Aromaterapie v těhotenství – 1. díl

V poslední době mi dost často přichází dotazy na použití aromaterapie v těhotenství. Názory na využití éterických olejů, v tomto krásném a křehkém období, se hodně různí. Nyní se Vám pokusím předložit to, jak to cítím já. Neberte to jako dogma. Používejte hlavu, intuici, svůj nos a věřte svému tělu (a miminku). Já osobně, pokud klientku neznám již z doby před těhotenstvím, se snažím vyhýbat použití éterických olejů v prvním trimestru těhotenství. Pokud klientka přichází na masáž, masíruji čistými rostlinnými oleji např. kokosovým nebo makovým. V případě, že se vyskytnou nějaké potíže, je možné indikovat v nízkém ředění éterické oleje. Popř. je využívat pro inhalaci.

V těhotenství platí 2x více pravidlo, že méně je více. A také, že je dobré si uvědomit „co držíme v ruce“. Z kolika rostlinek se asi ta lahvička oleje musela vyrobit? Nezapomínejte také na kvalitu! Zjistěte si, co kupujete. U olejů, kde jejich původ nebo obsah není jasný, se ptejte výrobců nebo prodejců. Obecně známé pravidlo pro dávkování éterických olejů v těhotenství je 1,5% koncentrace na výrobu masážní směsi. Což odpovídá 25 kapkám éterického oleje v 50 ml rostlinného oleje.

U ostatních způsobů aplikace bych snížila dávkování na polovinu.

Potíže, které Vás mohou potkat v těhotenství:

Nevolnost

Nejlépe si vybrat nějaký oblíbený éterický olej, který můžete nosit s sebou. Pokud se Vám udělá mdlo nebo nevolno, nakapat pár kapek na kapesník a inhalovat. Nebo přivonět rovnou k lahvičce. Mně osobně hodně pomáhal bergamot nebo se dá použít máta kadeřavá. Hodně těhotných používá také neroli. Ta je mimochodem velmi účinná i na poruchy spánku, může pomoci dobře zpracovat první pocity po zjištění těhotenství. Působí výborně na psychiku.

Bolesti v zažívacím traktu

Masírovat plosky nohou

(do 100 ml rostlinného oleje)

1 kapka fenyklu,

1 kapka máty kadeřavé,

1 kapka levandule.

Křeče

Jezte neloupané mandle. Vhodný je ét. olej citron, heřmánek římský.

Napětí v prsou

Levandule, neroli. Naředit do 100 ml 8 kapek ét. olejů. Můžete si udělat teplý obklad nebo také koupel s těmito oleji.

Bolesti zad  

Mandarinka, jalovec (používejte poloviční dávkování!), rozmarýn (používejte pouze poloviční dávkování!).

Těhotenské jizvy (strie)

Jako základ použijte bambucké máslo (tuk karité), můžete přidat olej z obilných či kukuřičných klíčků, popř. brutnákový olej. Z éterických olejů bych vybrala opět levanduli a neroli. Levandule dodá  jasnost a klid a neroli svěžest a podpoří vás v mateřském úkolu. Jinak si můžete samozřejmě vybrat i jiné éterické  oleje, které Váš nos vybere 😉

Pokud máte pokožku příliš suchou, použijte olej z lískových oříšků, který zvyšuje vlhkost kůže.

Křečové žíly

Během těhotenství se mohou ve zvýšené míře vyskytovat také křečové žíly. Jako vhodné éterické oleje se jeví cypřiš, geránium, citron, levandule, řebříček (nebo také helichrysum). Masírujte si touto směsí v 1,5% koncentraci nohy. Snažte se je chladit a dávat výš než tělo.

Potíže s močovými cestami

Udělejte si sedací koupel s trochou jedlé sody. Do vhodného nosiče pak přidejte eukalyptus, borovici, popř. levanduli a bergamot.

Vaginální infekce

Výplachy s bílým jogurtem a pár kapkami jablečného octa. Na tampon naneste  1,5% koncentraci v rostlinném oleji směs tea tree a levandule.

Éterické  oleje také výborně působí na psychiku. Nezapomínejte, že i tady může aromaterapie udělat velký kus práce. K tomu bych ovšem doporučila návštěvu aromaterapeuta a krátký diagnostický rozhovor.

V těhotenství je lépe se vyhnout:

  • éterickým olejům „horké“ povahy: skořice, hřebíček, zázvor, pepř černý, saturejka, tymián, yzop, verbena, dobromysl, majoránka, máta peprná.
  • éterickým olejům z důvodu možné toxicity: tůje, bazalka, libavka, kasie (skořice čínská), muškátový oříšek, pimentovník, šalvěj lékařská, kafr, pelyněk.
  • éterickým olejům z důvodu hormonálního působení: anýz, fenykl, s opatrností zacházejte (zejména v prvním trimestru!) s řebříčkem, gerániem a růží.

Tento seznam samozřejmě není úplný. Něco v něm možná chybí, něco zase třeba „přebývá“. Dávejte si pozor na to, co v těhotenství používáte. Pokud si nejste jisti, kontaktujte aromaterapeuta, který Vám s výběrem vhodných olejů poradí.

Krásné a voňavé těhotenství a zdravé miminko

Vám přeje Lydushe,  Aromadoteky

Příště:

Potíže v posledním trimestru – vysoký krevní tlak, otoky nohou, co na lepší spánek.

A pak hlavně, co s sebou do porodnice (kromě partnera a popř. zkušeného aromaterapeuta.

Od Lydushe

Narodila jsem se v nádherném létě ve znamení Raka. Jsem máma tří úžasných dětí, každé mi v něčem pomáhá a někam mě vede. Za to jim všem mnohokrát děkuji.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *