Bylinář revmatického Kozoroha

Typický Kozoroh je osamělá duše. Drží se spíš v pozadí, je houževnatý, vytrvalý, občas má období plné depresí a pocitů nedostatku lásky. Má potřebu šplhat vzhůru, a i když je jeho cesta plná překážek, vytrvale kráčí dál a snaží se při tom zachovávat řád a pořádek. Vládnoucí planetou je Saturn.

Kozorohové se obvykle dožívají vysokého věku, ale aby se vyhnuli nemocem, potřebují pozitivní myšlení, vnitřní harmonii a neutuchající víru v budoucnost. Jsou náchylní na bolesti kloubů, revmatismus, bolesti páteře, špatné trávení a kožní potíže. Duševní stresy u nich vedou k žaludečním potížím, zánětu tlustého střeva, žlučníkovým kamenům. Dlouhodobé deprese jim způsobují choroby chronické.

Povězme si ale o bylinkách, které Kozorohům pomáhají léčit jejich potíže.

Bolesti kloubů, páteře, revmatismus

Kostival lékařský je bylina, která náleží Saturnu a je pro Kozorohy nepostradatelná. Kostivalový kořen obsahuje látky, které pomáhají hojit rány, neboť urychlují tvorbu nových buněk. Obsahuje velké množství slizu, proto chladí a zklidňuje záněty. Nenahraditelný je při zlomeninách, osvědčil se při zánětech kloubů, šlach, svalů, hojí vymknutiny, rozhání podlitiny. Zelené vršky kostivalu obsahují vitamín B12.

Tinktura z kostivalu

Hrst pokrájeného nebo nastrouhaného kořene naložíme do 250 g alkoholu a necháme několik dnů louhovat.

Mast z kostivalu

Čerstvý kořen nastrouháme a povaříme v čistém nesoleném sádle. Necháme vystydnout, znovu rozpustíme a teprve potom přecedíme.

Protirevmatická kopřiva

Při revmatických potížích můžeme použít tzv. kopřivování. Bolavý kloub masírujeme hrstí čerstvě natrhaných kopřiv. (Použijeme rukavici.) Bolestivé místo zčervená, prokrví se a vyburcuje vlastní obranné síly organismu.
Kopřiva je rovněž součástí čistících čajů, které zbavují tělo nečistot a usazenin a které se pijí i při revmatismu.

Jarní protirevmatická kúra

Čaj: bříza, kopřiva, mladé větévky bezinek, pampeliška (vše stejným dílem) – 2 čajové lžičky sušené směsi na 1/4 l vody, krátce nechejte přejít varem a 10-15 min. nechejte ustát. Pijte 2-3x denně.

Křenová placka

3 díly strouhaného křenu, 5 dílů strouhaných vařených brambor nebo měkkého tvarohu, 1 lžíce oleje. Přiložíme na 1/2 hodiny, teple zabalíme a vlezeme do postele. Kůži před tím promažeme např. trochou sádla.

Rychlá pomoc při ústřelu

Čerstvou nať třezalky tečkované spaříme a hruběji nasekáme. Teplé přikládáme jako kašovitý obklad na postižené místo. Lze použít i vrbinu penízkovou, květy bezinek nebo podběl léčivý.

Bolestivá kolena

2-4 listy z hlávky zelí mírně podrtíme, košťál vykrojíme a nahřejeme (nejlépe žehličkou). Ne příliš horké položíme na bolavá kolena, obalíme igelitem, ovážeme plenou a teplým šálem. Necháme působit přes noc a ráno namažeme měsíčkovou mastí. Opakujeme několikrát po sobě.

Zažívací potíže

Uklidňující čaj při neuróze žaludku

Meduňka lékařská, máta peprná, heřmánek pravý, řebříček obecný, fenykl obecný – vše stejným dílem. Dvě čajové lžičky na 1/4 l vody, spaříme, necháme 10 min. ustát. Pijeme při obtížích.

Nechutenství, plnost, nadýmání

  • máta peprná 20 g
  • oman pravý (kořen) 15 g
  • fenykl obecný 3 g
  • lnice květel 10 g
  • řebříček obecný 10 g
  • 2 čajové lžičky směsi necháme jen krátce přejít varem a 15 min. přikryté ustát

Čaj proti nadměrné kyselosti žaludku

  • třezalka tečkovaná 30 g
  • smetanka lékařská 15 g
  • mateřídouška obecná 15 g
  • máta peprná 15 g
  • 2 čajové lžičky na šálek vody, spaříme a necháme 10-15 min. ustát

Rady proti zácpě

1) kaše z čerstvých bobulí bezinek (několik lžic)

2) ráno nalačno 2 pečená jablka a ovesné vločky

3) kompot ze sušených švestek, švestková povidla, fíky (ráno nalačno)

4) každé ráno 1 lžičku švestkových povidel rozpustit s jednou lžičkou másla a sníst před snídaní

5) lněné nebo jitrocelové semínko (ráno 1 lžíce)

Bylinky na nervy a proti smutku

Sporýš lékařský je bylinkou proti strachu. Má mírně excitační účinky, ale není návykový, ani nezvyšuje tlak.
Čaj: 1 rovnou polévkovou lžíci sporýše zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10-15 min ustát a pijeme 2-3 šálky denně, nejlépe po jídle.

Čaj na dobrou noc

Meduňka lékařská, třezalka tečkovaná, dobromysl obecná – vše stejným dílem. 2 lžičky směsi na šálek vody, spaříme a necháme 10 min. ustát. Pijeme na noc.

A na závěr něco pro mlsné kozy

Meduňková bowle

2-3 l čaje ze 2 plných hrstí čerstvých lístků meduňky, 2 mandarinkové kompoty, 2-3 polévkové lžíce medu, 1 láhev sektu. Silně vychladit.

Levandulová limonáda

5 šálků vody, 1/2 šálku levandulových květů, 1/3 šálku citrónové šťávy, cukr podle chuti (1/2 – 3/4 šálku). Levandulové květy spaříme 1 šálkem vody a přikryté necháme 10 min. louhovat. V hrnci zatím smícháme 4 šálky vody s cukrem a citronovou šťávou a přidáme přecezený levandulový nálev. V lednici vychladíme a podáváme ve vysokých sklenicích s ledem. Na ozdobu přidáme lístky máty.

Naja

Zdroj: Rystonová Ida, Byliny a zvěrokruh, 1. vydání, Praha: Vodnář, 2001. 198 s. ISBN 80-86226-22-0

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

2 komentáře

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste mi mohla poradit, jak se zbavit kožních problémů.

  2. Dobrý den,
    u kožních potíží hodně záleží na tom, jaká je příčina. Je tedy dobré probrat je osobně s někým, kdo se věnuje celostnímu léčení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *