Tanec života – pohybová a taneční terapie (I. díl)

Tanec provází lidstvo již od dávných dob a je součástí dnů všedních i svátečních, může se stát zdrojem zábavy, stejně jako posvátným aktem. Byl a je formou komunikace – ať už s jinými lidmi, s Bohy a duchy nebo se sebou samým. Pomocí tance a pohybu můžeme sjednotit ducha a tělo – vyjádřit své pocity tělem, jinými slovy vyjádřit své já.

Věříte tomu, že každý z vás je tanečník? Často v souvislosti s taneční terapií slýchám: „A můžu to dělat, když neumím tancovat?“ Někteří z vás si třeba říkáte: já a tanec, to nejde dohromady, nemám na to talent. Možná vás odradila složitá pravidla a techniky klasických tanců, a tak jste zapomněli, že tanec a rytmus provázejí celý náš život.

Michal Horáček to výstižně vyjádřil v muzikálu Kudykam:

Nádech a výdech. Zas a znova.
K tomu zvuk srdce: Buch! Buch! Buch!
Každému z kmene Adamova
přisoudil tenhle rytmus Bůh.

Rytmika vždycky pohotová
od chvil, kdy spustíš první křik
až do dne, kdy tě země schová.
Člověk je rodem tanečník!

Do tance řeči řadil slova
každý, kdo jednou vdechl vzduch:
Čingischán, slečna Magdonova,
účetní, mnich i dobrodruh.

Každý byl rytmem obdarován,
přidává k němu smích i vzlyk,
každý svou chůzí sítě snová…
Člověk je rodem tanečník.

Ukrytá jako v houští sova,
anebo v dubu letokruh,
zní v tobě hudba staronová.
Ten, který umí napnout sluch,
slyší ji, cítí, v úctě chová…
Ví, že jsme vlastně jeden šik
okolo  ohně  šamanova.
Člověk je rodem tanečník!

Pravdu má kniha prorokova,
život je věru pouhý mžik.
Tím spíše hleď si zatancovat.
Nejsi snad rodem tanečník?

Jako u všech dalších druhů terapií uměním, i v pohybové a taneční terapii nejde o techniku, krásu a dokonalost – jde o to se uvolnit, nechat se vést. Neexistuje tedy „dobře“ a „špatně“. Můžeme zaplnit celý prostor, skákat a tančit, ale stejně tak i klidně stát na jednom místě a lehce se kolébat. Pokud nejste zvyklí se projevovat a vyjadřovat pohybem, rozhodně se do ničeho nemusíte nutit, lámat to přes koleno, jít na to násilím – jednoduše dělejte to, co právě cítíte a na co se cítíte.

V čem nám může pohybová a taneční terapie pomoci?

Moji pubertu ovládaly aktivity a sporty rozvíjející spíše mužskou, silovou energii – atletika, fotbal, wu-shu (čínské bojové umění). Jak šel čas a já se stále více věnovala sebepoznání, pocítila jsem potřebu „dát milost“ také svému ženství, zapracovat na přijetí své ženské stránky, sexuální energie a sebevědomí.

Mé přání bylo vyslyšeno letáčkem zvoucím na kurzy břišního tance a já hned věděla, že je to ta správná změna kurzu, kterou potřebuji. Orientální tanec a později také smyslná samba axé mi velkou měrou pomohly přijmout a projevit ženu v sobě.
Později, během studia arteterapie jsem pokročila ještě o stupínek dál – objevila jsem sílu spontánního tance nebo pohybu. Pohybu nesvázaného pravidly, tance, který nám nastavuje zrcadlo i léčí.

Díky spontánnímu tanci a pohybu si můžeme lépe uvědomit své nevědomé vzorce, návyky a programy (ať už pohybové, nebo psychické). Učíme se lépe naslouchat  sami sobě, potřebám našeho těla i duše. Skrze pohyb můžeme nalézat nové cesty nebo i řešení našich problémů, konfliktů. Spontánní tanec se často prolíná i s dramatem a dovoluje nám prožít si různé role nebo doslova protančit naše konflikty a problémy.
Jde o výbornou terapii pro uvolnění zablokovaných emocí, pro rozvoj sebevědomí, uvolnění napětí v těle a povzbuzení životní síly a radosti.

Jak na to?

Techniky taneční terapie jsou vlastně takovou meditací v pohybu. Pomůže nám, když se naučíme uvolnit a naladit se na své tělo. Z tohoto naladění pak pramení veškerý pohyb.Při tanci si uvědomujeme své pohyby a pocity, sledujeme i využití prostoru, zjišťujeme, jak tělo a duše reagují na různé typy rytmů a melodií. Můžeme hledat rytmus svého života nebo objevovat skrytý tanec, který ovládá naši duši.

Cvičení pro uvolnění těla i mysli

• OSIKA: Vytřepejte celé tělo, vyklepejte napětí ze svalů,  můžete při tom i lehce poskakovat.

• LUKOSTŘELEC: Postavte se do pevného postoje (nohy rozkročené, mírně pokrčené), s nádechem natahujte luk a s výdechem vystřelujte šíp na různé strany (pokuste se nemířit na lidi). Cvičení slouží opět k uvolnění napětí a podpoře dýchání.

• BOJOVNÍK: Postavte se do bojového střehu, ruce si dejte v pěst (u boku s pokrčenými lokty), zatněte na chvíli všechny svaly a poddejte se hněvu. Po chvilce opět uvolněte, hluboce vydechněte.

• PRUŽINA: Odtahujte od sebe dlaně (tam a zpět), jako by mezi nimi bylo napětí, žvýkačka, pružina. S nádechem roztahujte, s výdechem smršťujte.

• FONTÁNA: Představte si před sebou tryskající fontánu. Nechte své ruce a dlaně kopírovat tryskající vodu z této fontány nebo gejzíru (nahoru a dolů).

• HORA: Hluboce se předkloňte a dotkněte se dlaněmi země. Představte si, že jste posvátnou horou (pevnou, stabilní, sahající hluboko do nitra země i vysoko do nebes). Cvičení slouží k uzemnění, zklidnění.

• MALOVÁNÍ: Představte si, že máte na dlaních i chodidlech připevněné malířské štětce. Vaším úkolem je libovolně pomalovat prostor kolem sebe. Cvičení slouží k uvolnění, roztančení, naladění se na prostor.

Hledání vnitřního tance

Dejte si ruce na uši a zaposlouchejte se do tepu srdce, do svého dechu. Nechte se vést tímto rytmem, poslouchejte, zda se objeví i nějaká melodie.
Postupně přidejte k tomuto rytmu pohyb, tanec – nechte se přirozeně vést svým tělem, nechte váš vnitřní rytmus i tanec volně se vyvíjet a projevit.

(Nejen) pro děti

Tato taneční cvičení jsem s úspěchem využívala u dětí, pobaví se při něm jistě i dospělí. Slouží k uvolnění, odreagování, narušení zažitých pohybových vzorců a objevování nových.

Pusťte si libovolnou taneční hudbu a střídavě tancujte jako: šašek, robot, kulturista, princezna, mnich, divoch, stará babička/dědeček a v jakékoliv další roli, kterou dokážete vymyslet.

Udělejte si zvířecí diskotéku – napodobujte pohyby různých zvířat. Tancujte jako slon, kočka, had, orel…
Tancujte a pohybujte se v zajetí různých emocí – vesele, naštvaně, smutně, bázlivě…

„Tanec je skrytý jazyk duše.“ Graham Martha

Liliana, Zápisky z putování světem vnějším i vnitřním

Od Liliana

Jsem poutnice na cestách labyrintem života a věčnou studentkou jeho tajemství. Milovnice přírody, dobrodružství, poznání, fantasy a koček. Zabývám se především technikami vnitřního rozvoje, arteterapií, Tarotem, přírodním a duchovním léčením, v současnosti studuji Homeopatickou akademii. Vymýšlím akce pro děti a vedu zájmové kroužky. Věřím v posvátnost života ve všech jeho projevech (nejen toho organického a hmotného). Cítím se spřízněna s novopohanským a šamanským pohledem na svět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *