Není cukr jako cukr

Ačkoliv se může zdát, že konzumace cukru je něco přirozeného, a i když dlouhá tradice cukrovarnictví v českých zemích může nasvědčovat opaku, rafinovaný cukr je pro lidské tělo jedem.

Na počátku 20. století byla spotřeba cukru na mnohem nižší úrovni, než-li v současné době. Od druhé poloviny 20. století se začal přidávat cukr do široké řady potravinářských produktů. Na sladkou chuť si zvykli všichni. Co je sladké, je více atraktivní, a tak už od útlého věku vyžadujeme sladké pokrmy, pamlsky, slazené nápoje.

Něco málo u cukru

Cukr je velmi dobře stravitelná potravina s obrovským obsahem energie. Neobsahuje však téměř žádné živiny. Jsou odstraněny několikanásobnou rafinací. Při výrobě cukru totiž v odpadu zvaném melasa veškeré živiny odcházejí. Cukr se dále chemickými procesy bělí. Výsledkem je to, co každý známe minimálně ze své kuchyně. Problém ovšem není ani tak v chemické úpravě jako právě v nadbytku energie konzumované při spotřebě slazených nápojů a potravin. Dvě třetiny populace jsou obézní nebo mají nadváhu. Lidstvo postihují nemoce způsobené přejídáním a nadměrnou konzumací energeticky nabitých potravin. Cukr také difunduje do do zubní skloviny, kde se přeměňuje za pomoci bakterií na organické kyseliny a může snižovat obsah vápníku, což vede ke vzniku zubních kazů. V důsledku velké konzumace rafinovaného cukru dochází také k překyselení organismu a to má za následek opět jedno z běžných onemocnění – kvasinkovou infekci.

Jak tedy sladit zdravě?

Samozřejmě i při použití náhrady běžného cukru je třeba hlídat si příjem energie. Tudíž ani s jinými typy sladidel to není vhodné přehánět.

  • Med je nejstarším sladilem. Používá se už od doby kamenné. Na trhu je dostupné velké množství jeho druhů. Je třeba si dávat pozor na jeho původ. Dejte přednost medu z ekologické produkce, v níž je zakázáno chemické ošetřování medu, tak i vykrmování včel cukrem či antibiotiky.
  • Melasa, neboli odpad cukru, je co do obsahu výživových látek mnohem výživnější. Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Obsah vápníku je dokonce vyšší než v mléce. Melasa bývala pro domorodé obyvatelstvo jednou z hlavním složek potravy a zároveň i léčivem.
  • Sirupy – všem známý javorový, nebo také ovesný, rýžový a agavový sirup, jsou velmi chutným sladidlem. Konzistencí připomínají med a jsou vhodné jak do nápojů, tak na pečení.
  • Třtinový cukr je také dobrou alternativou, dnes sehnatelnou snad v každém obchodě. Dejte ovšem pozor na dobarvované cukry.

U zmíněných výrobků vždy dbejte na jejich kvalitu. Nejlepší varianta je samozřejmě bio, případně výrobky z ekologického zemědělství. Některé produkty z konveční produkce mohou obsahovat vysoké množství reziduí pesticidů a chemických postřiků, jimiž se rostliny konvenčního zemědělství hnojí.

Množství cukru v některých potravinách (Bere se v úvahu pouze řepný cukr, kterým se potraviny a nápoje doslazují. Některé ovocné nápoje a potraviny obsahují samozřejmě ještě ovocný cukr – fruktózu.)

  • Coca-Cola – 27 kostek cukru v 1 litru nápoje
  • Slazené ovocné džusy – 25 kostek cukru v 1 litru nápoje
  • Red Bull – 7 kostek cukru v jedné plechovce (250 ml)
  • Jogurty – až 5 kostek cukru v jednom kelímku
  • Střední Shake od společnosti Mc`Donald – 28 kostek cukru (400 ml)

 Hanka

Publikováno
V rubrikách Potraviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *