Látky, které mají mnoho blahodárných účinků na náš organismus – i tak by se daly uvést antioxidanty. Vědci je zkoumají, na internetu se o nich píše, přesto však mnozí o jejich účincích nic neví, jiní je zase přeceňují. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, přinášíme vám článek o přírodních antioxidantech v potravinách – dozvíte se, kde je najdete a co od nich můžete očekávat.
Přírodní antioxidanty
Jako přírodní antioxidanty jsou označovány látky rostlinného původu, které se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině a které našim buňkám pomáhají omezovat aktivitu volných radikálů v našem těle.
Volné radikály mají v našem těle svou opodstatněnou funkci, ale jak se říká, všeho moc škodí. Někdy antioxidační schopnosti našich buněk na množství volných radikálů zkrátka nestačí.
Pak v těle nastává oxidační stres, který je považován za původce, ale i doprovodný projev některých vážných onemocnění.
Síla vitamínů
Základem je tedy pestrá a zdravá strava, která bude nejen plná přírodních antioxidantů, ale i ostatních živin pro naše tělo.
Kde tedy přírodní antioxidanty najdeme? Antioxidanty jsou obsaženy ve všeobecně známých vitamínech. Tipli byste si, ve kterých?
Správná odpověď: Silou antioxidantů oplývá vitamin E a vitamin C.
Ovšem kuřáci, zpozorněte, některé případy potvrdily, že u vás může zvýšený příjem antioxidantů beta-karotenu a selenu riziko nádorového onemocnění paradoxně zvýšit.
Vitamin E
Antioxidační účinky vitaminu E způsobují přírodní chemické látky, které se v přirozené formě vyskytují v modrofialovém ovoci a zelenině, například v černém rybízu, borůvkách a červeném zelí. Vitamin E je v přirozené formě obsažen také v rostlinných olejích, ořeších a semenech.
Při konzumaci ovoce a zeleniny byste nicméně měli dbát na různorodost, pro denní příjem u dospělého člověka platí: 5 porcí zeleniny a ovoce v poměru 3:2.
Vitamínové doplňky
Možná byste se divili, ale vitamínové doplňky mohou být paradoxně pro tělo prospěšnější než potraviny.
Samozřejmě, bavíme se zde o specifických případech. Řekněme, že vám doktor doporučil doplnit vitamin E – jenže jíst dokola jen červené zelí a pár dalších druhů ovoce a zeleniny, to se zase vylučuje s pestrou stravou. V tomto případě sáhněte pro vitamínové doplňky.
Pokud se rozhodnete přijímat vitamin E ve formě vitamínových doplňků, poraďte se o doporučeném dávkování s vyškoleným lékárníkem.
C jako citrón
Také vitamin C obsahuje řadu antioxidačně působících látek. V přirozené podobě najdeme vitamin C v ovoci (jahodách, malinách, citronech, pomerančích a dalších druzích ovoce) a v zelenině (brokolici, květáku, paprice a další zelenině).
Stejně jako vitamin E i vitamin C se dá přijímat v syntetické formě v podobě vitamínových doplňků. O množství a formě užívání se vždy poraďte s kvalifikovaným lékárníkem.
C jako … CBD
Název CBD je odvozen od kanabidiolu, což je účinná látka vyskytující se v konopí setém a indickém.
CBD se pojí s řadou pozitivních účinků při léčbě závažných zdravotních onemocnění. Snižuje totiž vliv volných radikálů působících na náš organismus stejně jako antioxidanty.
Z výsledků řady klinických studií vyplynulo, že má kanabidiol pozitivní účinky na: úzkostnou poruchu, depresi, akutní chronickou bolest, nespavost, bolestivé účinky chemoterapie, Parkinsonovu chorobu a mnoho dalších.
Možností užívání CBD (pozor, neplést s účinnou látkou THC, to ona způsobuje euforické stavy), je celá řada: od konopných olejů, přes konopí, po masti, které se aplikují na kůži se sklony k ekzémům či akné.
O užívání kanabidiolu se stejně jako u jiných vitamínových doplňků a léků poraďte s vaším lékařem. Ten je obeznámen s vaší celkovou anamnézou a může kvalifikovaně rozhodnout o tom, zda je užívání nových doplňků v souladu s jinými léky.
Zdroje:
Atalay S, Jarocka-Karpowicz I, Skrzydlewska E. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol. Antioxidants (Basel), 2019:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023045/
Hlavatá, K. Jezte podle barev duhy aneb Antioxidanty v potravinách, 2018: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jezte-podle-barev-duhy-aneb-Antioxidanty-v-potravinach__s10010x10574.html
Réblová, Z. Význam antioxidantů ve výživě člověka, 2012: https://www.dtest.cz/clanek-2425/vyznam-antioxidantu-ve-vyzive-cloveka