Jak jít vstříc vyhovujícím přátelským vztahům

Jelikož jsem teď několik měsíců procházela a ještě mi doznívá tranzit Lilith přes Lunu v 11. domě, zabývám se poslední dobou hodně těmi, kdo mě obklopují. Jací jsou tito lidé, čím se zabývají a jak to souvisí se mnou a tím, že jsou v mém životě.

Na jednu stranu si přitahujeme ty, co nás mají něčemu naučit, někdy i poněkud drsněji vyškolit, pokud jsme byli dlouho zaslepeni a naivní (což jsme si určili na úrovni duše před narozením a teď se mnohdy divíme), na druhou stranu ale i vědomě volíme, s kým se budeme stýkat.

Jak si tedy přitáhnout vyhovující kamarádství?

Nepůjde to jinak, než si nejdřív uvědomit, jak chci, aby vypadalo. Nemám teď na mysli podmiňování ohledně vzhledu, stylu oblékání, finančních poměrů daných lidí atd., jde mi spíš o energii vztahů, které mají z vašeho ujasnění vzejít.

Chcete úzký vztah s jedním člověkem tzv. na život a na smrt, se kterým si budete říkat všechno? Nebo máte raději kolem sebe víc kamarádů, společné akce, lehkost a jste spíš nastaveni na prožívání a užívání si společných aktivit? Variant může být spousta, navíc se priority časem mění, tak je pravděpodobné, že za rok svoje představy opět přehodnotíte.

Je jasné, že styl vašich vztahů odráží i to, kde a jak pracujete. Pokud jako noční hlídač, který prohodí dvě slova za směnu, budete třeba pak vyhledávat změnu v podobě bujaré společnosti. Naopak sociální pracovnice nebo manažer si rádi odpočinou v kině s jedním nejlepším kamarádem.

Tak, teď už tedy máte vyjasněno, co chcete. A jak to provést prakticky?

Prostě tak, že projdete dosavadní blízké a určíte si, kteří z nich jsou stejně naladěni a zůstávání s nimi je pro vás inspirativní. Je důležité si uvědomit hodnotu i těch kamarádství, která tu dosud byla a přinášela hezké chvíle plné radosti, i když poslední dobou to z různých důvodů už nefunguje.

Udělejte třeba takový rozlučkový rituál, a to buď s každým zvlášť nebo jej pojměte všeobecně: posaďte se, zapalte si klidně i svíčku, můžete vybarvit mandalu, ale hlavně řekněte všechno, co máte na srdci. Že vám bylo dobře, ale vaše cesty už se rozešly, že nestojíte o umělé udržování a vzpomínání na něco, co bylo, ale už nežije a hlavně nezapomeňte poděkovat.

Jakmile se budete cítit na další krok a přijde chuť otevřít se novému, sestavte si vhodnou afirmaci. Může znít třeba takto:

Vítám ve svém životě nové kamarády, se kterými budeme sdílet… (doplníte si sami).

Nebo:

Otevírám se pěknému přátelství s lidmi, kteří jsou ochotni stejně jako já toto přátelství rozvíjet…

Vlastní zkušenost

Když uvedu svou osobní zkušenost, tak začnu tím, že za svých logisticko-nákupčích časů mi docela dobře vyhovovalo jít v pátek večer s kamarádem/kou na čaj. Tehdy jsem vyhledávala semináře pro osobnostní rozvoj a hluboké debaty, které mi v zaměstnání chyběly. Ovšem momentálně jako terapeut převážně pracuju formou individuálních terapií. Tato práce je hodně postavená na pomoci klientovi vyjádřit a nechat projít „negativní“ emoce, naslouchání jeho potížím, komunikaci a  hledání řešení. To znamená, že teď ve svém volném čase preferuju pobavit se na rockovém koncertě s větší skupinkou známých, kteří se přišli odreagovat a třeba i zasmát.

Co by mě čekalo, kdybych vše nechala běžet bez přenastavení? Pravděpodobně bych vlastně i po práci naslouchala, pomáhala, hledala řešení a často byla tím, na koho je možné odkládat kopec starostí, bez snahy odkladače (narozdíl od klienta) je řešit, takže bych pořád pracovala, ale v tomto případě jaksi s malými nebo žádnými výsledky. Jak se říká, trápení bývá nerado samo, ale chci já ještě být s trápením?

Moje afirmace – otevírám se rovným přátelstvím s lidmi podobně zaměřenými – mi přinesla ovoce, což zdaleka nekončí, noví lidé přicházejí neustále a já jsem za ně ráda (a oni se v tomto článku určitě poznají.

Kristýna Liptáková, Astrologie Brno, tel. 776 883 071

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *