Jak nepřibrat o dovolené (nebo se o to alespoň pokusit )

Konečně tu je dlouho očekávané léto, doba prázdnin, dovolených a cestování. Období, na které se těší nejen děti, ale i dospělí. Většina z nás opouští své domovy a vyráží do přírody, na chaty, k moři… Je to doba, která nás nutí změnit své každodenní zvyky, najednou nevstáváme brzy ráno, nemusíme budit děti a popohánět je, nemusíme ve spěchu a s nervozitou vyrážet z bytu. Pokud jedeme na dovolenou, kde máme zajištěné stravování, my ženy jistě uvítáme, že nemusíme vařit.  Zde může ovšem nastat drobný problém a naše náhle změněné stravovací zvyklosti dokážou přinést i nepříliš vítané zjištění po návratu z dovolené, kdy najednou nedopneme oblíbené kalhoty. Dovolím si předložit pár tipů, které se mi osvědčily a díky kterým se mi toto už několik let neděje.

1. Jezte pravidelně

Notoricky známé, ale stále málo praktikované pravidlo, má skutečně své opodstatnění a jíst po třech, maximálně čtyřech hodinách se vyplácí. Pokud vynecháte např. snídani, ať už kvůli úspoře kalorií, nebo prostě proto, že po ránu nemáte chuť k jídlu či hlad, je téměř jisté, že se při obědě či večeři přejíte, a tím počet zkonzumovaných kalorií zvýšíte daleko víc, než snídaní. Zvlášť, pokud máte dovolenou se sympatickým „all inclusive“, jsou šance, že nabízeným dobrotám bez snídaně odoláte, takřka nulové. Rozumně pojatá snídaně v podobě pečiva (ideálně celozrnného), sýrů (zde máte možnost ochutnat místní speciality), vajíček či šunky doplněná zeleninou vás ochrání od pozdějšího vlčího hladu či nepřekonatelných chutí, které vás donutí sníst vše, co je v dosahu, a ještě si případně něco zajít koupit.

2. Svačte

Což se v podstatě vztahuje k prvnímu pravidlu. Na dopolední svačinu je vhodné ovoce, kdy můžete vyzkoušet místní druhy, na odpolední nejrůznější jogurty (ne smetanové), tvarohy – i ovocné, či jogurtové nápoje.

3. Saláty

Jsou skvělým doplňkem k obědu či večeři, protože pomohou zaplnit žaludek, ale určitě je nekonzumujeme jako samostatné jídlo, pokud se nejedná o tzv. obědové saláty (např. všem dobře známý salát Caesar). Nevydrželi byste totiž najedení dlouho a základním pravidlem, jak nepřibrat, je nedopustit, abyste vyhladověli.

4. Oběd

Dobrou volbou je ryba (či jiné nepříliš tučné maso), menší příloha a velký salát. Pokud jste vegetariáni, je vhodné oběd doplnit jiným zdrojem bílkovin (např. sýry; je-li možnost, tofu či tempeh). Bílkoviny nám pomáhají mj. udržet delší dobu pocit sytosti a chrání nás před nepříjemnými záchvaty hladu.

5. Večeře

K večeři si můžete dát opět rybu, ideálně na grilu se spoustou zeleniny, klidně i tepelně upravené, a s velkým salátem; přílohy u večeře já osobně vynechávám.

6. Alkohol

Velký pozor je třeba dát na alkohol. Dvojka vína během dne nevadí, ale každodenní láhev vypitá večer nám k udržení přijatelných tvarů rozhodně nepomůže.

TIP: Za jak dlouho se odbourá alkohol?

7. Nápoje

Opatrně s nápoji. Všichni to víme, málokdo to děláme – nejvhodnějším nápojem je čistá neperlivá voda!

8. Odpočinek

Buďte v pohodě, relaxujte a užívejte si zasloužené volno. I kdyby se vám dovolená, co se týče stravování, vymknula z rukou, neklesejte na mysli. Dva týdny z roku vám postavu rozhodně nijak zásadně nezkazí, a pokud se po návratu vrátíte k obvyklému vyváženému stravování, následky dovolenkových hříšků budou pryč cobydup. Může vám v tom pomoci i tkáňová sůl Nat phos a Nat sulph, které detoxikují a odkyselují, takže se díky tomu doporučují právě při hubnutí.

SiaminaDuhová hvězda

 

 

 

 

 

 

 

Od Siamina

Spokojená matka dvou dětí, narozená ve znamení Střelce, milující barvy, život a vše netradiční.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *