Jarní probuzení

Jarní rovnodennost přináší nejen rovnováhu světla a tmy (noc je stejně dlouhá jako den), ale i oficiální příchod jara. Ať se zima brání jak chce, od tohoto dne získává den stále větší převahu nad nocí. Vítězství jarních sil je na spadnutí, každou chvíli se plnou mocí chopí žezla a odemknou zemi. Celá příroda se začíná probouzet ze zimního spánku – zvířata v norách, míza ve stromech. Přichází čas znovuzrození a regenerace, život nabírá na síle a růstu. Vše jako by křičelo: „Plnou parou vpřed!“

Mytologie

I pohanská mytologie odráží tuto mladou, dravou životní sílu. Bohové jara bývali nejoblíbenější a nejoslavovanější. Byli to často hrdinové, kteří přijížděli na koni a přemohli zlou moc – zimu. Mnoho z nich se musí nejprve probít podsvětím a svůj příchod na svět si tvrdě vybojovat. Poté otevřou zemi a vypustí životodárné síly, které zajistí plodnost v novém vegetačním období.

Jména slovanských Bohů se skrývají v samotném názvu ročního období: Jarovít, Jarun, Jarilo. Křesťanství si tyto jarní Bohy – válečníky překřtilo na sv. Jiří.
Neméně oslavovaná byla i ženská tvořivá síla přinášející naději nového života, teplo, harmonii, krásu i lásku, zosobněná slovanskými Bohyněmi Vesnou, Ladou, řeckou Persefonou nebo anglo-saskou a germánskou Ostarou (Eostre), jejíž jméno v těchto jazycích stále připomíná pravé kořeny Velikonoc.

Jak tedy můžeme vyčíst z mýtů i samotné přírody, je brzké jaro naplněno syrovou, bojovnou energií, silami připravenými získat si své místo na slunci, zapustit kořeny, bujet, růst a kvést. Současně nám ale vždy vykouzlí úsměv na tváři paletou pestrých barev a omámí opojnými vůněmi. Jaro je obdobím probuzení těla i ducha, nových začátků, nového života.

Jarní očista

K brzkému jaru se v mnoha tradicích pojí různé očistné rituály, ať už jde o půsty, úklid nebo speciální obřady související s odchodem zimy. Pokud chceme do svého života přivítat nové a lepší, měli bychom se ujistit, že nám v tom nebude bránit spousta starého, nepotřebného haraburdí – ať už v podobě hmotné, nebo duchovní (našich bloků, programů či lpění na minulosti). Jarní gruntování se tedy zdaleka nemusí omezovat jen na tanec s mopem či vysavačem.

Prostředí, ve kterém žijeme, často věrně odráží náš vnitřní stav. Pokud se nám v bytě kupí nepořádek, můžeme se zamyslet nad tím, zda-li podobný chaos nevládne i v naší mysli nebo duši. A možná také postřehnete, že impulz k vnějšímu úklidu bude doprovázen i touhou uklidit si uvnitř sebe. Úklid tedy dobře poslouží jako rituál, který nám pomůže nechat odejít staré a otevřít se novému.

Vyzkoušejte, zda se budete cítit lehčeji a svobodněji, když se odhodláte vyhodit nepoužívané věci, které vám už léta leží v domě a zabírají místo. Možná díky tomu naleznete odvahu osvobodit se a pustit se toho, co už vám neslouží a neprospívá, i na jiných úrovních.
Harmonické proudění energie ve vašem domě podpoříte i vhodnými esenciálními oleji a vykuřovadly, pro očistu prostoru vyzkoušejte např. bílou šalvěj a levanduli.

Jarní únava či deprese, které na nás můžou v tomto období dotírat, nás přimějí obrátit pozornost ke svému tělu a duši a věnovat jim náležitou péči. I naše tělo potřebuje srovnat krok se silami jarní přírody. Touží se zregenerovat, očistit, omladit, načerpat novou mízu. A bude nám jistě velmi vděčné, když mu to usnadníme.

Prostředkem k vnitřní očistě těla býval tradičně půst. Nabízí se půst masový (viz masopustní tradice) nebo si naordinujeme určitou dietní kůru. Jednodenní hladovka může být čas od času prospěšná, pokud vám v tom nebrání nějaká zdravotní komplikace. Měli byste dodržovat pitný režim, zdraví prospěšné jsou (kromě vody) čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Vhodná úprava jídelníčku, ve kterém figurují syrové a kvalitní potraviny vám pročistí organismus od různých škodlivých látek a dodá tělu novou sílu.

Mnoho lidí v této době netrpělivě vyhlíží první jarní bylinky – mladé výhonky kopřiv, smetánky, chmelu, hluchavek apod., ze kterých je možné vařit léčivé čaje a přidávat je do salátů nebo jiných jídel. Využít můžete i dalších přírodních potravinových doplňků. K celkové očistě a detoxikaci organismu a povzbuzení vitální síly se hodí např. aktivní rostlinné uhlí, mořské řasy (chlorella, spirulina), mladý zelený ječmen a pšenice, ostropestřec (hlavně pro játra), chia semínka, aloe vera gel, vitamín D3 a další.

Zelenající se krajina a sílící slunce nás přímo lákají, abychom vyběhli ven a připojili se k tanci života. Je čas rozhýbat pořádně své tělo i mysl. Procházky v přírodě a její pozorné vnímání nám vyčistí hlavu, dobíjí energii a vyrovnají biorytmy.

Při vnitřním úklidu, vyjasnění mysli a regeneraci naší duše nám pomůže meditace, imaginační cvičení i tvořivá činnost. Jarní potíže (únavu, deprese, alergie apod.) berme spíše jako výzvu, pozvánku do vlastního nitra, kde často při pozorném naslouchání nalezneme rozuzlení, příčinu.
Pro rozjasnění a posílení mysli a dobití energie vyzkoušejte třeba velmi jednoduché a účinné čchi-kung cvičení „Brain Wave Vibration“, které se dá dobře kombinovat s afirmacemi, léčebnými vizualizacemi nebo mudrami.

Spalte svoji Zimu

Duševní očistu můžete podpořit jednoduchým rituálem či kouzlem – spálit si svoji osobní Zimu, představitelku toho starého, disharmonického, čeho se potřebujete pustit. Zvolte si nejlépe jednu konkrétní věc (vlastnost, zlozvyk, chování, vzorec myšlení…), které se chcete zbavit. Počítejte s tím, že pokud si vyberete něco, co je spíše vaším „zbožným přáním“, bude účinnost rituálu spíše symbolická. Může to být pro vás impulzem ke změně, ale vždy bude záležet především na vašem vkladu – síle rozhodnutí, motivaci.

Z klubka vlny odpovídající barvy (nejlépe takové, která koresponduje s vaší negací) vytvořte jednoduchou panenku. Nyní si představte, jak z vás zvolená negace odchází nití a vstřebává se všechna do panenky. Počkejte si, až ucítíte, že se vše, čeho se chcete zbavit, „vsáklo“ do panenky. Panenku, do které přešla vaše negace, pak odstřihněte od sebe. Následně kolem ní omotejte lístky bílé šalvěje a vhoďte do ohně. Svoji negaci tak nejen odvedete pryč, ale ještě ji očistíte, transformujete pomocí ohně.
Během rituálu sledujte své pocity. Jak lehko/těžko se negace zbavujete? Dokážete ji od sebe odstřihnout, spálit? A jak se přitom cítíte? To vše vám napoví, jak hluboko je ve vás problém zakořeněný a do jaké míry jste ochotni se ho zbavit.
Můžete se však pustit i do tradičního vynášení Zimy (Morany), ať už v rámci nějaké oficiální akce nebo vlastní rodinné oslavy.

Nový začátek

Tato část roku je také znamenitá k započetí něčeho nového nebo k celkovému obnovení – myšlenek, snů, cílů i vztahů. Jaro fandí novým nápadům a tužbám. Nové začátky lze pojmout ve velkém – nové zaměstnání, známosti, změna životního stylu. Ale klidně postačí i provedení drobných osobních rituálů a aktivit – zvolit nový účes, nový styl oblékání, začít s novým programem cvičení, koníčkem, dát se do nového studia apod. Jak se říká, každá cesta začíná prvním krokem. A pokud na tu cestu proměny vykročíme s jarním nadšením a odhodláním, zasejeme kvalitní semínka, za čas jistě sklidíme bohatou úrodu.

Liliana

„Chceš realizovat své sny? Probuď se!“ Rudyard Kipling

Pár tipů pro oslavy jara:

Jarní rituály – vynášení Zimy

Jarní kouzla

Pohybová meditace Růst semínka

Jarní bylinky

Od Liliana

Jsem poutnice na cestách labyrintem života a věčnou studentkou jeho tajemství. Milovnice přírody, dobrodružství, poznání, fantasy a koček. Zabývám se především technikami vnitřního rozvoje, arteterapií, Tarotem, přírodním a duchovním léčením, v současnosti studuji Homeopatickou akademii. Vymýšlím akce pro děti a vedu zájmové kroužky. Věřím v posvátnost života ve všech jeho projevech (nejen toho organického a hmotného). Cítím se spřízněna s novopohanským a šamanským pohledem na svět.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *