Posilování imunitního systému je důležité v průběhu celého roku, ale během podzimních a zimních měsíců je náš organismus vystaven zvýšenému náporu nemocí, a proto bychom měli posilování imunity věnovat větší pozornost. Pokud se nechceme spoléhat na doplňky stravy a čaje nakoupené v lékárně, můžeme si nasbírat bylinky, kořeny i různé plody a připravit z nich vlastní přírodní lékárničku. Jaké bylinky a plody je možné sbírat na podzim a jaké přírodní posilovače imunity z nich připravit? Těmto otázkám se věnuje následující článek.

Jak bylinky a plody správně sbírat, sušit a skladovat
Některé druhy bylinek mají specifické denní doby, kdy se mají sbírat, ale pro většinu platí, že bychom je měli sbírat za suchého, slunného počasí dopoledne, kdy jsou bez rosy. Místo sběru by mělo být čisté, daleko od silnic a průmyslových zón. Sbíráme do košíčku nebo do papírové tašky, nikdy ne do igelitu. Na podzim rostliny stahují cenné látky do kořenů, plodů a semen. Kořeny bychom měli sbírat v době, kdy nadzemní část rostlin uvadá a kdy je veškerá léčivá síla soustředěna do podzemních částí. Sběr by měl probíhat za suchého počasí.
Bylinky, kořeny a plody bychom měli sušit rychle a v tenké vrstvě. K sušení je vhodné suché a dobře větrané místo, použít je možné i sušičku nastavenou maximálně na 40 °C. Při pomalém sušení by se mohlo stát, že bylinky zplesniví.
Usušené bylinky a plody by měly být skladovány na tmavém, suchém a chladném místě v uzavíratelných nádobách, například ve velkých zavařovacích sklenicích. Další možností jsou prodyšné papírové nebo plátěné sáčky.

Šípek
Šípek je velmi důležitým pomocníkem v boji za posílení imunity, protože obsahuje velké množství vitamínu C, dokonce mnohonásobně víc než citrusy. Také je zdrojem vitaminů B, K, hořčíku, draslíku a rutinu, který zpevňuje cévy a působí jako silný antioxidant
Šípky se sbírají, když jsou sytě červené a tvrdé. Důležité je, aby sběr proběhl před prvními mrazíky. Pro přípravu nálevu s maximálním obsahem vitaminu C se podrcené šípky přes noc macerují ve studené vodě, nálev se před užíváním mírně ohřeje. Výborný šípkový čaj připravíme, když budeme rozdrcené šípky 15 minut louhovat v horké vodě. Ze šípků můžeme také vyrobit léčivý sirup nebo džem.
Třapatka nachová
Třapatka (echinacea) má silné imunostimulační a antivirové účinky. Pomáhá aktivovat imunitní systém a zvyšovat tvorbu bílých krvinek, což je důležité pro boj s infekcemi dýchacích cest, virózami a nachlazením. Echinacea by se měla nepřetržitě užívat maximálně 2 týdny.
Pro podporu imunity se sbírá kořen třapatky, který obsahuje nejvyšší množství účinných látek. Kořeny se sklízejí na podzim nebo v zimě, dokud není zmrzlá půda. Sbírají z rostlin starých 3 až 4 roky.
Z kořene třapatky se vyrábí lihová tinktura, kterou můžeme užívat při nachlazení i preventivně. Tinkturu připravíme tak, že omyté a nakrájené kořeny po dobu 2 až 4 týdnů louhujeme ve 40% lihu, pak se tinktura scedí. Z echinacey také můžeme připravit čaj – dvě lžičky rozemletého kořene povaříme 15 minut ve 250 ml vody.

Kořen kopřivy
Kořen kopřivy čistí krev, je bohatý na železo a má detoxikační účinky, což napomáhá k posílení imunity. Kořeny se sbírají od září do listopadu, omyté a nakrájené na malé kousky se suší. Z kořene kopřivy se vyrábí odvar a tinktura.
Kořen pampelišky
Kořen pampelišky je bohatý na hořčiny a inulin, které podporují trávení, činnost jater a žlučníku, což napomáhá detoxikaci a zvyšuje imunitu organismu. Sběr probíhá na podzim. Omyté kořeny se suší nakrájené nebo vcelku. Z kořene pampelišky se vyrábí čaj, odvar a tinktura.
Zdroje: dumazahrada.cz, idnes.cz, jimejinak.cz
