Slunovratové zastavení

Pokud už nesedíte uprostřed hlubokých lesů s krabičkou poslední záchrany očekávajíce konec světa, jistě si najdete chvilku na poklidné slunovratové zastavení, na procítění magické atmosféry tohoto času a načerpání síly, která se v něm skrývá.

Mýtické návštěvy

Zatímco křesťané s první zažehnutou adventní svící očekávají symbolický příchod Krista, my pohané se obracíme ke Slunci a slavíme přerod temné poloviny roku ve světlou.

Počátek prosince patří ještě silám temnoty. Podobně jako o Samhainu se tenčí závoj mezi světem živých a mrtvých. Předkové přicházejí navštívit své potomky, aby zkontrolovali, jak si vedou a zda jsou řádně připraveni na další rok.  Pozůstatky těchto mystických návštěv můžeme najít v lidových tradicích. Obchůzky Barborek  a Lucií  připomínají ženské předkyně, případně Bohyně (nazývané také Matičky, Báby), které přinášejí do domácností požehnání hojnosti, vymetají z domu zlé duchy a nemoci, ale také nelibě nesou nepravosti a nepořádek v domě.

Mikuláš a čerti

Návštěvy mužských předků dnes zastupuje především Mikuláš s čerty (podsvětní bytosti).  Dříve chodíval i s paní Mikuláškou (ženou v bílém) a mnohými maškarami (symbolicky zajímavé jsou např. smrtka, bába s děckem, těhotná žena). Četné masky zvířecího charakteru v mikulášských slavnostech odkazují zřejmě na  předkřesťanské božstvo, které mělo chránit dobytek.

Předkové se tedy v tomto čase těšili úctě a bylo zvykem pro ně u stolu prostírat.

Přípravy na nový rok

Prosinec symbolizuje  přípravy na nový rok, dalo by se říci očistu (úklid) před vstupem do dalšího cyklu. Není nad to, když se nám podaří před vykročením na pouť novým rokem trochu přeprat cestovní kabát a vyházet několik starých, nepotřebných a tíživých věcí z ranečku.

Avšak uprostřed temnoty, která nás stahuje do nitra ke kořenům, do našeho osobního podsvětí, stále jasněji a naléhavěji začínají plápolat světla svíček, světla naděje na znovuzrození Slunce. Společně s rozkvetlými barborkami a zeleným stromečkem si připomínáme vzdálený příslib jara a nového života.  V nejtemnější a nejdelší noci se rodí z lůna Bohyně Matky, z lůna země, nový Bůh, aby přinesl do našeho světa teplo slunce a plodnost.

Tuto dualitu zrcadlí i staré vánoční obyčeje a tradiční štědrovečerní věštění. Naši předkové nahlíželi do budoucnosti nejen proto, aby si předpověděli, jakou budou mít úrodu či ženicha (nevěstu), ale zcela realisticky se zajímali také o to, zda nový rok vůbec přežijí. Přestože vítáme Slunce a v pohanské tradici se rodí mladý, silný Bůh života, staří vládci zimy a smrti stále ještě kralují a  dohlížejí na naše kroky.

Čas slunovratu

Vnímám čas slunovratu jako dobu obnovy a znovuzrození i na úrovni naší duše. V období Samhainu jsme se setkávali s naším Stínem, nyní bychom měli přivítat naše Světlo. Slunovrat nás vyzývá k tomu, abychom ocenili světlo v nás (naše vlastnosti, dary, talenty, schopnosti, úspěchy), v našem životě. Abychom si uvědomili, co nám dává život, co vyživuje naše tělo a duši, a podpořili to.

Nezapomeňme také poděkovat a vyjádřit úctu všem bytostem, kteří k našemu přežití přispěli. V souladu s našimi předky můžeme přinést dary stromům, hospodářským i divokým zvířatům.

Čas slunovratu symbolizuje mimo jiné i tarotová karta Svět (Universum) – uzavřeli jsme starý cyklus a nyní pokračujeme na nové úrovni, vydáme se o kousek výš na spirále života. Úspěch v novém cyklu však závisí na tom, jak dobře dokážeme využít  a ocenit zkušenosti, které jsme nasbírali v letech minulých.

Přestože si s oblibou dáváme novoroční předsevzetí, řekla bych, že tato doba ještě není vhodná k velkým a dramatickým změnám. Stále ještě se vyplatí šetřit energií a řádně „dobít baterky“, nechat to naše nově narozené sluneční dítě zesílit, vyživit, načerpat síly a připravit se tak na dravý jarní start.

Pokud se budeme chtít zavázat k nějakým změnám, měli bychom pro ně najít skutečnou vnitřní motivaci, zvolit si cíle, které nás naplní a posunou dál.  Slibme si například, že budeme v novém roce lépe naslouchat své duši i tělu a naplňovat jejich potřeby.

Magicky prožitý návrat Slunce a do nového roku…

 

zdraví, sílu, dlouhá léta,

ať vaše moudrost léty vzkvétá.

Radost, štěstí, peněz dost

pro starší i pro dorost.

Život plný sladkostí,

ať pohoda vás nepustí.

Spoustu lásky, krásných chvil

přeji vám všem ze všech sil 🙂

Liliana

Další mé články k tématu:

Znáte význam vánočních symbolů? 

Vánoční věštění

Od Liliana

Jsem poutnice na cestách labyrintem života a věčnou studentkou jeho tajemství. Milovnice přírody, dobrodružství, poznání, fantasy a koček. Zabývám se především technikami vnitřního rozvoje, arteterapií, Tarotem, přírodním a duchovním léčením, v současnosti studuji Homeopatickou akademii. Vymýšlím akce pro děti a vedu zájmové kroužky. Věřím v posvátnost života ve všech jeho projevech (nejen toho organického a hmotného). Cítím se spřízněna s novopohanským a šamanským pohledem na svět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *