Kulinářská kouzla s dýněmi

S postupujícím podzimem se můžeme stále častěji v obchodech setkat s nabídkou dýní. Vždy jsem měla dýně spojené pouze s jejich dekorativní funkcí – v paměti mi utkvěly především svítící strašidelné hlavy v amerických filmech z období Haloweenu. Co se týče jejich kuchyňské úpravy, znala jsem pouze dýňový kompot, který nám čas od času vařila babička a který všem v rodině zuřivě nechutnal.

Když jsem se začala před lety zajímat o zdravou výživu, narazila jsem jako první na dýni hokkaido, a to jak ve spoustě článků, tak i v receptech. Tuto dýni, pocházející původně z Nové Anglie, začali pěstovat Japonci na sopečné půdě ostrova Hokkaidó – odtud její název. Dnes je velmi populární i u nás. Jde totiž doslova o vitamínovou bombu – obsahuje provitamín A (beta karoten), vitamíny B1, B2, B3, a také minerální látky včetně draslíku. Umí vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla. Velmi příjemné na ní je, že není třeba ji loupat. Pokud dýni celou nespotřebujete, může se uchovat v ledničce, je ale nutné z ní odstranit semena, aby déle vydržela.

Chvíli mi trvalo, než jsem sebrala odvahu dýni zakoupit a něco z ní vytvořit, nicméně jsem moc ráda, že jsem to udělala, protože od té doby má dýně v našem jídelníčku své nezastupitelné místo.

Dýňové recepty pro inspiraci:

KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

Potřebujeme: 1 ks dýně hokkaido střední velikosti, 2 cibule, olivový olej, sůl, kysanou smetanu (pro vegany sójovou smetanu), sojovou omáčka Shoyu nebo Tamari (nemusí být).

Dýni pečlivě omyjeme, nejlépe kartáčkem nebo drsnější houbičkou. Rozkrojíme ji na dvě poloviny, semena vydlabeme lžící a dýni nakrájíme na kousky cca 3×3 cm. Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Až zesklovatí, přidáme dýni, krátce osmahneme a zalijeme přibližně litrem vody. Uvedeme do varu, osolíme, a vaříme 15-20 minut, dokud dýně nezměkne. Pak rozmixujeme na hladký krém. Dosolíme; pokud máme potřebu, dochutíme sojovou omáčkou (používám Shoyu z DM drogerie). Na talíři přidáme lžíci kysané nebo sójové smetany a servírujeme.

PEČENÁ DÝNĚ HOKKAIDO S TYMIÁNEM

Potřebujeme: dýni hokkaido, kvalitní sójovou omáčka (Shoyu nebo Tamari), sůl, olivový olej, tymián

Dýni i se slupkou nakrájíme na plátky, dáme na olejem vymazanou zapékací misku nebo plech (pokud nechcete použít olej, je možno ji dát i na pečicí papír). Podlijeme několika lžícemi vody, zakapeme sojovou omáčkou a posypeme čerstvým nebo sušeným tymiánem. Proti vysušení během pečení poléváme sojovou omáčkou s vodou a trochou oleje. Podáváme buď samotné se salátem, nebo jako přílohu k nějakému lehkému jídlu.

ZAPEČENÁ DÝNĚ S TĚSTOVINAMI A UZENÝM TEMPEHEM

Potřebujeme: 300g těstovin, 1 ks menší dýně hokkaidó, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 3 větší rajčata, 3 větší mrkve, 1 balení uzeného tempehu, kari koření, olej

Uvaříme těstoviny a dáme si je stranou. Rozkrojenou vydlabanou dýni nakrájíme na kostky, mrkev na kolečka. Na oleji osmažíme cibulku dozlatova, přidáme dýni a mrkev, zasypeme kari kořením, na jemno nasekaným česnekem a osolíme. Zalijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou zhruba 15 minut. Tempeh a rajčata nakrájíme na malé kousky. Těstoviny smícháme s uvařenou zeleninou, tempehem a syrovými rajčaty. Dáme do olejem vymazané zapékací misky či pekáčku a pečeme v troubě při 170°C cca 25 minut. Podáváme nejlépe s čerstvým zeleninovým salátem.

Přeji Vám dobré chutnání!

Siamina

Publikováno
V rubrikách Recepty

Od Siamina

Spokojená matka dvou dětí, narozená ve znamení Střelce, milující barvy, život a vše netradiční.

2 komentáře

  1. Dýňová polévka může mít hodně variant – s bramborem, s kari nebo zázvorem, s česnekem. Nesmí chybět zakysaná smetana, dá se zdobit olejem z dýňových semínek.
    Z dýně lze také udělat rizoto.
    A ještě mám jeden tip – není to dýně, ale žlutý patison. Oloupat, nakrájet na plátky silné půl centimetru, obalit v hrubé mouce a usmažit do bronzova na oleji. Nechat okapat na ubrousku a podávat s chlebem a jogurtovým dipem se solí a česnekem. Je to mňamka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *