Jak se zrodí výrobce přírodní kosmetiky

K výrobě přírodní kosmetiky se žena dostane nejsnáze přes alergii na syntetické parfémy, konzervační látky a drtivou většinu ropných a uhelných produktů. Dále je potřeba chuť experimentovat s postupy, které znali už naši předci, a s jejich vylepšováním dnes daleko dostupnějšími surovinami.

První mýdlo

První dávka mého mýdla se narodila ve sklepě jednoho domu na náměstí v Telči. Inspirována vzory starých alchymistů a po kotníky ve vodě jsem vytvořila úplně první dávku, která se bohužel nevydařila dle mých představ. Poté jsem provizorně odvodnila sklep a následoval druhý pokus, který mi už dal použitelné mýdlo, čisté, vytvořené tradičním postupem a ekologicky, bez rizika zamoření spodních vod.

Proběhly i pokusy s mýdly vyrobenými za pomoci hovězího loje, nicméně mnoho nepříjemných vedlejších problémů, které byly spojeny s jeho zpracováním, mne nakonec dovedlo k čistě rostlinným mýdlům, založeným na typické kombinaci slunečnicového, palmového a olivového oleje. Ze zásady odmítám používat olej řepkový a sojový, neboť oba jsou v podstatě bez výživové hodnoty a při pravidelném používání ve výsledku nepříjemně zbaví pokožku vody a vysuší ji.

Nevydařené pokusy

Mnoho nevydařených pokusů mne provedlo vyrážkami, poleptanýma rukama a ztrátou morálky. Vyvažovaly je úspěchy a nadšení zákaznic, spolu s údivem nad tím, že to doopravdy funguje. Že mýdlo skutečně mydlí a pleťové oleje, které jsou vhodnější než mnohasložkové krémy, paradoxně i pro mastnou pokožku, skutečně plní účel, pro který byly vyžádány.

První zkoušky vždy provádím nejprve na sobě. Jestliže vyjdu nepoškozena a nejlépe zkrášlena, následuje rozdělení mezi dobrovolníky a podrobná zpráva o veškerých pozitivních i negativních dopadech na kůži a tělo každého pokusného „králíčka“. Obvykle u kávy či šálku dobrého čaje.

Běžné toaletní mýdlo, které je k zakoupení v drogerii, se vyrábí za horka, přičemž dojde k degradaci použitých surovin. Obvykle se jako základ používá rybí tuk, hovězí lůj a v některých případech i kafilerní tuky. Zde se výrobci spoléhají na to, že horká lázeň hydroxidu sodného zabije veškeré škodlivé organismy. Rostlinných olejů se ve velkém kosmetickém průmyslu používá minimum, jsou příliš drahé a neúměrně by zvyšovaly náklady na výrobu a tím konečný výdělek producenta.

Jaké jsou moje výrobky

Mé výrobky jsou výhradně z olejů v potravinářské kvalitě, protože s vlastnostmi olejů s hlavičkou „kosmetická kvalita“ jsem byla nespokojená. Často obsahovaly konzervanty, aby déle vydržely a nežlukly. Běžně i parfemace. To neodpovídalo krédu mého obchodu, takže jsem vyhledala zdroje jedlých olejů bez konzervantů, barviv a parfémů. Mýdla a většina mých produktů s obsahem oleje za to platí daň v podobě snížené doby trvanlivosti. Obvykle je třeba je spotřebovat do 6 – 12 měsíců od data výroby, po delší době oleje žluknou a silně se degradují. Jsou to produkty živé a přírodě tak blízké, jak je to jen možné v rámci zákonných předpisů našeho státu. Dnes s požehnáním krajské hygienické správy vyrábím sérii produktů péče o pokožku dle zásad vyhovujících i velmi citlivé pleti. Základní nabídka je volně rozšiřitelná o produkty vyráběné na míru, včetně tekutých mýdel, pleťových a masážních olejů dle přání zákazníka a možných modifikací základní nabídky podle individuálních potřeb každého člověka.

Práce je to nelehká, s nočními úpravami receptur, které nevyhovují a je potřeba je zlepšit a dovést k dokonalosti. Současně mě  ale nesmírně baví a naplňuje a navíc je krásně voňavá.

Vendula Janková

Danu – přírodní kosmetika a léčivé byliny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *