Zbraně proti kašli naleznete v kuchyni

Kolo roku se opět o kousek otočilo a máme tu podzim. Většina našich ratolestí je umístěna ve vzdělávacích zařízeních a zejména ty mladší se počínají promořovat viry a bakteriemi. A s promořováním přicházejí první vážnější či méně vážné kašílky, nachlazení a katary dýchacích cest. Než vezmete útokem lékárnu, vyzkoušejte některý z osvědčených receptů, které vám nabízí přímo vaše kuchyně.  

Cibulová šťáva


1 cibuli nakrájejte na drobno, přidejte 2 lžíce medu. Lze ji podávat i u dětí mladších jednoho roku, zde ale použijte kvůli možné alergii místo medu hroznový cukr. Zamíchejte a vyčkejte, než cibule pustí šťávu. Poté ji přeceďte a podávejte po hodině jednu lžičku. Obsahové složení cibule je velmi pestré, obsahuje antibioticky působící fytoncidy (rostlinná antibiotika bránící růstu mikroorganismů), vitamíny řady B, zejména pak ribofalvin, vitamín C, silice a další látky. Pomůže při vykašlávání.

Tymiánový sirup


1 hrnek vody smíchejte s 1 hrnkem cukru. Chvíli povařte, až se cukr zcela rozpustí. Odstavte z plotýnky a nasypejte do roztoku sáček tymiánu, který naleznete mezi kořením v potravinách. Nechejte vychladnout, přeceďte a užívejte po hodině jednu lžičku. U dětí od 1 do 4 let podávejte jen krátkodobě a v menším množství. Tymián mírní kašel a uvolňuje hleny, má desinfekční a antibakteriální působení, pomáhá i při dávivém kašli.

Odvar z anýzu a fenyklu


Do 3 litrového hrnce nasypejte půl sáčku anýzu a půl sáčku fenyklu, opět naleznete v potravinách mezi kořením. Vařte na mírném ohni a až odvar začne vonět, tak přeneste hrnec do místnosti, kde spí nemocný. Při umístění dbejte na bezpečnost, aby nemohlo dojít, zejména pak u mladších dětí, k opaření. Anýz i fenykl napomáhají vykašlávání. Odvar je vhodné použít při suchém, dráždivém, nočním kašli.

Tvarohový zábal


Na pánvi nahřejte kostku tvarohu na teplotu těla, přidejte prolisované 3 stroužky česneku, zabalte do pleny, položte na namazaný hrudník, zafixujte potravinovou fólií, přikryjte froté ručníkem a na hodinu pusťte pohádku. 😉 Zábal je vhodný při postižení průdušek, u štěkavého kašle. Tvaroh tlumí zánět, česnek má antibakteriální působení, obsahuje např. vitamíny A, C, D, či vitamíny skupiny B.

Olejový zábal


Olej ohřejte na tělesnou teplotu, neměl by vás pálit, až do něj budete namáčet starou plenu. Položte na hrudník, zafixujte potravinářskou fólií, přikryjte ručníkem a nechejte aspoň hodinu působit. Opět vhodné při postižení průdušek, u nehezky znějícího kašle.

Máte nějaké svoje osvědčené recepty? Podělte se o ně s námi v komentářích pod článkem.

Naja

Modrý had

 

Publikováno
V rubrikách Bylinky

Od Naja

Jsem Kozoroh, s ASC ve Vodnáři a Lunou v Rybách, baví mě poznávat svět z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech.

7 komentářů

  1. Dobrý den, u nás v rodině se na bylinky hodně dá. Problém je, že už není tolik času, aby se chodilo na pole nebo na louku a vysbírávali se bylinky. Navíc, dneska už je těžké najít nezničené místo, kde se těmhle kouzelným rostlinkám daří. Jestli ale můžu, chtěla bych vám poradit jednu věc z lékárny – stopkašel. Je z bylinek a nám moc pomáhá. Tím myslím mě, manželovi i dětem. Kašel se vždycky do týdne vytratí a nemusíme se s ním už trápit tak dlouho. Doufám, že vás kašel ani jiná nemoc nepotká a přeji vám štěstí v životě <3

  2. Dobrý den Najo, tak jsem si udělala tymiánový sirup a chci se zeptat jak často (kolikrát denně) a jaké množství ho mám užívat. Děkuji za odpověď

  3. Dobrý den, Alčo,
    dávám ho v akutních stavech po hodině 1 lžičku. Se zlepšením stavu můžete postupně snížit počet podání.

  4. Dobrý den chci se zeptat kolik gramů tymiánu je potřeba na tymiánový sirup a kolik ml vody 200ml nebo 250ml.Děkuji za odpověd.Hanka.

  5. Dobrý den, Hanko,
    v potravinách dostanete koupit většinou 14 nebo 15 g sáčky, dle výrobce. Vody používám cca 250 ml.

  6. Já osobně používám při kašli a nachlazení tu šťávu z cibule, ale bohužel odmítají mi ji děti, že jim prostě nechutná, uvítala jsem proto ten sirup Stopkašel, o kterém psala paní,sehnala jsem ho v lékárně, je bylinkový a dětem pomáhá dobře odkašlávat a naštěstí jim i chutná

  7. Ahoj, cibulová šťáva je výborná a i dobře chutná, když si člověk zvykne. S hroznovým cukrem to má i další výhody – hroznový cukr je velmi dobře stravitelný a v podstatě ihned se dostává do krve a jako energie pro buňky v těle. Takže se výborně hodí pro období nemoci, slabosti atp. No a dávkování je ale omezené.. dá se dočíst třeba na http://www.glukopur.cz 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *