Když viry a bakterie útočí

Býk je nejmužnější znamení z celého horoskopu. Řečí většinou moc nenadělá, rád si pohoví a pohybuje se spíš úsporně. Miluje všechno, co mu přináší radost a užitek. Umí milovat i žárlit, je prudký a tvrdošíjný, ale zároveň má potřebu něžností. Jeho vládnoucí planetou je Venuše.

Býci mohou trpět na zhoršenou obranyschopnost organismu, mají sklon k infekcím a časté angíny. Mívají potíže s hlasivkami, průduškami, astmatem, kašlem. V pubertě se projevuje horší pleť a později sklony k obezitě.

Podpora obranyschopnosti proti infekcím

Chřipka, kašel, chrapot

Křen – jeho kořen býval považován za bylinu mládí, používá se výhradně čerstvý, vařením ztrácí svoji léčivou sílu. Má silné protibakteriální účinky, už 0,5 g zastavuje růst celé řady bakterií.

Pomazánka proti chřipce – mrkev a křen jemně nastrouháme, přidáme 1-2 lžíce majolky nebo zakysané smetany a trochu citrónu.

Cibule – je jednou z nejstarších kulturních rostlin, které se používaly proti různým nákazám běžným při větším shluku lidí. Cítíme-li, že na nás „něco leze“, je dobré vypít několikrát denně bezinkový nebo lipový čaj a na ¼ l hrneček přidat 1 lžíci cibulové šťávy, 1 lžíci medu a 1 lžíci citronové šťávy.

Bolení v krku

Při jakémkoliv zánětu v krku přikládáme:

  1. Studené obklady (preissnitz) z odvaru šalvěje, převážeme igelitem a plenou nebo šátkem.
  2. Obklady ze syrového bílého zelí.
  3. Kapesník namočíme do rozředěné slivovice a ovážeme teplým šálem. Vhodné je před tím krk zvenčí promastit.
  4. Každou hodinu kloktáme směsí řepíku lékařského, šalvěje lékařské a heřmánku lékařského. Přidat můžeme i propolis.

Rýma a nachlazení

Bylinkový čaj

  • Černý rybíz (mladý list) – 2 díly
  • Bez černý (květy) – 1 díl
  • Jahodník lesní (mladý list) – 1 díl
  • Tymián obecný (nať) – 1 díl

2 lžičky sušené směsi zalijeme hrnkem vařící vody a necháme 10 min. přikryté stát. Sladíme medem, pijeme 2-3 x denně. Do čaje můžeme přidat lžičku bezinkového likéru.

Začínající rýma

Ráno a večer vkápněte do nosu 1 kapku citronové šťávy. U dětí bych tento postup nedoporučovala, muži vyzkoušejí ve většině případů pouze jednou.

Česnek

Dříve se o česneku věřilo, že zahání devatero nemocí a také upíry. Je prosycen silicemi, které obsahují síru, je v něm obsažen alicin, který usmrcuje bakterie, vit. B a C, železo, draslík, vápník, jód aj. Používá se při střevních parazitech i při chřipkových nákazách. I u česneku ale platí – všeho s mírou! 2-3 stroužky denně maximálně. Udrží na uzdě i nákazy jako je streptokok, stafylokok, salmonela nebo úplavice. Obrovské protibakteriální účinky česneku způsobuje obsah fytoncidů. Česnek tlumí i hnilobné procesy v trávícím traktu a udržuje sterilitu úst ještě 5 h po požití.

Česnekový dip

Je to způsob, jak se léčit i při společenském posezení. Vezmeme 100 g sýru Niva, 100 g zakysané smetany, 1 bílý jogurt, 4 stroužky česneku, 1 malou cibuli, sůl a pažitku. Sýr a cibuli nastrouháme, česnek prolisujeme a přidáme ostatní přísady. Podáváme s proužky tmavého chleba.

Hlasivky, chrapot

  • 1 žloutek, 1 lžička strouhaného křenu, 1 lžička medu – smíchejte a užívejte po hodině 1 lžičku.
  • Čaj na chrapot
    • Podběl obecný (list) – 30 g
    • Podběl obecný (květ) – 20 g
    • Divizna velkokvětá – 30 g
    • Sléz přehlížený – 20 g

10 g čajové směsi krátce povaříme v půllitru vody a necháme přikryté ustát. Užíváme horké, 1 lžíci každé 2 hodiny.

Kašel

Cibule proti kašli

Cibuli nakrájíme do skleněné misky, přidáme 2 lžíce medu nebo cukru. Až cibule pustí šťávu, přecedíme a podáváme po hodině 1 lžičku.

Čaj na odkašlávání

Podrcené kořeny lékořice lysé, proskurníku lékařského a omanu pravého smícháme ve stejném poměru a bereme 1-2 lžičky směsi na ¼ l vody. Čaj mírně povařte, nechejte ustát a pijte teplý 2-3x denně.

Záněty průdušek, astma

Na průduškové neduhy existuje celá řada receptur a jejich kombinací. Nasbíráme si květy: divizny velkokvěté, petrklíče, fialky vonné, topolovek, heřmánku pravého a plicníku lékařského. Bylinky používáme čerstvé i sušené.

  1. Sirup – květy dáme do láhve od okurek, prosypeme cukrem a necháme stát, až pustí šťávu, kterou postupně odebíráme. Užíváme několikrát denně lžíci.
  2. Víno – bylinnou směs naložíme do červeného vína, užíváme 3x denně 0,5-1 dcl.
  3. Čaj – bylinky usušíme a připravíme čaj ze 2 čajových lžiček směsi na šálek vody. Spaříme, necháme ustát a pijeme 2-3x denně.
  4. Do koláčů – sladký zbytek bylin smícháme s mákem a použijeme jako nádivku do koláčů.

Protiastmatický čaj

  • Yzop lékařský (kvetoucí nať) – 20 g
  • Červený jetel (hlávky) – 10 g
  • Anýz vonný (plod) – 5 g

Připravíme odvar z 1 čajové lžičky směsi a 1/8 l vody, 4x denně vypijeme.

Akné v pubertě

  1. Jezte lehkou a zdravou stravu, pijte čistící čaje (kopřiva, pampeliška, pýr, maceška polní aj.).
  2. Zhnisané vřídky potírejte švédskými kapkami.
  3. Mastnou pleť omývejte odvarem z dubové nebo vrbové kůry.

Jak ubrat na váze?

Většina bylinných čajových směsí, které se doporučují při hubnutí, obsahuje močopudné a metabolismus urychlující byliny. Ostatní záleží na vás, protože zázraky se nedějí. Hlavní je vaše vůle, pohyb a umírněná strava.

Zdroj: Rystonová Ida, Byliny a zvěrokruh, 1. vydání, Praha: Vodnář, 2001. 198 s. ISBN 80-86226-22-0

Naja, Homeopatická poradna Modrý had

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *