Aromaterapie v těhotenství a při porodu (2. díl)

Ráda bych Vás seznámila s použitím aromaterapie na konci těhotenství a při porodu. Osobně musím konstatovat, že porod s aromaterapií je opravdu nádherný zážitek a že může pomoci navodit nejen příjemnou atmosféru, ale také zároveň harmonizovat psychiku tak, aby porod proběhl hladce. Tento článek navazuje na Aromaterapie v těhotenství – 1. díl, kde najdete základní informace o použití aromaterapie v těhotenství.

Co ženy často v posledním trimestru potká

Kvasinkové infekce

Na konci těhotenství se ještě více stává,že se ženy setkávají zejména s vaginálními infekcemi. V tomto období je poměrně dost vhodné tuto situaci řešit. Sliznice je může být působením kvasinek oslabená a může praskat a více krvácet. Měli bychom jí udržet před porodem v dobré kondici.

Na menstruační tampon naneste 1,5%ní koncentraci éterických olejů levandule, čajovníku a pačuli. Můžete přidat také růžový hydrolát. Zaveďte a měňte nejméně 3x denně. Postižená intimní místa je možné omývat čistým hydrofilním olejem. Můžete do něj přidat pár kapek rosaliny (čajovník linalool) nebo levandule.

Hemoroidy

Postižená místa omývejte studenou vodou. Můžete udělat směs z cypřiše, levandule, geránia v 1,5% koncentraci do rostlinného oleje. Po hygieně pravidelně postižená místa ošetřujte touto směsí.

Vysoký krevní tlak

Pokud vás začne trápit vysoký krevní tlak, je dobré zjistit, zda se nejedná o příznak preeklampsie. Také je fajn se zkusit zastavit a odpovědět si na otázku, zda „neběžím příliš rychle“, jestli na mě něco netlačí, necítím se ve stresu a podobně. Pokud ano, zvolněte tempo a začněte více odpočívat.

Dobře snižuje krevní tlak ylang-ylang, levandule, neroli, bergamot. Tyto éo můžete použít jako tepenný parfém. Také se dají vtírat do nohou nebo použít do koupele.

Nízký krevní tlak

Některé těhotné trpí naopak velmi nízkým tlakem. Na ten je výborný rozmarýnový éterický olej. Ten ale dávkujte velmi opatrně! Stačí 1-2 kapky do 30 ml oleje. Můžete použít na zápěstí nebo na jiné tepenné body. Můžete také použít pomeranč nebo jedli. Také se hodně osvědčilo pít mátový čaj (z máty peprné) cca 1x-2x denně.

Zkuste přidat i nějaké cvičení, zařaďte chůzi a zvyšte pitný režim. Na zvýšení krevního tlaku je výborné i jógové cvičení, např. známý pozdrav slunci (vynecháme část na břiše, cvičíme opatrně a ne moc rychle).

Otoky (zadržování vody)

V případě, že vám začnou otékat často nohy, zařaďte do stravy močopudné potraviny např. meloun nebo okurku (ne kyselou!, myslím salátovou). Pomáhají také brambory vařené. Pokud máte libeček, tak vařte brambory s libečkem.

Často odpočívejte a můžete použít i bylinky – kopřivu a přesličku, popř. pampeliškový kořen. Z éterických olejů je výborný rozmarýn a jalovec. Tady je opět nutná určitá opatrnost. Dávat maximálně v 0,5%  koncentraci a ne u vysokého krevního tlaku. Přidat lze i levanduli, grep a citron (v 1,5% koncentraci). Tuto směs můžete použít a chladnější koupele nohou, nebo do masážní směsi či na obklad. Je vhodné masírovat zezdola nahoru. Pokud je vám blízká reflexní terapie můžete opatrně masírovat lymfatický systém, ledviny a močový měchýř.

Křeče v nohách

Snažte se dávat nohy často nahoru. Křeče bývají způsobené nedostatkem hořčíku. Ten můžete doplnit minerální vodou s vyšším obsahem hořčíku nebo konzumací loupaných mandlí. Můžete také využít tkáňovou sůl Mag phos. Z éterických olejů určitě se hodí heřmánek římský, růžové dřevo, levandule, majoránka. Masírovat pravidelně nohy v oblasti lýtek.

Předčasné kontrakce

Předčasné stahy jsou vlastně „křeče“ a pokud je na ně příliš brzy, můžete využít stejné oleje jako při křečích v nohách. Tzn. heřmánek římský, růžové dřevo, levanduli, majoránku. Můžete si udělat do základního oleje 1,5% koncentraci a tou masírovat celé břicho. Popř. nahřát plenu nebo nějakou těžší látku (flanel, froté), namasírovat břicho a přiložit nahřátou látkou a udělat vlastně teplý obklad.

Bolesti zad

Příčinou bolesti zad bývá měknutí vazů a rozvolňování celé pánevní oblasti. Dochází také ke změně držení těla. Toto vše může způsobit snadnější namožení svalstva na zádech.

Od bolestí pomáhá masážní směs (2%) s éterickými oleji petitgrain, benzoin, heřmánek římský a levandule. Opatrně vleže na boku masírovat celá záda těhotné, v pánevní oblasti netlačit, jen mírně hladit. Těhotná by měla být podložena polštáři a mělo by se jí ležet pohodlně. Masáž by měla probíhat každé dva až tři dny nejméně po dobu jednoho týdne.

Miminko koncem pánevním

Někdy se stane, že miminko se rozhodne, že zůstane hlavičkou nahoru. V alternativní terapii je možné tuto situaci řešit různými způsoby a cviky. Čím dříve, tím lépe, protože to má miminko ještě dost místa na otočení hlavou dolů. Můžeme mu svítit baterkou, můžeme cvičit tzv. „indický most“.

Při cvičení indického mostu je možné zapojit nastávajícího tatínka, aby pomohl s masáží ve směru plánovaného otočení miminka. Masážní směs se může skládat z levandule, růže, ylang-ylangu a cedru (1,5% do rostlinného oleje).

Pokud máte nějaké zkušenosti tradiční čínskou medicínou, doporučuje se v poloze na všech čtyřech, moxovat bod MM (BL) 67. Je na malíčku u nohy a pozitivně ovlivňuje meridián močového měchýře a ledvin. Tyto meridiány pozitivně ovlivňují svaly dělohy a malé pánve.

Masážní olej na hráz

Olej na masáž hráze pomáhá připravit hráz na porod tak, aby byla pružnější a tím se eliminovalo riziko nástřihu hráze či jejího natržení. Masážní olej na hráz je možné si vyrobit z třezalkového oleje (macerátu), z oleje z obilných klíčků a éterických olejů růže a muškátové šalvěje. Touto směsí si pravidelně hráz masírujte zhruba od 34. týdne těhotenství.

Přenášení (vyvolání porodu)

Pokud se miminku nechce na svět a blíží se termín, kdy lékaři tlačí na vyvolání porodu, může dojít u maminky k velkému stresu a tlaku na psychiku. Je několik metod, jak napomoci tělu a porod vyvolat. Ale to vše za předpokladu, že vše je skutečně k porodu připraveno a poloha dítěte a děložní hrdlo jsou zralé na porod. Z aromaterapie pak můžeme začít hojně využívat éterické oleje horké povahy, které byly během těhotenství nedoporučovány. Jsou to: skořice, hřebíček, zázvor, pepř černý, saturejka, tymián, yzop, verbena, dobromysl, majoránka, máta peprná.

Můžeme použít k masáži břicha či do koupele. Popř. využít reflexně k masáži chodidel a zaměřit se na oblast hypofýzy a pánevní oblast. Horké oleje mohou podráždit pokožku, dodržujte pečlivě dávkování. Maximálně 1,5% v rostlinném oleji.

A je to tady!Miminku se zachtělo na svět. Nebo?

Možná jen planý poplach? 

Napusťte si teplou vanu (opravdu je vana lepší), přidejte do ní pár kapek levandule do vhodného nosiče a ponořte se. Pokud stahy odejdou, jednalo se o planý poplach. Pokud zesílí, zintenzivní a začnou vykonávat svojí práci, porod je tu. Stahy by měly být cca kolem 1 minuty dlouhé.

Moje porodní asistentka mi v případě absence vany radila hlt kořalky, ale to jsem si neuměla představit.

Tak a teď porod opravdu začal. Jaké silice je tedy možné při porodu využít:

Levandule se používá při hysterii, šoku, nervovém napětí. Levandule uklidňuje, uvolňuje napětí, dodává vyváženost. Protože uvolňuje, tak se kontrakce mohou rozběhnout bez dalších bloků a zábran.

Kadidlovník přerušuje vazby na minulé zkušenosti. Díky němu je možné se odpoutat od vzpomínek na již proběhlé porody. Zklidňuje, soustřeďuje mysl, je sedativní. Nepoužívejte v kombinaci s epidurální anestezií, může snižovat krevní tlak.

Heřmánek římský je vhodné použít při vzteku, podráždění, hysterii. Zklidňuje, přináší sílu a moudrost. Působí také analgeticky. Harmonizuje „nesnesitelné stavy“, objímá celkově pomáhá přijmout složitou situaci, kterou porod je. Přináší sílu a moudrost a celkové zklidnění paniky a hysterie.

Růže posiluje ženskost a mateřství. Dává sílu miminko „vybojovat“, porodit a mít přitom radost z toho, že jsem žena a že mohu dát život. Tato esence pomáhá i zpětně zpracovat velkou bolest, šok a trauma. Zároveň symbolizuje ŽENU matku a královnu. A tou je každá žena při porodu i po něm každým milimetrem svého bytí.

Majoránka je silné nervové tonikum. Zbavuje výrazných emocí a pocitu osamělosti „zůstala jsem tu sama, bez podpory“. Navíc působí spasmolyticky. Je vhodná při bolestech, které vystřelují do kříže. Kontraindikací je u majoránky velmi nízký krevní tlak.

Šalvěj muškátová snižuje krevní tlak, probouzí instinkt pročišťuje a pomáhá vyrovnat se s bolestí.

Jasmín navozuje optimismus, dodává sebejistotu, silu zvládnout bolest, a pomáhá ponořit se do pocitů. „Zahřívá dělohu“ a usnadňuje porod. Neměl by se použít s léky, které urychlují porod.

Geránium vyrovnává hormonální extrémy a výkyvy, podporuje tvorbu androgenu a estrogenu. Dodává energii a posiluje vůli, zejména při pocitu „už to nezvládnu“. Cítím jí jako typicky ženskou silici a proto by rozhodně neměla chybět u takové události jako je porod.

Cypřiš  je vhodný k inhalaci při přechodné fázi porodu. Dokáže ženu povzbudit a najít v sobě sílu na poslední fázi porodu. Zastavuje děložní krvácení a působí proti křečím.

Rozmarýn lze použít při vyčerpávajícím a dlouhém porodu. Celkově posiluje, povzbuzuje, rozproudí krev. Je výborný na posílení sebevědomí. Pokud je nízký krevní tlak, pomáhá jej zvýšit.

Růžová palma je silice, která celkově zchlazuje, takže jí můžeme použít, pokud je přítomna celková horkost. Je vhodná v okamžiku, kdy maminka nechce své miminko „pustit“ ven.

Neroli je skvělá silice při jakýchkoliv nervových potížích. Pomůže zpracovat stres, nervozitu a také šoky (např. špatná zpráva během porodu).

Zároveň můžete využít všechny „horké“ oleje, které se používají k vyvolání porodu. Tyto oleje jsou vhodné v době, kdy dojde k narušení rytmu kontrakcí a ty najednou nepřicházejí nebo jejich intervaly jsou mnohem větší, než byly doposud.

Při porodu můžete také využívat reflexní terapii, zejména oblast kolem kotníků, kde je reflexní oblast pohlavních orgánů, dělohy, vaječníků. Také je hodně užitečná oblast hypofýzy, uprostřed palce na chodidle. Pomáhá vylučovat hormony, které urychlují porod (oxytocin).

Určitě je vhodné se k porodu vybavit i hydroláty. Nejlepší je asi růžový hydrolát. Dá se použít jak k osvěžení pleti či rtů při porodu. Dá se kápnout pár kapek do vody s pitím na osvěžení. Růžový hydrolát využijete i po porodu u miminka (ale o tom zase až příště!).

Heřmánkový hydrolát zklidní psychiku, nervozitu, hysterii a vztek.

Levandulový hydrolát (Pozor! Moc jako levandule nevoní!) zklidní a osvěží.

V případě zadržování placenty můžete použít horký obklad, který přiložíte na podbřišek s éterickými oleji římského heřmánku, šalvěje muškátové a jasmínu.

Regenerace hráze po porodu

Nezapomeňte levanduli. Dá se nakapat na vložku, hráz se pak lépe hojí. V případě otoků perinea udělejte chladný obklad s pár kapkami levandule.

V případě hematomů lze použít helichrysum popř. s bergamotem a gerániem (ředění 1,5%).

Pokud by se stalo, že rány zhnisají je vhodný heřmánek modrý, spolu s tea tree. Udělat obklad a pravidelně přikládat na postižené místo.

V těhotenství je lépe se vyhnout

  • éterickým olejům „horké“ povahy: skořice, hřebíček, zázvor, pepř černý, saturejka, tymián, yzop, verbena, dobromysl, majoránka, máta peprná.
  • éterickým olejům z důvodu možné toxicity: tůje, bazalka, libavka, kasie (skořice čínská), muškátový oříšek, pimentovník, šalvěj lékařská, kafr, pelyněk.
  • éterickým olejům z důvodu hormonálního působení: anýz, fenykl, s opatrností zacházejte (zejména v prvním trimestru!) s řebříčkem, gerániem a růží.

Tento seznam samozřejmě není úplný. Něco v něm možná chybí, něco zase třeba „přebývá“. Dávejte si pozor na to, co v těhotenství používáte. Pokud si nejste jisti, kontaktujte aromaterapeuta, který Vám s výběrem vhodných olejů poradí.

Krásné a voňavé těhotenství, nádherný zážitek z porodu a zdravé miminko

Vám přeje Lydushe, Aromadoteky

Od Lydushe

Narodila jsem se v nádherném létě ve znamení Raka. Jsem máma tří úžasných dětí, každé mi v něčem pomáhá a někam mě vede. Za to jim všem mnohokrát děkuji.

2 komentáře

  1. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat na použití šalvěje muškátové v těhotenství – konkrétně na masáž hráze před porodem. Všude na internetu se lze dočíst (v e-shopech s éterickými oleji atd.), že by se v těhotenství šalvěj – jak lékařská, tak muškátová – neměla používat, ale zároveň se přidává do olejů na masáž hráze (vícero značek používá stejné složení a všude je obsažena). Poradíte, jak to tedy s jejím použitím na masáž je, jestli je bezpečná?
    Děkuji za odpověď
    s pozdravem,
    Veronika

  2. dobry den jsem 34 tyden tehotna a objevili se mi kvasinky lze si na to koupit sama nejaky lek nebo mast aniz bych musela k lekari předem dekuji zaodpoved dana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *