Umělá sladidla, také nazývaná syntetická nebo náhradní sladidla, jsou chemické látky, které mají sladkou chuť, ale obsahují minimální množství nebo dokonce žádné kalorie. Tyto sladidla jsou navržena tak, aby nahradila cukr (sacharózu) ve výrobcích a receptech, to nám umožňuje dosáhnout sladké chuti bez příjmu vysokého množství kalorií, které klasický cukr obsahuje. Sladkost bez kalorií Umělá…
Stravování
Přírodní antioxidanty v potravinách
Látky, které mají mnoho blahodárných účinků na náš organismus – i tak by se daly uvést antioxidanty. Vědci je zkoumají, na internetu se o nich píše, přesto však mnozí o jejich účincích nic neví, jiní je zase přeceňují. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, přinášíme vám článek o přírodních antioxidantech v potravinách – dozvíte se,…
Pěstování, zpracování a příprava čaje – bonus
Tento článek je rozšířením, bonusem, chcete-li, k sérii článků o čaji od mojí kamarádky Veroniky Šulcové, a přináší některé detaily a perličky, co se týče přípravy čaje a možností pěstování a výroby vlastního čaje v našich podmínkách. Čaj z destilované vody Moderní technologie nám v mnoha oblastech dovolují použití postupů a látek, které dřív nebyly…
Účinky čaje na lidský organismus
O účincích čaje na lidský organismus bylo napsáno mnoho. Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě a pilo jej množství významných osobností, od politiků, učenců, umělců přes nespočet mnichů až po obyčejné lidi. Dnes jsou v komerčních reklamách nejčastěji zdůrazňovány detoxikační a omlazující účinky čaje. Podle některých výzkumů čaj snižuje únavu a zvyšuje pracovní…
Způsoby přípravy čaje – II. část
Různé způsoby přípravy čaje Čaj v sobě nemá aroganci vína, sebevědomí kávy ani uculující se nevinnost kakaa. Kakuzo Okakura Čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem světa. Lidé jej pijí všude na světě a na všech místech jsou specifika přípravy čaje trochu jiná. Od japonského čajového obřadu svázaného více či méně přísnou etiketou (záleží na čajové…
Vánoční cukroví „na poslední chvíli“
Vánoce jsou za dveřmi a předvánoční šílenství dosahuje vrcholu. Předpokládám, že většina z vás už stihla vzorně uklidit byt, ukázkově zabalit dárky a napéct minimálně šest druhů cukroví, nebo na tom alespoň usilovně pracuje. Pokud z výše uvedeného popisu začínáte být mírně konsternovaní, stejně jako já, nezoufejte. Ačkoli tipy na úklid, ani na originální balení dárků…
Způsoby přípravy čaje – I. část
Základy přípravy dobrého čaje Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou. Básník Li Čhih-lai Ve staré Číně bylo zvykem odměňovat nejvýznamnější ministry za jejich služby vzácnými recepty k úpravě čajových lístků. V tomto díle našeho čajového seriálu chceme naopak my…
Zakyselení organismu
V poslední době se často mluví o zakyselení organismu a jeho vlivu na náš zdravotní stav a na rozvoj chronických onemocnění. Proč je správný poměr zásadotvorné a kyselinotvorné stravy, tzv. acidobazická rovnováha, pro náš organismus důležitý, a jak naše tělo funguje? To se pokusím osvětlit v následujícím článku. Ukazuje se, že náš dlouhodobý zdravotní stav…
Druhy čaje: Základní rozlišení
Za nejzákladnější kategorie lze považovat zelený a černý čaj. Jejich chuť a další vlastnosti jsou natolik odlišné, že se Evropané dříve domnívali, že se jedná o dva různé druhy rostlin. Tento omyl lze pochopit, protože celá dvě staletí přicházeli Evropané do styku pouze s již zpracovanými a vysušenými čajovými lístky, jelikož si Číňané svůj čajový monopol…
Mnoho tváří čaje – II. díl
Historie čaje – II. část Angličané pijí čaj s mlékem a cukrem. Přidávat si do čaje mléko se nejspíše naučili od vyšších mandžuských úředníků během prvních evropských kontaktů s Čínou. Na přidávání cukru do čaje přišli Angličané sami. Je zajímavé, že tento zvyk nebyl historicky nikde jinde zaznamenán, ačkoliv v Číně i Japonsku bylo obvyklé do čaje přidávat…