Magický návrat slunce

Letní slunovrat, jinými jmény také Midsummer či Litha, může astronomicky připadnout na 19. – 22. červen, letos i příští rok ho oslavíme 21. června. Sluneční  paprsky dopadají v tento den kolmo na obratník Raka. Na severní polokouli nastává nejdelší den a nejkratší noc, přichází astronomické léto. Slunce vstupuje do trojice tzv. letních znamení – Raka, Lva a Panny.

Pohanské oslavy

Slunovrat je svátkem oslavujícím sílu Slunce – zdroje energie, bez kterého by život na Zemi nebyl možný. Na počest slunečním božstvům se zapalovaly o půlnoci obrovské ohně jako pocta vrcholícímu Slunci. Oheň měl dodat Slunci sílu. Skákalo se také přes plameny a do vzduchu se vyhazovaly hořící pometla pro zastrašení zlých sil. Lidé tančili kolem ohně ozdobeni bylinkami a květinami, žehnali Matce Zemi, domácímu dobytku a polím (na ně druhý den rozhazovali  zbylý popel z ohňů).
Tradiční slunovrat se oslavuje po celou noc – nikdo nesmí spát, aby nezmeškal východ slunce. Poté, co oslavující přivítají východ slunce, skropí si tvář ranní rosou. Muži by měli navíc naskákat do nejbližší řeky či jezera. V některých oblastech lidé připravují pro tyto slavnosti speciální sýr a pivo, obcházejí domy a za zpěvu starých písní se obdarovávají.

Čas magie a tajemství

Letní slunovrat je spojen i s magickým děním v přírodě. V obecném povědomí jsou dnes tyto tajemné události spjaty spíše se Svatojánskou nocí (23.6., předvečer svátku sv. Jana Křtitele), jde však o smíšení původního pohanského slunovratu a později zavedeného křesťanského svátku, který měl oslavy slunovratu přebít.
Mnoho z vás si jistě vzpomene na slavnou Shakespearovu hru Sen noci svatojánské, která dýchá tou správnou atmosférou. Letní slunovrat je totiž mimo jiné svátkem přírodních bytostí. Možná tedy na svých nočních toulkách narazíte na reje víl, hejkalů, bludiček nebo jiných lesních duchů.

Léčivé síly přírody

Léčivé byliny mají v tuto dobu díky síle slunce největší léčivou moc. Pokud si navíc, dívky a ženy, nasbíráte o půlnoci devatero kvítí (bez toho, abyste promluvily a ohlédly se) a dáte si ho pod polštář, prý se vám ve snu zjeví váš budoucí  muž. A které kvítí patří mezi to magické devatero (někde i sedmero)? Prameny uvádějí různé druhy bylin. Obvykle mezi ně patřily: kopretina, růže (může být šípková), smolnička, chrpa, rozchodníček (rozchodník prudký), čičmudíček/tučmužík (netřesk), mateřídouška, fialka (polní maceška), zvonek.  Další seznam (viz Čeněk Zíbrt – Český lid) radí pro změnu vybírat z těchto rostlin: černobýl, kapradí, třezalka (sv. Jana bylina), mateřídouška, rmen (heřmánek), máta, divizna, bazalka, libeček, dobrá mysl, majoránka, úročné koření (úročník), devětsil.
Abychom to ale trochu zjednodušili, Lidová kultura shrnuje: „Při výběru květin rozhodoval hlavně jejich počet (devět) a měly být utrženy na devíti či sedmi mezích (číselná symbolika). Jejich druhy nejsou příliš stabilizovány, většinou to bývaly rostliny léčivé.“

Svoji magickou moc má v tuto dobu i voda. Keltové spojovali léčivou sílu slunce s uzdravující mocí vody. I v jiných krajích se považovala v době slunovratu voda za léčivou. Večerní koupeli se přisuzovala očistná a čarovná moc. Také ranní rosa po východu slunce má toho dne blahodárné účinky – šlechtí tváře, dodává krásy, slouží také pro očištění a zbavení se různých bolestí.
Pokud se napijete o letním slunovratu vody ze studánky, vyléčí vám prý všechny neduhy. Zde bych však radila přeci jen trochu opatrnosti ohledně nezávadnosti vody, abyste si místo zázračného uzdravení neuhnali důkladnou střevní očistu.

Studánkám nebo pramenům se také vzdávala čest tzv. „odíváním studny (pramene)“ – ozdobením květinami a větvemi. U pramenů se zpívalo, hrálo na hudební nástroje a tančilo.

Poklady

Podle pověstí tuto noc rozkvétá zlaté kapradí a otevírají se skryté poklady. Pokud půjdete v noci na louku a natřete si oči rosou, uvidíte prý všechny poklady světa. Jediný háček je v tom, že je hlídají psi s ohnivýma očima. Zda budete hledat bohatství ve skále, nebo sami v sobě, je už na vás.

Tipy pro oslavy

  • Zatancujte si kolem ohně, například v rytmu bubnů, nejlépe ozdobení letními květinami a bylinkami.
  • Zůstaňte vzhůru celou noc a přivítejte východ slunce, nebo si na východ slunce přivstaňte.
  • Věnečkem z kvítí si ozdobte vstupní dveře. Naši předci věřili, že tím přivolají do svých domovů blahobyt a štěstí.
  • Zapálením svíčky v okně můžete vzdát úctu Bohyni Matce i slunečním Bohům.
  • Obdarujte se navzájem s přáteli – zkuste si vyměnit písně, příběhy nebo třeba magické dárky.
  • Nasbírejte si léčivé byliny. Můžete vyzkoušet i léčivou moc vody, zvláště pokud si ji nabijete určitým záměrem. Inspiraci najdete například v pokusech, které prováděl s vodními krystaly Masaru Emoto.
  • Pokud znáte poblíž nějaký pramen nebo studánku, můžete je ozdobit a případně jim i zazpívat.
  • Uvědomte si své vnitřní dary, bohatství a poklady a naučte se je náležitě oceňovat a využívat.

Liliana, Zápisky z putování světem vnějším i vnitřním

Další čtení:

Meditace Otevírání pokladů

Lidové zábavy, obyčeje a pověry na den sv. Jana Křtitele – časopis Český Lid

Slovanské oslavy slunovratu – Rodná víra

 

Od Liliana

Jsem poutnice na cestách labyrintem života a věčnou studentkou jeho tajemství. Milovnice přírody, dobrodružství, poznání, fantasy a koček. Zabývám se především technikami vnitřního rozvoje, arteterapií, Tarotem, přírodním a duchovním léčením, v současnosti studuji Homeopatickou akademii. Vymýšlím akce pro děti a vedu zájmové kroužky. Věřím v posvátnost života ve všech jeho projevech (nejen toho organického a hmotného). Cítím se spřízněna s novopohanským a šamanským pohledem na svět.

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *