Úklid jinak aneb parfém v octu

Většina lidí se nechá nalákat reklamou na čistící prostředky na podlahy, okna, dlaždičky, vodní kámen… V obchodě pak nechá spoustu peněz a domů si donese plné tašky dost nebezpečných látek, které je třeba schovávat mimo dosah dětí, zvířat, někdy i dospělých. Ale jde to i jinak.

Základem čistícího prostředku na celou domácnost je ocet

Ten obyčejný ocet z obchodu. Nalijeme ho cca 2-3 cm do lahvičky s rozprašovačem, tedy spíše lahve, ideální je litrová, aby to chvíli vydrželo, ale zas tak moc nevážilo. Další důležitou složkou je voda z vodovodu či studny. Tou doplníme láhev téměř po okraj, necháme asi 1,5 cm místa. Nyní si můžete vybrat esenciální oleje dle libosti a nakapat je do octové vody. Já používám Levanduli a Lemongrass, v období chřipek a podobných nepěkností také Eukalyptus. Pokud chcete vyloženě svěží kompozici, použijte Levanduli, Lemongrass a Grep. Levandule dávám 6-10 kapek, Lemongrass asi 5 a Grepu také tak. Levandule i Eukalyptus jsou antibakteriální, antiseptické, protiplísňové a antivirotické oleje, takže „skosí všechny mikroby“, co jim přijdou do cesty, ale vás nechají na pokoji.

Tuto směs používám na čištění celé domácnosti, je skvělá na okna (včetně odstraňování samolepek, umělého sněhu apod), zrcadla, podlahy. Ideálním doplňkem je pak mikrovlákenný mop – podlahu postříkáte rozprašovačem a setřete, žádné kýble s vodou, žádná otlačená kolena či rozmáčené dlaně a olámané nehty. Čištění skříněk v kuchyni jde, díky odmašťovacím schopnostem octu, jedna báseň. Odmastíte kdeco, aniž byste museli používat saponáty, umyjete celou koupelnu jednou lahvičkou. Tuto směs lze použít prostě všude a existuje obrovské množství možností, jak ocet v domácnosti využít. Mám doma několik sad mikrovlákenných utěrek a vždy dostatek octa a olejů. A přiznávám, jednu láhev Sava, když je třeba něco extra vybělit. 😉

Kromě toho, že při používání této směsi vám akutně nehrozí vznik alergií a dýchacích potíží, bude ještě celý byt po skončení práce příjemně a přirozeně vonět. Tuto směs můžete použít na likvidaci „nehod“ dětí a zvířátek třeba i na sedačce. Díky octu se nerozvinou nepříjemné pachy a díky olejům bude sedačka vonět.

Jako malý bonus přidám návod na sprchový gel. Kupte si 200 ml přírodního sprchového gelu bez parfemace. Osobně používám Alverde z dm drogerie. Vyberte si oleje dle nálady, já mívám jeden gel z levandule a bergamotu a druhý citrusový.

Levandulový sprchový gel

200 ml sprchového gelu nalijte do mixéru, přidejte 6-10 kapek Levandule, 5-8 Bergamotu a můžete opatrně přidat 2 kapky Ylang-Ylang. Dobře promixujte a slijte do vhodné nádobky.

Citrusový sprchový gel

200 ml sprchového gelu nalijte do mixéru, přidejte 6-8 kapek Grepu, 5 kapek Lemongrass a podle nálady buď jen 5 Citronu, nebo můžete ještě přidat 5 kapek Mandarinky. Postupujte jako u předchozího návodu.

Majda

Od Mayarani

Narodila jsem se v lednu roku 1979. O 28 let později se mi narodil první syn a můj svět se začal měnit – přivedl mě k homeopatii a jinému přístupu ke zdraví a životu vůbec. Svého druhého syna jsem porodila doma. Používáme (většinou) látkové plenky a (většinou) ekologické čistící prostředky. Zastávám názor, že je třeba být otevřený všem možnostem a žádnou a priori nezatracovat.

3 komentáře

  1. Díky za tip, zavedu doma – vyjde to určitě levněji než komerční ekologické čističe. Používáš tu octovou směs i na mytí nádobí?

  2. Aha, vidíš to, takže přiznávám dodatečně ještě jednu lahvičku, a tou je ekologický prostředek na nádobí z dm 🙂 Ona ta octová směs by si i s nádobím poradila, ale ani mě to nikdy nenapadlo zkusit 🙂

  3. Dneska jsem míchala směs pro tátu, protože čistí kočkám stelivo méně často, než by bylo vhodné, a okolní věci už to do sebe natáhly. Dala jsem do 500 ml 2 cm octa, asi 6 kapek máty, 4 hřebíčku a protože to bylo takové ostré, ještě 3 vanilky. Vznikla moc pěkná vůně 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *