Gynekologické záněty

S vaginitidou neboli gynekologickým zánětem se ve svém životě setkala téměř každá žena. Jedná se o potíže doprovázené nejrůznějšími výtoky, bolestmi podbříšku, nepříjemným svěděním i zápachem a jsou nejčastějším důvodem, proč žena navštíví gynekologickou ambulanci a v případě opakovaného onemocnění nezřídka i homeopatickou poradnu. Homeopat má v tomto případě výhodu, neboť nemusí řešit původce potíží a cílit na jeho zničení. Vybírá lék na základě projevů potíží a hledá lék, jehož popis (symptomatický obraz) jim nejlépe odpovídá. Pro ilustraci jsem vybrala případ akutní vaginitidy u ženy, která na tyto záněty běžně netrpí.

Ve čtvrtek ráno ke mně přišla 37 letá žena s gynekologickými obtížemi. Uvedla, že během středečního odpoledne začala pociťovat silné svědění a otok. Okolí poševního otvoru měla velmi citlivé na dotek a rozbolavělé. Na výtok si nestěžovala. Zvláštní a zajímavé bylo, že přes velmi intenzivní obtíže pociťovala silnou sexuální touhu. Jako první pomoc zvolila éterický olej Tea tree, 5 kapek na tampon, který zavedla na noc. Po vyjmutí na něm byl patrný žlutý hlen se stopami krve. Subjektivně jí aplikace Tea tree neulevila.

Vzala jsem tedy v úvahu:

  • svědění vaginy
  • otok vagíny
  • svědění mezi stydkými pysky
  • žlutý výtok
  • sexuální touha zvýšená

Na základě těchto symptomů jsem zvolila homeopatický lék Kreosotum.

Podpůrně jsem doporučila provádět 1x denně výplach pochvy roztokem složeným z 1 kapky éo Tea tree, 1 kapky éo Levandule, 2 lžiček jablečného octa a 600 ml vody, max. 3 dny po sobě. Případně do tohoto roztoku namočit tampon a přes den zavést. Na noc pak zavést tampon namočený do kvalitního bílého jogurtu s živými kulturami.

Ve čvrtek odpoledne užívala Kreosotum 9 CH (jinou potenci lékárna neměla) 1 granuli po 1-2 h. Již v průběhu večera pociťovala klientka znatelnou úlevu. Druhý den prodloužila interval mezi jednotlivými dávkami na 3 h. V sobotu popíjela během dne Kreosotum rozpuštěné ve vodě. V neděli byla subjektivně bez obtíží. 2 dny zaváděla na den tampon s octem a éo a na noc jogurtový. Jogurt aplikovala ještě dva dny po úplném odeznění potíží.

Gynekologické obtíže často trápí i těhotné nebo kojící ženy. Pro ně, a nejen pro ně, může být homeopatie dobrou alternativou, jak řešit tyto zdravotní problémy šetrně a přirozenou cestou.

Naja

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *