Rak uprostřed bylinek

Nacházíme se ve znamení Raka, jehož vládnoucí planetou je Měsíc.  Račí nálady se často mění, euforie střídá depresi, jsou věcní a střízliví, ale současně i snílkové. I když se tváří rezervovaně a stahují se do ulity, vždy silně hladoví po citech. Emoce jsou pro Raky nutnou potravou, ale jejich citová nevyváženost u nich vede k psychicky podmíněným chorobám. Velice si váží svého domova a rodiny. Mají potřebu citového a finančního zabezpečí, stále se bojí horších časů. S láskou opatrují a chrání své děti, mají silně vyvinutý mateřský pud.

Říká se, že Raci vynalezli žaludeční vředy. Kvůli citové rozháranosti se u nich objevuje gastritida. Kromě zažívání si musejí dát pozor na prsa, hrudník, ledviny, močový měchýř, ale i zuby. Mají sklon k přejídání a jsou citliví na lymfatické uzliny.

Zažívání, žaludeční kyseliny

Hodně trápení v zažívání způsobuje překyselení žaludku.  Je to potíž dost častá, někdy však stačí jen upravit jídelníček a vyhledat vhodnou bylinku. Kyselost žaludku snižuje např. mochna husí, jablečník obecný, třezalka tečkovaná, máta peprná (nedoporučuje se při žaludečních vředech), fenykl obecný nebo jitrocel kopinatý.

Potíže může ale způsobit i snížená kyselost žaludku. Pak můžete použít pelyněk pravý, zeměžluč lékařskou nebo šalvěj lékařskou.

Žaludeční vředy a jejich prevence

Vynikající prevencí je bílé zelí. Bývalo vysoce ceněno už ve starém Římě. Má silně protibakteriální účinky, podporuje trávení a má schopnost hojit už vzniklé vředy – vnější i vnitřní. Podobné účinky mají rajčata nebo čaj – černý i zelený.

Čaj na zánět žaludeční sliznice

  • Heřmánek pravý – 20 g
  • Meduňka lékařská – 20 g
  • Máta peprná (ne při vředech!) – 10 g
  • Třezalka tečkovaná – 20 g
  • Fenykl obecný (drcený plod) – 10 g

Z jedné lžičky sušené směsi na šálek vody připravíme nálev. Necháme jej 10 min. louhovat a pijeme 3x denně.

Proti průjmu

Jako čaj můžeme použít celou řadu vhodných bylinek – červený jetel, mochnu nátržník, mochnu husí, sušené borůvky, jahodník lesní, sušené bezinky aj. Připravíme nálev – 2 čajové lžičky na ¼ l vody a pijeme 3x denně.

Na uklidnění nervů

Uděláme si příjemnou voňavou koupel z čerstvé natě mateřídoušky.  200 g mateřídouškové kvetoucí natě mírně povaříme, přecedíme a vlijeme do připravené koupele. Voda má být teplá asi 38°C a koupel má trvat maximálně 20 min.

Mateřídouška je pro Raky jako stvořená. Působí antibioticky, uvolňuje křeče, brání plynatosti, staví průjmy, je vhodným doplňkem při léčení žaludečních vředů a zklidňuje nervy.

Bolest zubů

Na kousek vaty nakapejte hřebíčkový olej a přiložte jej na bolavý zub. Hřebíček má anestetické účinky a otupí bolest. Podobně poslouží i mátový olej.

Prsa

Tukový nádorek na prsu

Vždy je nutná lékařská diagnóza! Pokud je opravdu  tukový, pak je účinný tento recept:

  • Strouhaná cibule – 250 g
  • Čisté vepřové sádlo – 1 lžička
  • Čistý líh – 1 lžička

Umícháme kašičku a po troškách přikládáme. Maximálně na 4 hodiny.

Zanícené bradavky

Dříve se podomácku léčily tak, že se potíraly odvarem fenyklu obecného nebo řebříčku obecného (velká lžíce na ¼ l vody).

Lymfatický systém

Dobrým prostředkem pro léčení lymfatického systému je svízel přítula. Pročišťuje lymfatické cesty, posiluje imunitu, je vhodný k léčbě dlouhotrvajících virových chorob, pomáhá při oslabení organismu po nemoci, používání antibiotik nebo po chemoterapii. Se svízelem je ale nutné mít trpělivost, účinek se projeví až po několika týdnech.

Zduřelé lymfatické žlázy

Zevně použijeme:

  • Masáže třezalkovým olejem.
  • Mast z měsíčku zahradního.
  • Čerstvé listy jitrocele nebo svízele přítuly. Potlučeme a přikládáme jako obklad.

Močové cesty a ledviny

Močopudný čaj

  • Svízel syřišťový – 2 díly
  • Bříza bělokorá (mladé listy) – 1,5 dílu
  • Vřes obecný (sdrhnuté květy) – 1 díl

2 čajové lžičky sušené směsi spaříme hrnečkem vařící vody, po ustátí a přecezení pijeme 2-3x denně.

Očistný čaj ze svízele

  • Svízel syřišťový – 5 g
  • Pampeliška – 5 g
  • Pelyněk pravý – 5 g

Byliny přelijeme 600 ml vařící vody a necháme 10 – 15 min louhovat. Pijeme 3x denně 1 – 2 dcl po dobu jednoho týdne. Neužívejte v těhotenství!

Naja, Homeopatická poradna Modrý had

Zdroj: Rystonová Ida, Byliny a zvěrokruh, 1. vydání, Praha: Vodnář, 2001. 198 s. ISBN 80-86226-22-0

 

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *