Kočárek nebo šátek nebo co vlastně?

Obvykle toto téma otvíráme již v době, kdy ještě žádné dítě nemáme, tedy podle matriky, ale ono tu už je a my víme, že pro něj chceme to nejlepší. A co to je, to nejlepší?

Podle většiny pediatrů je to bohužel rovná postýlka a kočárek s rovnou podložkou, aby se prý miminku nekřivila záda. Proto také odmítají šátky. Dobrá, dospělé páteři se to zdá logické, ale: k onomu typickému dvojímu zakřivení páteře, které důvěrně známe ze zrcadla, dochází až mnohem později, v době, kdy se většina dětí již nenosí, nebo nosí, ale „na stojáka“. Po celou dobu těhotenství je dítě v děloze stočené do klubíčka, a když se dostane ven, pomačkané a celou tou situací docela vykolejené, pomůže mu, když může být u mámy, stejně stočené do klubíčka jako dosud, a může poslouchat tep srdce, který mu dával jistotu po celý jeho dosavadní život.

Šátek nebo ergonomické nosítko (nosítko od tří měsíců) jsou výtečnými pomocníky pro první období po narození dítěte. S troškou cviku zvládnete veškeré domácí práce a miminko máte přitom přímo u sebe. Nemusíte odbíhat vedle, pracně uspávat v postýlce a bát se zašustit pytlíkem od rohlíku. Sama jsem s šátkem žehlila, myla nádobí, vytírala podlahu, lovila staršího syna z prolézačky, nesla ho na zádech, venčila psa, lezla se synem a psem po skalní prolézačce… Jde skutečně vše, co si sami dovolíte. Pověry o tom, že si dítě rozmazlíte a bude chtít být pořád u vás, jsou nesmyslné. Dítě, které si může být jisté bezpečím a láskou své matky, se rádo vydává na průzkum okolního světa.

Co to je ergonomické nosítko?

Ergonomické nosítko není klokanka! V klokance dítě visí za rozkrok, nožky má u sebe a často je otočeno směrem od nosiče. V ergonomickém nosítku má dítě nožky roztažené podle těla matky, zadeček podepřený a dítě je čelem k nosiči. Můžete namítnout, že se radši díváte ven, než pořád na jeden obličej – malé dítě radši uvidí vaši známou uklidňující tvář, než milion dalších lidí. Může se tak ujistit, že je v bezpečí. Tato nosítka lze později dát i na záda, či na bok, nahradí vám tedy těžké krosny na děti.

Takže co tím tedy chci říct?!

Najděte si někoho, kdo umí vázat a aktuálně dítě v šátku nosí, zapomenout správně vázat je dost snadné, i když se to nezdá. Případně zajděte na kurz vázání, ale nejlépe už s miminkem, jinak to pravděpodobně zapomenete.

Pokud dítě pláče, ale vy jste přesvědčeni, že úvaz i pozice dítěte v šátku je správná, dejte se na pochod. Pochodujte, pohupujte se, některé děti upřednostňují mírný poklus, jiným vyhovuje klasická orientální „osmička“ na místě, či houpání na míči. Pokud nepřestává ani po, řekněme, deseti minutách, nebo pláč sílí, je něco špatně a je třeba dítě zkontrolovat. Nemá hlad, žízeň, plnou plínku, bolení bříška, není nemocné…?

Často se setkávám s povzdechem „já jsem šátkovat nemohla, malej/malá to nesnesl/a…“. Dítěti musíme naslouchat. Ono samo nám přesně řekne, kdy je mu pohodlně a kdy ne. Takže když dítě v šátku pláče, může být špatný úvaz. Nebo ze začátku jen není zvyklé, některé děti pláčou před usnutím… Dítě může plakat také proto, že cítí vaši nejistotu, když se vázání učíte. Nenechte se odradit a zkoušejte to. Zpočátku si můžete miminko doma jen šátkem „vypodložit“ a jistit je rukou (tím se vám uvolní alespoň jedna ruka), nabudete jistoty a ono s vámi. Až se osmělíte, půjde to samo dál. Nedávno jsem pomáhala kamarádce osvěžit šátkování, byla na konci šestinedělí, unavená, a z šátku nejistá, protože to prostě už zapomněla. Jakmile se uklidnila ona, uklidnilo se i miminko a spokojeně v šátku usnulo.

A jaký šátek koupit?

Použitý. Pokud trváte na novém šátku, kupte si ho hodně dlouho dopředu, vyperte ho, vražte do postele pod prostěradlo nebo na sedačku pod deku a „rozvalujte“ ho. Je to jako s tkaničkami do bot – ty nové také nedrží, rozvazují se. Šátek musí změknout, aby se s ním dobře pracovalo a byl poddajný. Na novorozence si osobně nemůžu vynachválit pevnější elastický šátek Moby. Na dítě od 7 kilo mám dva pevné šátky Šanami a jeden Vatanai Koira, celou sestavu uzavírá ergonomické nosítko Manduca. Kolik lidí, tolik názorů, někdo dá ruku do ohně za šátek Storchenwiege, jiný bude hájit Vatanai. Jde o vaše pohodlí, takže je nejlepší si šátek osahat a podle toho se pak rozhodnout. I na to jsou dobré kurzy šátkování, protože lektorky obvykle mají víc, než jen jeden šátek.

A ještě jedna častá otázka: nebolí vás záda? Nebolí, protože když je šátek správně uvázaný a nosítko správně utažené, tak přijmete dítě do svého těžiště. Právě bolest zad či šíjových svalů (a odtud bolest hlavy) vás upozorní, že něco děláte špatně. Naslouchejte svému dítěti a svému tělu a všechno bude mnohem snazší.

Na závěr dodám, že vlastníme i kočárek, asi od roka a půl si děti začaly užívat i jízdu v povoze. „Dopravní prostředek“ teď tedy volím podle potřeby a cíle cesty.

Majda Kučerová

Od Mayarani

Narodila jsem se v lednu roku 1979. O 28 let později se mi narodil první syn a můj svět se začal měnit – přivedl mě k homeopatii a jinému přístupu ke zdraví a životu vůbec. Svého druhého syna jsem porodila doma. Používáme (většinou) látkové plenky a (většinou) ekologické čistící prostředky. Zastávám názor, že je třeba být otevřený všem možnostem a žádnou a priori nezatracovat.

2 komentáře

  1. Na šátek nedám dopustit, nosila jsem obě děti do jejich cca 15 kil, dál už mě záda prostě bolela i přes správný úvaz. Mám na šátek skvělé vzpomínky, díky němu jsem i relativně krátce po porodu zdolávala pražské památky včetně galerií, což si tedy s kočárem neumím představit :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *