Výhody a nevýhody chůze na boso

Chůze na boso nebo také barefoot je přirozený způsob pohybu, který nám umožňuje cítit přírodu přímo pod našima nohama. Přestože jsme si již dávno zvykli nosit obuv, vyzout se a běhat bosky po louce může být skvělou formou relaxace. Chůze na boso má mnoho výhod, ale také několik nevýhod, které bychom měli zvážit.

Výhody chůze na boso

Přirozená pozice chodidla

Chůze na boso umožňuje chodidlu zaujmout přirozenou pozici. Obuv mnohdy mění tvar a funkci chodidla, což může vést k různým zdravotním problémům – ploché nohy a bolest v kloubech.

Posílení svalů

Chůze bez bot posiluje svaly, šlachy a vazy v nohou. To vede k větší stabilitě nohou a snížení rizika zranění. Zvýšená aktivita svalů v našich nohách může rovněž skvěle stimulovat krevní oběh.

Senzorický prožitek

Když chodíme naboso, naše chodidla přímo vnímají podložku. To nám poskytuje bohatý senzorický prožitek a lepší vnímání našeho okolního prostředí, což je velice uklidňující a meditativní.

Zlepšení postavení těla

Chůze na boso může také přispět k lepšímu držení těla a rovnováze. Bez omezení botami se naše tělo může přizpůsobit a zaujmout přirozenější postoj – snížení napětí ve svalech.

Také čtěte: Bolí vás bedra z práce u počítače: zkuste to změnit!

Nevýhody chůze na boso

Riziko zranění

Na druhé straně chůze na boso nese i riziko zranění. Ostré předměty, jako je sklo, hřebíky a kamínky, mohou způsobit pořezání či probodnutí chodidla. Pokud je poškozena kůže, může dojít k infekci zanesením nečistoty.

Není vhodná všude

Na boso není vhodné chodit všude. Ve městském prostředí mohou být ulice velice znečištěné  a plné nebezpečných předmětů. V takovém prostředí proto může být nošení bot mnohem bezpečnější variantou.

Pocit studených nohou

V chladném počasí může chůze na boso způsobit nepříjemný pocit studených nohou a může dokonce vést k podchlazení, zejména u osob s určitými zdravotními problémy.

Rovnováha mezi výhodami a nevýhodami

Při zvažování výhod a nevýhod chůze na boso je důležité nalézt správnou rovnováhu. Ve vhodném prostředí a za správných podmínek může být chůze na boso velmi přínosná pro fyzickou i psychickou pohodu.

Postupná aklimatizace

Pro ty, kdo chtějí začít chodit na boso, je důležité postupně si zvykat. Začněte na bezpečných a měkkých površích, jako je tráva či písek, abyste minimalizovali riziko zranění a umožnili svým nohám aklimatizaci.

Od Petr Krauz

Preferuji zdravý životní styl, cvičení, biohacking a komplexní stravu. Mám rád vysokohorskou turistiku, cyklistiku, lyžování a posilování (se skromnými výsledky).