Látkujeme – 1. díl

Trocha teorie

Nejspíš bych měla začít tím, jak jsem k látkovým plenkám přišla. Je to trošku patos, ale zdá se mi, že jakýkoliv jiný začátek by byl vytržený z kontextu. Tak mi, prosím, odpusťte, snažím se tím dostat k jádru věci.

Narodil se mi syn. Prvorozený. Tehdy jsem o látkovkách věděla to, že existují, a po prohlédnutí pár webových stránek a internetových diskuzí jsem věděla i to, že to není nic pro mě. Po rozkliknutí příslušné sekce se na mě vyvalilo neskutečné množství druhů, materiálů a barev čehosi, v čem se absolutně nejsem schopna zorientovat. Hlavně diskuze na téma, kterak počurané a pokakané plenky nejdříve předepírají, pak částečně suší kdesi a pak perou podivnými způsoby v podivných prostředcích, mě vyděsila natolik, že jsem si řekla, že tudy má cesta určitě nepovede. Nejsem přeci otrokem, mateřství si chci užívat a ne ho trávit praním a žehlením plenek jako naše maminky a babičky. Navíc pořizovací cena není zrovna malá a ani tabulky, hlásající, jak moc v konečném důsledku ušetříte, mě nepřesvědčily.Jenže jednoho rána jsem se vzbudila s vědomím, že to asi nebude až takový krok zpět, jak jsem si původně myslela. Takhle to mívám, určité věci ve mě prostě musí dozrát. Jsem přesvědčená, že moje cesta k látkovým plenkám vedla přes šátky. Je to celkem logické. Šátkařská komunita je propojena stejným pohledem na život ve smyslu alternativním. Vnímáme potřeby dítěte, neboť ho máme v podstatě neustále u sebe.

Takže – probudila jsem se a zjistila, že jsem vlastně celou noc přemýšlela nad druhy a možnostmi používání látkových plenek a hlavu jsem měla jako pátrací balon. Jaké štěstí, že jsem v té době měla celkem velké množství kamarádek, vesměs virtuálních (rozumějte internetových), které byly ochotné poradit a pomoci. Nechala jsem si od každé z nich napsat, jaké mají oblíbené plenkové systémy, co používají nejraději, udělala z toho průměr a nakoupila o každého něco. Začala jsem s pár plenkami, abych zjistila, jestli mě to opravdu baví (ano, čtete správně, musí Vás to těšit, jinak je to otročina a to je zcela kontraproduktivní). Našla jsem si vlastní systém a zjistila, že s použitím selského rozumu na tom vlastně vůbec nic není.

Od té doby (cca od podzimu roku 2007) pořádám pravidelné povídání o látkových plenkách ve snaze pomoci utřídit myšlenky všem, kteří mají zájem. Snažím se ukázat možnosti, druhy a předat své zkušenosti. Konečné rozhodnutí co, jak a jestli vůbec budete používat, je ale nakonec vždy jen na Vás. Nenapíši Vám tu seznam, kolik čeho máte nakoupit. Neřeknu vám, kolik na tom ušetříte nebo neušetříte. Cílem tohoto článku je, nějak Vám to všechno setřídit a usnadnit hledání Vašeho způsobu používání látkových plenek v péči o Vaše dítě.

Plenkové systémy se dají rozdělit do několika podkategorií. Když začneme odspoda, první z nich je:

Savá vrstva

To je ta část, do které dítko prostě čurá. Je v plence od toho, aby pochytila vše, co má zůstat uvnitř.

Základem jsou jednoznačně čtvercové plenky.

Jsou to čtverce látky, jak už napovídá název, většinou bavlněné, popřípadě bambusové, v různé gramáži o rozměru 70×70 nebo 80×80 cm. Gramáží bych se až tak nezabývala. Pokud budete nakupovat v běžném kamenném obchodě, moc na výběr mít asi nebudete. Obecně samozřejmě platí, že čím větší gramáž, tím jsou plenky hustší a savější a déle vydrží . Důležité je, abyste při výběru dávali pozor na okraje plenky. Jeden z nich by měl být zalisovaný a druhý zahnutý a prošitý v celé délce. Někteří výrobci plenek okraje jen oentlují (nešvadlenky rozumějí, projedou stehem cik cak – zubatým), jenže ty se pak rolují, třepí a hlavně tlačí, což je pro dítko dost nepohodlné.

Já osobně dávám přednost velikosti 70×70 už proto, že na malé miminko (novorozence) jsou ty větší prostě zbytečně velké. Čtvercové plenky využijete i v případě, že nelátkujete, protože 20-30 jich jste schopni spotřebovat na různé obkládání, otírání a vypodkládání pod hlavičku, pod zadeček a tak podobně…

Velmi oblíbené jsou plenky Kikko bambusové. Jsou krásné, měkké a barevné (pokud chcete, existuje i nebarvená a nebělená varianta). Navíc bambus je 3x savější než bavlna a vydrží, na rozdíl od bavlny, měkký i po mnoha vypráních. Jedinou nevýhodou je, že se, alespoň pokud je mi známo, vyrábějí jen ve velikosti 80×80, takže novorozencům jsou prostě velké (samozřejmě záleží, o jak velkého novorozence se jedná). Nebojte se však zakoupit, však do nich brzy doroste.

Čtvercové plenky se na přebalování musí vždy nějak poskládat. Nejjednodušší variantou je takzvaně „narovno“. Znamená to, že ji překládáte tak dlouho, až Vám vznikne potřebný tvar a velikost. Já skládám nejčastěji na čtvrtiny a pak ještě podélně natřikrát, u malého miminka načtyřikrát. Tím vznikne obdélníček tak akorát velký, aby nepřekážel mezi dětskými nožičkami. Výhodou tohoto balení je jeho jednoduchost a rychlost a rozhodně i nízká cena. Ideální je na doma pro děti cca kolem půl roka a výš, pro ty, kteří používají bezplenkovou komunikační metodu (u té se také někdy zastavím). Nevýhodou je, že plenka není kolem nožiček nijak upevněna, v kalhotkách trochu plave, takže se dá předpokládat, že pokud se dítko pokaká, odnesou to i svrchní kalhotky. Navíc, plenky narovno neudrží třeba natahovací vlňáky (budu o nich ještě psát až se dostanu ke svrchním kalhotkám).

Množství čtvercovek na jedno přebalení je individuální dle dítka. Já nejčastěji používala jednu bambusovou Kikko plenku popřípadě ještě doplněnou o jednu bambusovou vkládací plenku a stačilo to.

Další variantou jak natvarovat čtvercovou plenku je „novorozenecký sklad“. Tím z plenky vytvoříte takové jednoduché kalhotky, které jsou utěsněné kolem nožiček, což zabrání případnému vyběhnutí nežádoucího obsahu ven. Sklad je tedy více než vhodný, jak už název napovídá, pro úplně malinká miminka, jejichž stolice připomíná „ míchaná vajíčka“, je tekutá a snadno vyteče nohavičkami ven. Nic ovšem nebrání tomu, aby jste jej používali třeba i v roce dítěte, pokud Vám to bude vyhovovat. Zaujatý čtenář, nechť si do vyhledávače napíše „novorozenecký sklad“ nebo „způsoby skládání látkových plen“ a kamarád „Google“ mu jistě velmi ochotně nabídne několik srozumitelných návodů, jak plenku do novorozeneckého skladu poskládat.

Šikovným pomocníkem je snappi sponka. Je to taková trojnožka zakončená zoubky, která podrží plenku na těle. Vypadá stejně jako zubatá sponka na obvaz, jen má místo dvou nožek tři (vyhledávač opět rád pomůže).

Já osobně jsem tento způsob balení používala velmi ráda a vlastně výhradně cca do třech měsíců dítěte. Julinka se mi narodila s váhou 2,750g, takže jí byly naprosto všechny plenky obrovské. Dorostla do nich cca ve třech měsících. Čtvercové plenky naskládané na novorozenecký sklad, malá vkládací plenka, snappi sponka a malinké natahovací svrchní vlněné kalhotky byly naším nejpoužívanějším plenkovým systémem…

Vkládací plenky

Jsou malé natvarované plenečky, veliké tak akorát na šířku dětského rozkroku. Je jich spousta druhů, téměř nepřeberné množství tvarů . Základní rozdíl je asi v materiálu:

  • Bavlněné – jsou nejlevnější, takže asi nejdostupnější. Jejich výhodou je jejich cena, nevýhodou – na rozdíl od jiných – menší savost a vzhledem k tomu, že nejvíce se používá bavlněné froté, také sklony k hrubnutí.
  • Bambusové – jsou má nejmilejší volba. O bambusu se tvrdí, že je přirozeně antibakteriální, takže vhodný i pro ekzematiky a alergiky. Saje až 3x víc než bavlna, takže si ho zamilují ti, kdo mají rádi štíhlé balení tak jako já (rozumějte ti, kdo nechtějí, aby dítko mělo prdelku jako Ferda Mravenec). Jsou měkčí a nehrubnou tak jako bavlněné froté.
  • Konopné – jsou asi nejsavější, tím pádem se dělají i nejtenčí. Na omak jsou poměrně tvrdé a cena je poněkud vyšší, nicméně pro hodně učurané děti v rámci štíhlého balení ideální.

Vkládací plenky doporučuji doma mít stejně tak jistě jako plenky čtvercové. Rozhodně se Vám neztratí, pokud budete látkovat. Pomáhají “dovycpat“ jakoukoli plenu, zvýšit její savost dle potřeby a momentálního stavu bez omezení pohybu. Pro jejich štíhlost, jednoduchost a praktičnost jsou, dle mého názoru, naprostou nezbytností. Výběr však nechám zcela a jen na Vás.

V rámci zachování rozumné délky článku, čtivosti a srozumitelnosti Vám teorii rozdělím. Příště Vám tedy napíšu o kalhotkových, zavazovacích a tvarovaných plenkách.

Rehana

Od Rehana Ježková

Jsem především žena - odjakživa, matka - od roku 2007 - a po dalších dvou a půl letech dokonce dvojnásobná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *