Bezlepkový dort…

…aneb i bezlepkové jídlo může chutnat a pěkně vypadat

Ráda bych se s vámi podělila o zkušenost s pečením bezlepkového dortu a s potěšením konstatuji, že konečně zkušenost dobrou. Asi každý, kdo začínal s BLP dietou, měl najednou pocit, že nemůže vůbec nic – lepek je vlastně všude a co lze vlastně jíst? A co teprve, pokud se jedná o dítě s nutností dodržovat bezlepkovou dietu, kterému by rodič snesl modré z nebe, jen aby mu situaci ulehčil. Tak jsem se odhodlala a rozhodla se upéct vlastní pečivo, protože výrobky z obchodu jsou nejen drahé, ale ještě chuti dosti nevalné.

Ale ono ouha, bezlepková mouka se v těstu chová úplně jiným způsobem než lepková, těsto se patlá na prsty, na měchačku, všude kde nemá a ač mu chybí lepek – přilepí se ke všemu a nechce dolů. Když už se mi podařilo těsto zanechat na plechu a strčit do trouby, po upečení nebylo pečivo moc dobré, bylo strašně drobivé a suché. Padla na mě skepse znovu – navíc ten pocit, že přeci já umím péct, tak co se děje?!? Neděje se nic, chce to zkoušet a zkoušet (jenže vyhazujte nepovedené výrobky z mouky, která stojí kilo cca 70,- až 130,- Kč) a hlavně zjišťovat informace od ostatních zkušených. Konkrétně u pečení s práškem do pečiva mi těsto v troubě krásně nakynulo a po vyndání spadlo na placku. Tímto děkuji za rady Ivako z bezlepkové diskuze na Dámě. Dort se povedl a ráda rozšířím nabytou zkušenost dál.

A teď ten recept a jak na to

Potřebné suroviny:

  • 4 vejce
  • 12 lžic Jizerky (bezlepková mouka)
  • 12 lžic cukru
  • necelá lžička prášku do pečiva

Použila jsem formu na dort s průměrem 23,5 cm (z IKEA).

Nejprve si připravíme Jizerku, do které rozmícháme prášek do pečiva. Samostatně vyšleháme bílky s cukrem do sněhu, přidáme k nim žloutky a nakonec opatrně vmícháme připravenou Jizerku – už těsto nešleháme, jen mícháme po dobu nezbytně nutnou. Těsto nalijeme do formy na dort a dáme do trouby předehřáté na 150°C – to je ten fígl, těsto se musí péct velice zvolna a dlouho, pekla jsem ho kolem hodiny. Po upečení formu s korpusem vyndáme na mřížku, necháme vychladnout (byla jsem nadšená, že drží tvar!). Tím je korpus na dort hotový a dál se fantazii meze nekladou, protože už lze postupovat, jak byl člověk zvyklý.

V tomto případě jsem zvolila potahovaný dort. Připravila jsem si moučnou kaši (opět z Jizerky s máslem a cukrem), kterou jsem dort pomazala, pro náplň dovnitř dortu jsem tuto kaši nastavila zakysanou smetanou a přidala kompotovaný ananas, nakonec jsem dort potáhla cukrovou hmotou K2 a předala manželovi k ozdobení.

Ještě nastala chvilka napětí při krájení a ochutnávání dortu, protože jsem se poprvé rozhodla, že všichni budou s oslavencem jíst bezlepkový dort a tím jsem neměla náhradu, kdyby se dort nedal jíst. Dort je při krájení měkčí, snáz se promáčkne a na chuť jemnější, lehčí, ale mohu říct, že možná i lepší než lepkový. Takže se nebojte, zkuste a všichni si nakonec pochutnají.

Dobrou chuť Vám přeje Arulka

Duhová hvězda

Publikováno
V rubrikách Recepty

Od Arulka

Kdysi jsem chtěla být lékařka, veterinářka nebo psycholožka. Potom jsem usoudila, že být dobrou lékařkou, ať už lidí nebo zvířat, znamená spousty hodin mimo domov a mimo rodinu. Nakonec jsem vystudovala stavební fakultu.

6 komentářů

  1. Má dcera si našla kluka co má tuto dietu.
    Z počátku jsem měla šok, čím mohu takového človíčka pohostit.
    Tento dort jsem zkusila, když měl narozeniny a byl opravdu super. Doporučuji dál a Vám moc děkuji.
    Dnes dělám dort podruhé i pro maminku, která má stejný problém 🙂

  2. Dobrý den,
    mám velkou radost, že se Vám dort podle receptu povedl.
    Krásné dny a hodně štěstí v další pečení. 🙂

  3. Dobrý den, chystám se péct tento dort v sobotu své sestře. Mám pár otázek – jak moc se tento korpus drolí nebo láme? Podaří se mi prokrojit i dort o průměru 26cm (nemám menší formu)? Popřípadě – má těsto natolik hustou konzistenci, aby šlo natřít na pečicí papír do tvaru několika nízkých kruhů(náhrada menší formy;))?
    Předem děkuji za odpověď!

  4. Zdravím 🙂 Tak ted ho právě dělám a jsem moc a moc zvědavá na výsledek 🙂

  5. Povedl se a je báječnýýýý 😀 Díky za recept 🙂

  6. Prosím co znamená „necelá lžička“ prášku do pečiva? Dala jsem cca zarovnanou a preteklo mi to. Proste pecici antitalent 🙂 Diky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *