Bylinky nejen pro Střelce

Střelci jsou děti přírody. Jsou upřímní, vtipní, energičtí, nedostatkem však může být občasná povrchnost a lehkověrnost. Vládnoucí planetou tohoto znamení je Jupiter.

Velmi neradi se podřizují nemocem, ale naštěstí mají „zdravý kořínek“ a obvykle se rychle se uzdraví. Jsou náchylní k nehodám a úrazům, zejména pak dolní části těla, může u nich pak docházet k poruchám chůze, ochrnutí, bolestem kloubů, ischiasu, „houseru“. Ve starším věku je Střelec náchylný na choroby a úrazy kyčlí.
Mají rovněž sklon k cévním chorobám, kterým však mohou předcházet vhodnou životosprávou.
Také se jim nevyhnout různé alergie a problémy s imunitou.

Byliny ranhojičské

  • Řebříček obecný je jedna z nejcennějších ranhojičských bylinek. Jeho čerstvá šťáva urychluje srážlivost krve. Používá se ve formě koupelí, obkladů, výplachů; nejlépe působí čerstvá šťáva a kašovité obklady, při vnitřních potížích čaj.

Čaj z řebříčku: nálev z 5-10 g sušené nati na 0,2 l vařící vody, popíjejte 2-3x denně. Nepijte jej však dlouhodobě, trvalé vnitřní užívání může vyvolat závratě a bolest hlavy. Na obklady se používá silnější nálev nebo odvar. Je vhodný na všechny rány i na bércové vředy.

  • Kostival lékařský je vhodný na úrazy kostí a šlach, na odraženiny, zhmožděniny, vymknutiny i zlomeniny, na krevní podlitiny a zastaralé modřiny. Použít můžete obklady, tinktury či mast.
  • Kontryhel obecný hojí rány uvnitř i zevně, působí na zánět u ran otevřených i zavřených.

Čaj z kontryhelu: 2-4 čajové lžičky vhodíme do 1/4 l vroucí vody, necháme krátce projít varem a pak na 10 min. odstavíme. K vymývání se používá silnější studený odvar. Vnitřně nepoužívejte kontryhelový čaj dlouho, mohl by podráždit ledviny.

  • Řepík lékařský je výborný na nové, nezanícené rány. Zanícené je třeba nejprve vyčistit, např. přesličkou rolní.
  • Zlatobýl celík hojí a čistí i ošklivě zhnisané rány. Zavřené znovu otevře a vyčistí je.

Mast na podebrané rány: šťávu ze zlatobýlu celíku a kostivalu lékařského (lze utřít i celé rostliny) vmícháme do vepřového sádla.

Potíže s páteří

Ústřel

Pocítíte-li náhlou bolest v bedrech, nechejte si nejprve určit diagnózu. Pokud se jedná opravdu o ústřel, může pomoci třezalka tečkovaná. Stačí ji natrhat, nasekat, ponořit do horké vody, vymačkat a přiložit jako obklad. Stejným způsobem použijeme  třezalku sušenou. Pomáhají i masáže třezalkovým olejem.

Na „hexsnšus“ býval velmi oblíbený obklad ze slivovice. Nalijete ji na vatu, přiložíme a obklad překryjeme suchou látkou. Kůži je třeba před tím promazat, např. sádlem.

Cibulové mazání: do francovky nakrájejte cibuli a nechejte ji 3 dny vyluhovat. Výluhem masírujte postižená místa – klouby i svaly.

Jak předcházet křečovým žílám?

Důležité jsou bylinné kúry z bylinek, které obsahují rutin (vit. P) a křemík. Rutin posiluje cévní stěny a spolu s vit. C odstraňuje jejich křehkost. Křemík zvyšuje pružnost.

Byliny s obsahem rutinu: jerlín japonský, zlatobýl celík, maceška polní, routa vonná, přeslička rolní, list borůvky, černý rybíz, černá jeřabina, pohanka obecná, kopřiva dvoudomá…

Byliny s obsahem křemíku: přeslička rolní, plicník lékařský, vřes obecný, truskavec ptačí, kopřiva dvoudomá, brutnák lékařský…
Z těchto bylinek můžeme připravovat čaje dle vlastních možností.

Léčivý cévní čaj: třezalka tečkovaná, levandule klasnatá, rozmarýn lékařský, šalvěj lékařská, meduňka lékařská, rozrazil lékařský – vše stejným dílem. 1 čajovou lžičku zalijte 1/4 l vroucí vody, 10 min. nechejte přikryté ustát. Pijte 2 hrnečky denně.

S kopřivou na alergii

Naši předkové používali kopřivu na různé alergické vyrážky a kopřivky. Dokáže čistit krev a vyplavuje škodliviny. Použít můžete nejen list, ale i květy jsou velice účinným prostředkem.

Čaj z květů kopřiv: 1 lžíci suchých nebo hrstku čerstvých květů zalejete sklenicí vroucí vody a necháte 30 min. louhovat. Scedíte a pijete 3x denně jednu sklenici.

Jeřabiny posilují imunitu

Jsou velice vhodnou bylinou na léčbu horních cest dýchacích, na které Střelec často trpí.

Nálev z čerstvých plodů: 1 lžička rozmačkaných plodů zalejte šálkem horké vody a nechejte přikryté ustát. Pijte 1-2 šálky denně.

Jana Balušíková, Homeopatická poradna Modrý had

Zdroj: Rystonová Ida, Byliny a zvěrokruh, 1. vydání, Praha: Vodnář, 2001. 198 s. ISBN 80-86226-22-0

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *