

Já sama si vybavím při vzpomínkách na Vánoce vůni jehličí nebo pryskyřice. Pak vanilku a citron.

Do aromalampy si tedy můžeme nakapat jakékoliv jehličnany, například borovici, jedli, smrk nebo cypřiš. Voní krásně po jehličí – destilují se konce větviček nebo jehličí. Všechny tyto éterické oleje se dají využít při nachlazení a kašli. Vydrží vonět poměrně dlouhou dobu, protože nemají takovou těkavost jako např. citrusy. Zajímavou směs mohou vytvořit jehličnany spolu s citrusy. Já ráda používám borovici s citronem.

Moc příjemné jsou v období, kdy je zataženo, mlhavo, studeno a lezavo, pomeranč, mandarinka, grep, tangerinka nebo bergamot. Obecně citrusy také výborně dezinfikují vzduch, takže se hodí i ve chvílích, kdy někdo doma „pokašlává“. Pokud byste chtěli vytvořit zahřívací směs použijte pomeranč, kapičku skořice a hřebíčku. Se skořicí a hřebíčkem opatrně, jsou hodně silné, a pokud byste se je rozhodli přidat do masážní směsi nebo koupele, dodržujte pečlivě dávkování!

Zajímavá kombinace je mandarinka, anýz, borovice a citron. Jestli máte rádi meditativní vůně, tak určitě nezapomeňte na kadidlovník, myrhu, cedr a santal.

A ještě jeden tip na závěr: do cukroví místo strouhané citronové kůry je výborný éterický olej citron a místo vanilkového cukru – absolue vanilka. U vanilky ale dávejte pozor, jako vanilka vyloženě nevoní a do aromalampy se moc nehodí – je totiž rozpustná v lihu a je poměrně dost hustá, ale cukroví umí navonět moc příjemně.

Krásné a voňavé Vánoce přeje

Lydushe

Aromadoteky

Od Lydushe

Narodila jsem se v nádherném létě ve znamení Raka. Jsem máma tří úžasných dětí, každé mi v něčem pomáhá a někam mě vede. Za to jim všem mnohokrát děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *