Bolí vás bedra z práce u počítače: zkuste to změnit!

Máte sedavé zaměstnání a pracujete celý den za stolem u počítače? Pak jistě znáte bolest různých částí těla po několika hodinách strávených za monitorem. Nejednou jste přemýšleli, jak zlepšit pracovní podmínky a udělat změnu ve prospěch Vašeho zdraví? Protože sedavé zaměstnání má na tělo nepříznivý vliv a vede k dalším zdravotním potížím. Poradíme Vám, co dělat jinak, aby Vaše pracovní pozice byla zdravější a působila méně bolesti. 

Na čem sedíte, na tom záleží

Ergonomická židle je základe. Musí umožňovat základní pohyb těla a podepření páteře na správných místech. Se správně zvolenou židlí si dopřejete také odpočinek rukou a hlavy, respektive krční páteře. Židle by správně měla by být nastavená na výšku osoby, která na ní sedí. Takový malý účinný pomocník pro správné držení těla při práci je rozhodně overball. Když si ho umístíte za záda na židli nedovolí Vám sedět jinak než vzpřímeně. Pokud je v kanceláři prostor, je skvělé řešení střídat kancelářskou židli s velkým gymnastickým míčem, který Vás nenechá se u monitoru hrbit, neboť neustále vyvažujete rovnováhu a zároveň se na něm můžete pohupovat. Protože napřímení při práci je základním kamenem a prvním krokem k tomu, abyste si své zdraví šetřili. Při vzpřímeném sedu je dobré myslet také na spodek zad a postavení pánve. Optimální je, když se v pánvi mírně nakloníte celým tělem vpřed.

Zkuste chvíli nesedět

Stále populárnější se stává práce ve stoje. Jedním z řešení je tak polohovací stůl, díky kterému můžete měnit polohu při práci podle potřeby. Máte online schůzku? Tak proč u ní nestát? Takový stůl na první pohled vypadá jako běžný pracovní stůl, ale jednoduše můžu být během chvíle Vaše pracovní plocha až ve výšce 130 cm, což může být příjemná změna. Zkuste alespoň ze začátku polohovací stůl využívat v cyklech, například 40 minut sedíte u práce na židli a 20 minut stojíte. Ale pozor, při práci ve stoje platí také to, že by se neměla přetěžovat krční páteř a monitor by měl být v úrovni očí.

Hýbejte se! Je to klišé, ale pravda

Pokud trávíte několik hodin denně za počítačem, měli byste to tělu vynahradit o víkendech a ve zbylém volném čase po práci. Zkrátka se hýbejte, protože žádným pohybem neuděláte chybu. Aktivita totiž výrazně pomáhá při záchraně od bolesti zad. Pravidelný pohyb, i kdyby jen chůze, Vám může významně zlepšit kvalitu Vašich dní. Pokud si zpevníte střed těla výrazně tím přispějete k postupné eliminaci bolestí beder. Motivační je, pokud se s někým domluvíte a chodíte pravidelně třeba na jógu, kruhový trénink, plavat, běhat nebo jen na procházku rychlochůzí. Protože ve dvou se to lépe táhne a vzájemně se můžete podporovat v pohybu.

Sedíte dlouhé hodiny bez toho, abyste se protáhli nebo zvedli? To se rychle odnaučte. Nastavte si například upozornění na telefonu a alespoň jednou za dvě hodiny se od obrazovky zvedněte, protáhněte se a projděte se. Záda si můžete protáhnout například tak, že na židli vytočíte trup a přitáhnete se rukama za opěradlo nebo područku židle na protilehlé straně. Je dobré v této pozici chvíli setrvat a prodýchat se. Strany vystřídejte. Ulevit zádům můžete také na gymnastickém míči, kdy si na něj jen lehnete, celé tělo uvolníte a zhluboka se párkrát zhluboka nadechnete.

Vytvořte si zdravé stravovací návyky

Existují neustále opakované zásady pro zdravé stravování, protože jste to co jíte. Zdravá výživa nemusí přímo pomoci od bolesti zad, ale jistě pomůže k tomu, že se budete cítit lépe a v práci budete efektivnější. Pro správné fungování těla, pro prevenci zdraví a sílu na celodenní fungování je strava základ. Lehčí strava je pro sedavé zaměstnání správná volba, protože narozdíl od těžkých a smažených jídel lehká strava zabrání únavě při trávení po obědě. Pár tipů pro lepší stravování:

  • pravidelnost – rozdělte si jídlo na 3 až 5 porcí po 2 až 4 hodinách, hlavní cíl je zajistit pravidelností efektivnější trávení a redukci tukových zásob;
  • pestrost – dopřejte tělu široké spektrum potravin, od luštěnin po libové maso, ovoce, zeleninu, ořechy a mléčné výrobky;
  • klid u jídla – nejezte ve spěchu, vyhnete se tak pocitu těžkého žaludku a nevolnosti po jídle;
  • správný poměr živin – doporučováno je 55 – 60 % sacharidů, 25 – 30 % tuků a 10 – 15 % bílkovin, v případě redukce váhy zkuste snížit množství sacharidů, tuků a přidat množství bílkovin.

Znáte terapii červeným světlem?

Inovativní metoda, která Vás dokáže opravdu velmi rychle a efektivně regenerovat, je terapie červeným světlem.

Nejde jen o regeneraci, ale účinně působí i proti stresu, zlepšuje spánek, pozitivně ovlivňuje psychickou stránku člověka, dokáže také optimalizovat hormony a pomáhá jako prevence proti zánětům v těle. Princip terapie je založen na pozitivním účinku červeného světla na biochemické procesy uvnitř buněk a ty díky světlu produkují více buněčné energie a tak urychlují proces regenerace svalů.

Od Petr Krauz

Preferuji zdravý životní styl, cvičení, biohacking a komplexní stravu. Mám rád vysokohorskou turistiku, cyklistiku, lyžování a posilování (se skromnými výsledky).